Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

France Kadilnik, častni član SPD in dobrotnik Golice

Železar - Uroš Zupančič: France Kadilnik se je rodil pred 158 leti v Stari vasi pod Vidmom pri Krškem.

S 15 leti so ga poslali v trgovski uk v Zagreb, kjer je ostal le dva meseca in se peš vrnil v domači kraj, kjer je v Krškem nadaljeval šolanje. 54-letni France je prišel trgovsko izobražen leta 1849 v Ljubljano, kjer se je začel intenzivno ukvarjati s planinstvom. K napredku stremeči Kadilnik se je kmalu naučil, številnih tujih jezikov, gladko je obvladal nemški, italijanski, francoski in angleški jezik, za silo pa tudi druge.
Njegova planinska pot ga je vodila preko Lisce in Kuma vedno višje in višje do
izletov v bližnjo okolico Ljubljane, Rožnika, Golovca in Šmarne gore. Na Stolu
je bil, ko je bil star triintrideset let. S Stola so se mu predstavile Savinjske in Kamniške planine ter Grintavci v vsej lepoti in veličini. Preko zelenih in cvetočih Karavank pa so žejne in lačne oči zrle iz oči v oči Julijskim skalnim vršacem.
Želja biti vedno bližje goram, je mladega Kadilnika pred 119 leti pripeljala v
Kranj, kjer je že samostojno vodil trgovine. Visoko trgovsko izobražen in naravno razgledan trgovec je naglo napredoval v delničarja in blagajnika banke Slovenije, kjer je bil aktivno zaposlen do leta 1881.
V jubilejnem letu našega organiziranega planinstva (1893—1983) in v letu, ko jeseniško planinsko društvo slavi osemdesetletnico svojega dela (1903—1983) in ko bomo na Riglanu pod Golico slovesno izročili namenu novo spodnjo kočo. je najbolj primeren čas, da se seznanimo s planinsko zgodovino prvega častnega predsednika SPD in starosto našega planinstva ter velikega dobrotnika naše kraljice planinskega cvetja, Golice, ki je na svojem vrhu nosila Kadilnikovo kočo, zgrajeno po zaslugi jeseniških železarjev leta 1905.
Po letu 1865 se je Kadilnik večkrat povzpel na najvišji vrh Grintavcev, Grintavec (2568 m), pri tem pa ni zanemarjal tudi ostalih vrhov v Karavankah in Julijskih Alpah. Na vrhu Triglava je bil več kot devetnajstkrat. Po letu 1867 je bil tudi stalen obiskovalec Storžiča (2132 m). Kot zvest, velik in navdušen ljubitelj in obiskovalec gora je vsako leto obiskoval številne bližnje in bolj oddaljene lažjo in težje dostopne gore. Triglav pa je po letu 1866 postal Kadilnikov »hrib«. Ko je prvič osvojil Triglav, je v zanosu dejal: »Čvrste roke, dobre noge, čista glava dospo na vrh Triglava!« Pozno, šele leta 1887. skoraj pred sto leti, pa se je France Kadilnik prvič povzpel na Golico, katero je v poznejših letih vzljubil z vsem žarom in jo redno obiskoval dolga leta. Med drugim se je France Kadilnik povzpel na vrh Velikega zvonarja, Grossglockner, stalni obiskovalec pa je bil tudi Dobrača in drugih vrhov. V svojem planinskem življenju se je povzpel na številne vrhove, katerih višinski seštevek je 107.315 metrov. Slovesne otvoritve Kadilnikove koče na vrhu Golice. 18. junija 1905, pa se žal starosta slovenskega planinstva in dobrotnik Golice ni mogel udeležili.

Uroš Zupančič
Železar, 18. avgust 1983
 

   Železar

 

 18.08.1983

Jlib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti