Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.05.1982

Delo, Šport: ... Paklenica še odmeva

Ob vprašanja varstva narave je v ospredju tudi odnos do karakteristik smeri v teh stenah
LJUBLJANA - Zadnje srečanje alpinistov v Paklenici še vedno odmeva. Večina odsekov sicer ni poslala podatkov, javljajo pa se posamezniki s predlogi in kritičnimi pripombami. Vse več jih je in terjajo jasno usmeritev, če bo potrebno pa tudi sankcije. Med tistimi, ki ne spoštujejo ustaljenih in celo zapisanih navad, so tudi načelniki AO in inštruktorji. Kako naj bodo potem mladi, ki z alpinizmom niso še niti zaživeli, boljši?
K pregledu aktivnosti na letošnjem prvomajskem srečanju jugoslovanskih alpinistov v Paklenici lahko dodamo še nekaj podatkov. Iz AO Celje se ga je udeležilo 12 alpinistov in 4 pripravniki, ki so opravili skupno 72 vzponov. Iz Obalnega AO je bilo 11 članov, iz AO Radovljica štirje (42 vzponov) in iz AO Tržič 11 alpinistov ter 3 pripravniki (130 vzponov). Veliko je bilo tudi dosežkov, ki jih je treba posebej poudariti. Jože Žumer iz Obalnega AO je opravil 2. PP Forma vive (v navezi s Škornikom). Njegova ocena 1. R VI-, 2. in 3. R VI kot v zadnjem raztežaju VI+. Sonja Vranac (Obalni AO) je z Bešlinom ponovila Kačo, z Žumrom Raz za malo in veliko kladivo, Božičeva (Obalni AO) z Benkovičem Albatros, s Štancarjem pa Klin itd.
Iztok Tomazin je z Jožem Rozmanom (oba AO Tržič) opravil 6. P El Condor pasa in ugotovil, da je v smeri bistveno več klinov, kot jih je pustil ob prvenstvenem vzponu. Celo dva svedrovca (za napredovanje) je zasledil, pa več zagozd in klinov tam, kjer je mogoče plezati prosto, seveda če so plezalci primerno pripravljeni. Ta »degradacija« je še bolj občutna v Albatrosu, čeprav je v opisu izrecno opozarjal na problem pretiranega zabijanja klinov in puščanja le-teh v steni. Kot da ocene ne bi bile merilo, kakšne težave ponavljalci lahko pričakujejo v steni. Nekateri očitno žele za vsako ceno plezati popularne smeri, tudi če presegajo njihove sposobnosti. Rozman in Tomazin sta ponovila tudi Levo Tržiško smer, zadnji prosto, kar je 3. PP (VII-/VI). Vražjo smer sta ponovili navezi Filip Bence-Željko Perko in Rozman-Tomazin itd. Težkih ponovitev tržiških alpinistov se je nabralo za dolg seznam (40 vzponov VI stopnje ). Filip Bence je opravil tudi več zanimivih solo vzponov itd. Škoda, da niso izkoristili višinomera za meritve. Nov podatek je le, da je smer Union visoka 210 m.

F. S.

Tabor v Beli
Mladinski odsek PD Kamnik je v Beli (Kamniška Bistrica), priredil tradicionalni prvomajski tabor, ki se ga je udeležilo prek 25 mladih, med njimi tudi nekaj članov AO. Največ so hodili na izlete, plezali pa so tudi v Vršičih in Vežici (Benkovič in Kregar smer Kramar-Močnik).

Nekateri nenehno zamujajo
V soboto 15. t. m. je potekel rok za oddajo prijav tistim alpinistom, ki bi bili radi kategorizirani na osnovi dosežkov v času od 1. maja 1981 do 31. aprila 1982. Toda pregled prispele pošte kaže, da bo spet veliko zamudnikov. Jih bo podkomisija za kvalitetni alpinizem PZS upoštevala?
Le malo bolje je z registracijo oziroma žigosanjem planinskih izkaznic. Dva odseka še nista predložila nobene. Nekateri alpinisti pa bi žig radi dobili ne da bi plačali članarino v PD.

Za novo organiziranost
Pred zborom načelnikov AO in AS smo objavili pregled, kateri kolektivi delujejo v posameznih občinah in ugotovitev, da je uradno registriran pravzaprav le en koordinacijski organ (pri ZTKS Ravne). Podatkov, da bi se kaj spremenilo v občinskem merilu za sedaj ni, MDO ljubljanskih PD pa bo ustanovil podkomisijo za alpinizem, ki jo bo vodil Janez Ažman iz Kamnika.

Korošci na Nanda Devi
Strokovna komisija za alpinizem pri ZTKO Ravne je pripravila razpis za odpravo v Garvalsko Himalajo, točneje na najvišji vrh Indije, 7816 m visoki Nanda Devi. Kandidirajo lahko le alpinisti koroške regije (AO Črna, Mežica, Prevalje, Ravne in Slovenj Gradec), ki imajo vsaj tri leta staža, ki ne kade in so se že povzpeli na višino prek 4000 m, vsaj pasivno pa morajo obvladati angleški jezik. Odprava naj bi na pot odšla prihodnjo jesen.

Botim 82
AO Dilber-Stjepanovič iz Zenice in KA PS BiH pripravljata alpinistični tabor »Botin 82«, ki bo od 2. do 5. julija. Tabor bo tudi lepa priložnost, da ta zanimivi predel bosansko hercegovskih gora obiščejo tudi alpinisti iz drugih republik. Domačini jih bodo uvedli v vse skrivnosti okoliških ostenij, posredovali opise, možnosti za prvenstvene vzpone pa lahko izkoristijo tudi kasneje. Stene pa niso kar tako, visoke so od 400-500 m.

Alpinistke v Pamir
Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS je v sredo razpravljala o kandidatih za 1. žensko alpinistično odpravo »Pamir 82«. Ker med kandidatkami, ki so prišle v ožji izbor, skoraj ni kvalitetnih razlik in je komisija za alpinizem PZS obljubila nekaj dodatnih sredstev, jih bo v SZ lahko potovalo osem: Marija Frantar (AO Rašica) kot vodja, Lidija Honzak (AO Matica), Irena Komprej (AS Prevalje), Tamara Likar (AO Nova Gorica), Irena Markuš (AO Kamnik), Lidija Painkiher (Akademski AO), Marjana Šah (AO Celje) in Marija Štremfelj (AO Kranj). Vendarle so določili tudi pogoj - PD Celje in Kranj morata najprej poravnati obveznosti za odpravo na Daulagiri oziroma Lotse. Z našimi alpinistkami pa bosta lahko potovali tudi novinarka Dragica Mordej in splitska alpinistka Ana Mažar, ki pa si morata sredstva zagotoviti sami.

Primerni cilji so rezervirani
Komisija za odpravo v tuja gorstva je v zadnjem času pripravila obsežen seznam zanimivih ciljev, ki bi bili primerni za zvezne, republiške ali odsekove (področne) odprave. Izbrani so bili načrtno, da bi omogočali potrjevanje dosežkov našega alpinizma, obenem pa z dovolj rezervami, saj je vsakomur jasno, da resnični »problemi« ne samevajo, čeprav so še tako zahtevni. Da je tako res, najlepše potrjujejo zadnji podatki. Čo Oju bo na voljo šele po letu 1990, Jalung Kang in Anapurna I jeseni 1986, Kangčendzenga in Lotse Šar spomladi 1985, Nupce spomladi 1984 itd. Za prihodnjo spomlad pridejo v poštev le vrhovi kot so: Ngozumpa Kang, Omi Kangri, Gangapurna, Gamri Šaubar ... zanimivi, toda več ali manj še neznani. Priprava podrobnih načrtov za prihodnje leto in naprej, bo zato izredno odgovorna.

Viki Grošelj predaval v Iraku
Viki Grošelj je bil od 25. aprila do 10. t. m. v Iraku kot gost PD Hilkurd, ki so ga lani ustanovili naši delavci, vodi pa ga Drago Kozole. Imel je devet predavanj po raznih deloviščih, zaradi velikega zanimanja tudi po dve na dan, predaval je v Bagdadu, pa tudi domačinom. Skupnega izleta na najvišji vrh Iraka 3600 m visoki Hilkurd pa niso mogli uresničiti. Dobili so pomanjkljive informacije, bile so težave zaradi meje, ugotovili pa so tudi, da je preveč zahteven za celotno ekipo.

Triglavski turni smuk
13. organiziranega triglavskega turnega smuka se je letos udeležilo 275 planincev, precej pa jih je smučalo z grebena Rži tudi neorganizirano. Kar trije udeleženci akcije, ki jo vsako leto pripravijo gornjesavska PD (letos je bila že 13.) so bili že na vseh dosedanjih, polovica pa šele prvič ali drugič.

Izmenjava z ameriškimi plezalci
Na pobudo ameriških alpinistov, ki so se leta 1979 srečali z našimi pod Everestom, bodo letos štirje naši odpotovali v ZDA, prihodnje leto pa bodo v naše gore prišli Američani. 4. junija bodo za 40 dni odpotovali v Ameriko Roman Cerar (AS DELO), Janez Jeglič in Silvo Karo (oba AO Domžale) ter Janko Humar (Soški AO). Najprej bodo obiskati področje Colorada, kjer nameravajo plezati v Ester parku (najbolj znana stena je Diamond), potem pa bodo obiskali še druga zanimiva področja, morda tudi Yosemitski park z znano steno El Capitan.

Samo s popolnim opisom
Podkomisija za kvalitetni alpinizem je obnovila sklep, da bo v vseh prijavah (za odprave, kategorizacijo itd.) in poročilih dosledno upoštevala prvenstvo le za tiste smeri, za katere bodo udeleženci poslali popoln opis: pisni, shemo in vris v fotografijo oz. kopijo le-te. To je nujno tudi zato, ker je sedaj v glavnem že zasnovan arhiv smeri in variant za skoraj vse alpinistično zanimive predele v Sloveniji. INDOK služba PZS opise prvenstvenih vzponov, opravljenih izven naše republike, posreduje dalje tistim, ki skrbe za arhiv s tega področja.

V Tolminskem Migovcu
Viktor Golja in Janko Humar (oba Soški AO) sta 18. aprila preplezala novo smer (Aprilska: V, A1,150 m, 4 h) v J steni Tolminskega Migovca. Poteka po lepih prehodih prek ogromnega previsa levo od Kamina. Pravita, da je navidez precej nemogoča, presenetljivo lepa in ne preveč težka. Pred tem sta preplezala tudi Kamin.

Pripravljajo dan pomurskih planincev
30. maja se bodo srečali na Zavrhu nad Lenartom - Maistrov stolp

LENART - Planinsko društvo Lenart, ki je imelo pred dnevi šele osmi občni zbor, je bilo tudi v preteklem letu uspešno. Priredili so 18 izletov in trimskih akcij, pripravili šest predavanj, ki se jih je udeležilo okoli tisoč planincev in ljubiteljev narave, obnovili so markacije na Pomurski planinski poti od Apač do Zavrha in še bi lahko naštevali. Tudi za vzgojno delo so dobro poskrbeli. Trije mladinci so bili v planinski brigadi, dva na tečaju za MV in dva na seminarju za načelnike MO.
Tudi v tem letu je pred 15-članskim UO, ki mu predseduje dosedanji tajnik Franci Meke, obširen program. Po izletih na Roglo in zimskem pohodu na Stol jih čaka 30. maja najzahtevnejša akcija - II. dan pomurskih planincev, ki bo na Zavrhu nad Lenartom. Ob tej priložnosti bodo odprli prenovljeni razgledni stolp, ki nosi ime pesnika Slovenskih goric in borca za severno mejo generala Maistra. Potem pa bodo na vrsti številni izleti, računajo pa tudi z množično udeležbo na osrednji prireditvi ob dnevu slovenskih planincev, ki bo jeseni na Lisci nad Sevnico. Najvažnejša naloga pa bo, oživiti ali ustanoviti planinske sekcije na še preostalih OŠ v občini.

Področno orientacijsko tekmovanje
Štajerska, pomurska in koroška regija bodo izvedle področno orientacijsko tekmovanje v nedeljo, 23. t. m. Cilj in start bo pri planinskem domu Glažuta, kjer je tudi zborno mesto. Žrebanje štartnih številk bo ob 9.30, pričetek pa ob 10. uri. Planinci bodo tekmovali v kategorijah: pionirji in pionirke, mladinci in mladinke ter člani in članice. Tekmovalci se bodo ravnali po fotokopiji karte v merilu 1:25.000, reševali pa bodo teste iz PP, GRS, VN in orientacije, ki bodo sestavljeni na osnovi ustreznih planinskih priročnikov. Rok prijav je do 18. t. m. na tel.: (062) 32-321, int. 34-46 v dopoldanskem času, popoldan pa tel. (062) 38-227, ali pismeno na PD TAM Maribor, Frankolovska 23, Maribor.

Uspešen »dan planincev Šiške 82«
Več kot tisoč ljubiteljev narave se je povzpelo na izbrane vrhove

LJUBLJANA - Planinska društva, ki so povezana pri ZTKO občine Ljubljana Šiška, so izvedla akcijo, ki so jo imenovali »dan planincev Šiške 82«. Zanimivo je, da so udeleženci lahko turo začeli od koderkoli, na voljo pa so imeli štiri cilje: Govejek, Grmado, Rašico in Šmarno goro.
Da je akcija resnično uspela, pove že podatek, da se je med 8. in 16. uro, kolikor je akcija uradno trajala, na štiri vrhove povzpelo več kot tisoč ljubiteljev narave in hoje. Največ jih je bilo na Šmarni gori, kjer je že pred 11. uro zmanjkalo nalepk, kakršno je dobil vsakdo, ki je opravil vzpon na enega izmed vrhov. Po oceni je bilo na Šmarni gori več kot 300 obiskovalcev, na Grmadi 225, Rašici 312 in Govejku 194.
Udeleženci akcije, ki bi bila lahko mnogim za vzgled, so bili vseh starosti. Največ so registrirali tistih v »kategoriji« do 30 let, in sicer 447, v naslednji (do 50 let) jih je bilo 417, manjkalo pa tudi ni starejših. Rekord ima Polde Šifrer rojen leta 1900, doma iz Polhovega Gradca, ki je bil na Grmadi, najstarejša udeleženka pa je bila Marica Horvat iz Šiške (rojena 1906), ki je prišla na Rašico.

  17.05.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti