Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliko planinsko slavje na Gorjancih

Jutro (1933): Poldrugi tisoč izletnikov z Dolenjske, Bele Krajine in Hrvatske

Novo mesto, 15. avgusta 1933
Podružnica SPD v Novem mestu je danes svečano proslavila 10-letnico, odkar je bil prekrščen najvišji vrh na Gorjancih v Trdinov vrh (1185 m). Že včeraj so prihitele na Gorjance skupine izletnikov od blizu in daleč. Polna so bila vsa prenočišča v Tovarni, v koči SPD »Pri gospodični«, pri cerkvi Sv. Miklavža, na Trdinovem vrhu in na Mačkovem krču, kjer so v šotorih taborili izletniki pod vodstvom novomeškega učitelja Ivanetiča. Vsega skupaj je prenočilo na Gorjancih okrog 300 ljudi, od teh samo v Ivanetičevih šotorih 120. Še pozno ponoči so prihajali iz Tovarne izletniki, Novomeščani, Ljubljančani in drugi, iščoč prenočišča.
Okrog 21. ure sta vzplamtela mogočna kresova pri cerkvici Sv. Miklavža in na Mačkovem krču. Prvega so zažgali Krkaši iz Ljubljane in dali znamenje svojim tovarišem na Kumu nad Radečami, naj zažgejo tudi tam kres. Drugi so zažgali kres pod vodstvom g. Ivanetiča. Ta kres se je videl daleč po Dolenjskem, po Beli Krajini in tudi na Hrvatsko. Pri ognju so prepevali pevci iz Novega mesta in Bele Krajine.
Zažigali so tudi rakete in bengalično razsvetljavo. Pogled je bil s slovenske in hrvatske strani nepopisno lep. Po kresu so posedli izletniki okrog šotorov in prenepali, največkrat seve gorjansko himno: »Vse je pogašeno, vse je pomorjeno.« Bil je krasen večer.

Davi so se odpravile velike množice ljudstva proti Trdinovemu vrhu. Izletniki so prišli iz Novega mesta, Škocjana, Krškega, iz Bele Krajine, iz Črnomlja in Metlike, s Hrvatskega, zlasti iz Karlovca in Zagreba. Mnogo izletnikov je prihitelo na Gorjance tudi z jutranjim izletniškim vlakom iz Ljubljane. Gorjanci toliko izletnikov menda še niso videli. Računajo, da jih je bilo zbranih okrog 1500.
Po prihodu vseh izletnikov je unijatski župnik dr. Siris daroval na Trdinovem vrhu pri razvalinah nekdanjih Treh cerkva sveto mašo. Pri opravilu so ves čas peli pevci iz Drage pod vodstvom uniiatskega župnika Dudasa. Z njimi pa so peli tudi vsi turisti, tako da je napravila maša pod milim nebom pri improviziranem oltarju zlasti na tujce silno globok vtis. Po maši je imel župnik dr. Siris kratek pozdravni govor. Nato je predsednik novomeške podružnice SPD g. Ivanetič povzel besedo in se zahvalil vsem, ki so pripomogli k tako impozantni gorjanski slavnosti. Predvsem je veljala njegova zahvala agilni ljubljanski »Krki«. Inšpektor v p. Josip Wester je nastopil kot delegat osrednjega odbora SPD in se je spominjal dogodkov pred 10 leti, ko je bil vrh Sv. Jere prekrščen na ime Janeza Trdine, ki je ponesel slavo Gorjancev v svet. Tajnik »Krke« Podbevšek je predlagal, naj se na Trdinovem vrhu čimprej zgradi nov planinski dom. Njegov predlog so podprli tudi zastopniki tujsko-prometnega društva, metliški trgovec Malešič, Mirko Makar iz Karlovca in narodni guslar g. Tacaš iz grškounijatskih Sošic.
Temeljni kamen novemu domu je bil prav za prav takoj položen s tem, da je darovala dobrotnica, ki noče biti imenovana, 1000 Din. Precejšnje prispevke so obljubile učitelju Ivanetiču, ki je duša novomeške podružnice SPD, tudi grško unijatske občine. Seveda bo treba še mnogo denarja, da bo ideja uresničena. Pri planinski slavnosti so bili navzoči tudi zastopniki oblasti, tako novomeški sreski načelnik g. Loger, župan dr. Režek in drugi. Pri prosti zabavi je sviralo več godb. Slavje je poteklo v najlepši harmoniji. In vsi ki so mu prisostvovali, so obljubili, da pridejo še ponovno in privabijo tudi druge.

Jutro, 16. avgust 1933
 

16.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti