Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.03.1982

Delo, Šport: ... Alpinisti si bodo le sami zagotovili položaj

V okviru planinske organizacije je v Sloveniji 44 alpinističnih odsekov in sekcij
LJUBLJANA - V Sloveniji deluje v okviru planinske organizacije 44 alpinističnih odsekov in sekcij. Toda za razliko od planinskih društev, ki so že nekaj časa prav v vseh naših občinah, so alpinisti organizirani le v 28, v desetih občinah pa je po več kolektivov. Največ jih je v občini Ravne na Koroškem, kar štiri: Črna, Mežica, Prevalje in Ravne. Po trije kolektivi so v štirih občinah. V jeseniški AO Jesenice, Martuljek in Mojstrana. V radovljiški sta poleg AO Radovljica še Bohinjski in AO pri PD Gorje. V ljubljanskem Centru so Akademski AO, Matica in Železničar, v Ljubljana Šiška pa Litostroj, Rašica in Šmarna gora. V nadaljnjih petih občinah pa so: Ajdovščina-Vipava, Črnuče-Delo, Domžale-Mengeš, Kranj-Jezersko in Kozjak-TAM.
To pa pomeni tudi, da bi moralo biti vsaj 24 kolektivov zainteresiranih za kar najtesnejše sodelovanje in enotno nastopanje navzven, predvsem do telesnokulturnih organov v občini. Po podatkih, ki so na voljo, pa je to praktično le v občini Ravne na Koroškem, kjer so nekoč imeli skupni AO. V Ljubljani je sicer kazalo, da bo prišlo celo do medobčinske povezave, do nekakšnega mestnega odbora, toda kot vse kaže, ni več pravega zanimanja. Ali pa morda ni potrebe? Toda vse pogosteje slišimo tarnanje o neusklajenem financiranju, o tem, da je alpinizem zapostavljen v primerjavi z drugimi športi, da so priznanja posameznikom, navezam ali skupinam alpinistov sila redka in v nobenem sorazmerju z uspehi in še marsikaj. In kdo naj si prizadeva za pravičnejše ali boljše razmere? Najbrž edinole alpinisti, tisti, ki so zainteresirani in tudi najbolje seznanjeni z vsem.

FRANCI SAVENC

Po petih mesecih spet Razgledi
Zanimivo branje v 13. številki - Naslovnica je posvečena GRS

LJUBLJANA - Alpinistični razgledi, interno glasilo slovenskih alpinistov, vzbuja od prve številke razmnožene 30. oktobra 1979, resnično zanimanje. In to ne le v alpinističnih in planinskih vrstah. Zadnje čase še posebno, ker zaradi različnih vzrokov AR kar pet mesecev niso izhajali.
Zadnja, 13. številka vzbuja pozornost že s karikaturo »GRS - deklica za vse«, ki jo je uredništvo posnelo po nizozemskem vzgojnem priročniku. Ob uvodniku (Izročilo Vinka Mlinarja), nadaljevanju serije Veliki pionirji alpinizma in Grandes Jorasses, je tudi nekaj polemično usmerjenih sestavkov. »Alpinizem - zakaj in od kod?«, »Še en odmev« in »Dopolnilno« avtorja prvega članka Leva Miličinskega, osvetljujejo primer Klementa Juga in alpinizma nasploh. Ob uspehu naše odprave v J steni Lotseja je Janez Bizjak zastavil nekaj vprašanj, poleg pa je še dvoje mnenj o istih problemih. Zanimivo je branje o smereh v Dedcu, pa tudi skice in sheme smeri v tej steni bodo marsikomu dobrodošle. Ne manjka pregled dejavnosti slovenskih alpinistov in nesreč v letu 1981. Iztok Osojnik zelo ilustrativno piše o japonskem alpinizmu, za konec je pa še drugi del sestavka »Opisovanje alpinističnih tur«.

F. S.

Nad polovico tur več kot pete stopnje
Planinsko društvo v Mengšu se lahko pohvali z bogato dejavnostjo

MENGEŠ - Pred dnevi so zborovali člani PD Janez Trdina iz Mengša, ki letos praznuje 30-letnico. Ugotovili so, da so doslej dosegli že vrsto uspehov in razvili veliko dejavnosti. Lani so se zlasti odlikovali alpinisti, ki spadajo s poprečno 33 vzponi na aktivnega člana med najbolj marljive pri nas. Zanimivo ob tem je, da je več kot polovico njihovih tur IV ali višje težavnostne stopnje, 60 pa jih ima celo oceno VI. Eden od članov je bil v J steni Lotseja, dva pa sta sodelovala na odpravi alpinistov domžalske občine »Grenland 81«.
Z uspehi v lanskem letu se lahko pohvalijo tudi člani mladinskega odseka, ki se je kot kaže izkopal iz krize. Med drugim so priredili planinsko taborjenje in vrsto izletov, v OŠ Radomlje so že končali planinsko šolo, na mengeški ta še traja, svojo dejavnost pa so razširili še na VVZ.
V jubilejnem letu čaka vse še veliko dela. Alpinisti, ki so pred nekaj manj kot mesecem dni že izpeljali sankaško tekmovanje za Mulejev memorial na Gobavici, bodo aprila pripravili se množični trimski pohod na Rašico. Najbolj slovesno pa bo novembra, ko bo spet tradicionalni »Teden mengeških planincev«.

M. Š.

Pohvale od vsepovsod
Vzponi I. primorske alpinistične odprave na Aconcaguo še vedno odmevajo v tuji javnosti. Posebno nova smer v J steni, ki so jo preplezali V. Gantar, brata Podgornik in I. Rejc. Argentinski dnevnik La Nación je objavil izčrpno poročilo z naslovom »Vzpon brez primere na vrh Aconcague«, La Presa pa dva članka »Podvig jugoslovanskih plezalcev«. Uredništva tujih alpinističnih revij so dobila že izčrpno poročilo s fotografsko dokumentacijo, Toni Hiebeler pa je prvi zaprosil tudi za članek z opisom plezanja nove smeri.

Od Lelije do Durmitorja
Sarajevčani Naim Logič, Miodrag Rakič in Muhamed Šišič so se letos lotili zanimivega prečenja. V načrtu imajo prehoditi del transverzale »Bratstvo-jedinstvo«, ki vodi od Kalinovika do Žabljaka. Prvi poskus v začetku sicer zaradi slabega vremena ni uspel, toda pred dnevi so znova krenili. Računajo, da bi pozimi 230 km dolgo pot lahko opravili v petih dneh.


Ponovila sta Zupanovo v Koglu
Tokrat smo dobili le eno sporočilo o vzponu. Janez Benkovič (AO Kamnik) in Sandi Marinčič (Akademski AO) sta v torek, 16. t. m. v treh urah in pol ponovila Zupanovo smer v Koglu.

Siga in Lok
Novim smerem in variantam v stenah nad Ospom kar noče biti konec. To je kot nalašč, ker še ni dokončno pripravljen vodniček za ta predel. Franček Knez (AO Impol) poroča, da je 20. t. m. z Acom Pepevnikom (AO Celje) preplezal novo smer levo od Italijanske (Lok: IV+, A 1, 3 ure), ki nekaj časa poteka skupaj s Flavtino varianto. Isti dan sta ponovila še Muho in obakrat sestopila po Medotu. V nedeljo pa sta preplezala še drugo prvenstveno (Siga: IV+, A1, 4 ure), ki poteka levo od Netopirja, raztežaj pa je identična z Medotom. Skupaj sta ponovila še Žago, Knez pa je sam preplezal potem še Pero.
Iz Škofje Loke smo dobili obvestilo, da sta Franc Langerholc in Damijan Vidmar v torek preplezala Prečenje v steni nad Ospom. Sandi Marinčič (Akademski AO) in Nejc Zaplotnik (Kranj) sta 19. t. m. ponovila Medota, dan kasneje pa Bojan Leskošek in Bor Štancar (oba Akademski AO) Medota ter Žago.

Novice iz komisije za GRS
Pripravljalni odbor za proslavo 70-letnice slovenske Gorske reševalne službe že pripravlja vse potrebno. Pavle Šegula zbira gradivo za jubilejni zbornik itd. Pred komisijo za GRS pa je tudi precej drugih pomembnih nalog. Letošnje zasedanje IKAR bo v Kanadi, v Kavkazu pa mednarodno srečanje predstavnikov GRS. V Obergurglu bo tečaj smučarske traumatologije, ki se ga bosta udeležila dva naša zdravnika. Komisija za GRS bo tudi letos pokrovitelj Koflerjevega memoriala, ki ga prireja postaja Mojstrana. Tekmovanja gorskih reševalcev, ki bo v Skalnem Plesu (ČSSR) od 4. do 6. aprila, pa se bo udeležila ekipa postaje Celje.

V Martuljku in Logarski
Viktor Burgar (AO Rašica) in Janez Jeglič (AO Domžale) sta 9. t. m. ponovila vzpon po zaledenelem slapu Lucifer v Martuljku. Joka Turčič (AO Kozjak) pa je 17. t. m. sam preplezal Piramido v Turski gori in sestopil po Tschadovi. Naslednji dan sta s Francem Horvatom (AO Celje) preplezala še slap za planinskim domom v Logarski dolini.

Goranov memorial
Alpinisti PD Dovje-Mojstrana so 14. t. m. pripravili turni smuk v spomin na tovariša Gorana Rabiča, ki se je pred leti ponesrečil v S steni Debele peči. Ta prireditev, ki naj bi bila vsakoletna, je nadomestila »smučarski rally« izpred dveh let, ki se je izkazal kot preveč zahteven. Teden dni pred tem pa so Mojstranci sodelovali tudi na tekmovanju v Avstriji (Dobrač) in dosegli nekaj lepih uvrstitev.

Planinska odprava na Kilimandžaro
Organizacija in izvedba trekingov (marsikaterega bi lahko poimenoval glede na cilje kar odprava), je na tujem, kakor kaže, donosen posel. Tako vsaj bi lahko sodili po oglašanju, prospektih, pa tudi - cenah. Tudi pri nas je za tovrstno dejavnost vse več zanimanja. Tako so se alpinisti PD TAM iz Maribora po lanski uspešni turi na Matterhorn, letos odločili, da pripravijo še »Planinsko odpravo Kilimandžaro«. Za vse, ki jih akcija zanima, so pripravili podroben program (PD TAM; Frankolovska 23 - 62000 MARIBOR), imajo pa tudi že prve prijavljene«. Akcija bo od 18. septembra do 2. oktobra, računajo na najvišji vrh Kiba Uhuru Peak (5895 m) in tudi na Mawenzi (5149 m), pred odhodom pa načrtujejo tudi dve preiskusni turi, na Grossglockner in po grebenih Julijcev, od Črne prsti prek Triglava do Jalovca.

Komna-Kanjavec-Krma
Podkomisija za GV pri Planinski zvezi Slovenije vabi na turni smuk Komna - Triglavska jezera-Kanjavec-Velo polje-Krma, ki bo 17. in 18. aprila letos. Prijave sprejema pisarna PZS (tel. 312-553), kjer je mogoče dobiti tudi vse dodatne informacije, toda le do 7. aprila oz. zapolnitve mest v avtobusu. Vodja bo Štefan Marenče, cena pa je 660 din. Nočitev od sobote na nedeljo bo v Koči pri Triglavskih jezerih, ki bo oskrbovana.

Plezanje poleti, v snegu in ledu
Jutri ob 18. uri bo v Delavskem domu v Trbovljah predavanje B. Simončiča in M. Lenarčiča o njunih plezalnih vzponih, ki sta ga naslovila »Plezanje poleti, v snegu in ledu«. Predavanje bosta popestrila tudi z glasbenimi vložki.

Obrnili na Fitz Royu
PRAGA - Češkoslovaška odprava pod vodstvom Michala Orodina, ki je lani sredi decembra odpotovala v Argentino, svojih načrtov ni uresničila. Preplezati so nameravali zahodno steno Fitz Roya (3375 m) in opraviti 15. pristop na to težavno goro v Patagoniji. Obrnili so nekako 150 m pod vrhom.

Zimski alpinizem v Himalaji
VARŠAVA - Andrzej Zawada, najuspešnejši vodja poljskih alpinističnih odprav, je imel uspešno predavateljsko turnejo po Kanadi. Na povabilo kanadskega AC je obiskal osem gorniških središč, od Montreala do Banfwoa, in povsod so ga čakale prepolne dvorane. Po predavanju pa so še pozno v noč razpravljali o problematiki zimskega alpinizma v Himalaji. Tamkajšnjim alpinistom namreč mraz in viharji niso tuji, zato za jesen pripravljajo 20-člansko odpravo, ki jo bo vodil George R. Kinnear, ponoviti pa nameravajo Poljsko smer na Everest z manjšo varianto.

Za nižanje višine
LONDON - Lord J. Hunt, vodja slavne britanske odprave, ki je uresničila prvi pristop na Mt. Everest leta 1953, je bil lansko jesen nekaj časa v Nepalu. Čeprav star že 71 let se je povzpel na Vzhodni Čulu (6198 m). Pri tem je preskusil tudi nov pripomoček za »nižanje višine«. O tem je po povratku zapisal: »nazadnje sem tako višino dosegel pred dvajsetimi leti v Pamirju, ko sem med plezanjem na Pik Prijateljstva (5640 m) preživljal skrajne napore.Pri vzponu na Vzhodni Čulu pa sploh nisem čutil utrujenosti.« Res pa je tudi, da je Pik Prijateljstva (v grebenu Akademije znanosti), ki ga je leta 1962 preplezala anglo-sovjetska odprava, bistveno težji. Smer je registrirana s sovjetsko oceno 5A.

Vzhodna stena Everesta
HONG KONG - Šestčlanska britanska odprava pod vodstvom Chrisa Boningtona je na poti prek Kitajske v Tibet z vsem potrebnim (toda brez bomb s kisikom) za vzpon prek vzhodne (SV) stene Everesta. Kot je znano, so to steno poskušali preplezati lani jeseni že Američani. Vodila sta jih Richard Blum in Louis Reichardt, plezali pa so po levi strani mogočnega skalnega stebra (težave do 5.9 po ameriški lestvici!) in dosegli 4. oktobra višino 6750 m.

Znova Nanga Parbat
MUNCHEN - Dr. Kal Herrlingkoffer, najboljši poznavalec Nanga Parbata (8125 m), v pakistanskem delu Himalaje, saj je nanj organiziral doslej tudi največ odprav, gre znova na pot. Tokrat le s šestimi nemškimi ekstremisti, ki nameravajo preplezati JV raz. To je že 16. odprava münchenskega instituta za raziskave na tujem, za izbrano smer pa poznavalci trdijo, da ni le težka, temveč tudi hudo izpostavljena plazovom.

Tovorna žičnica bo oskrbovala Pogačnikov dom
PD Radovljica posveča veliko pozornost trem planinskim postojankam

RADOVLJICA - Dejavnost PD Radovljica je že vrsto let nadvse razvejana. Po zadnjih podatkih šteje društvo že 2441 članov, nad katerimi je 392 mladincev ter 403 pionirjev. Veliko pozornost posvečajo tudi trem postojankam, ki jih upravlja društvo: Valvazorjevemu domu pod Stolom, Roblekovemu domu na Begunjščici in Križkih podih. Kot ugotavljajo se je v lanski sezoni obisk na vseh postojankah povečal, oskrbniki pa so se skupaj s člani društva prizadevali, da so bile postojanke dobro oskrbovane.
Ta čas pa je najzahtevnejša gradnja tovarne žičnice iz Trente do Pogačnikovega doma na Križkih podih. Za to precej obsežno investicijo so se morali odločiti, ker so vedno večje težave pri oskrbovanju te postojanke v Julijskih Alpah. Postavljeni so že nosilni stebri in zgornja postaja žičnice. Takoj ko bodo ugodne vremenske razmere, bodo v Trento prepeljali strojnico in jo namestili, napeljali glavno nosilno vrv in opravili še druga zaključna dela. Upajo, da bo žičnica že letošnjo poletno sezono prepeljala prvi tovor.

  29.03.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti