Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.03.1982

Delo, Šport: ... Zimska sezona se je končala

Nekatere naše mlade naveze so se pozimi izkazale v stenah - Čim prej narediti obračun
LJUBLJANA - Včeraj se je tudi uradno končala letošnja alpinistična zimska sezona. Končala se je tako, kakor se je začela - brez vzponov v stenah. Vreme je bilo preslabo. Vmes pa je bilo obdobje, ki so ga nekatere naveze dobro izkoristile, posebej pa je potrebno poudariti, da so bile naveze v pretežni meri mlajše, tako da za naprej dobro kaže.
Potrebno pa bo napraviti obračun in reči, tudi glasno in jasno, kaj je bilo dobro in kaj bi lahko in morali v prihodnje spremeniti, V tujino je tokrat potovalo več navez, toda če izvzamemo vzpon radovljiške naveze Andrejčič-Pogačar, ki je ponovila Švicarsko smer v les Courtes, so se vrnile brez uspeha. Zaman je bilo tudi potovanje Idrijčanov Bogdana Biščaka, Zlatka Gantarja in Slavka Svetičiča v Chamonix v prvi polovici tega meseca. Pomoč, ki jo je KA PZS namenila zimskim vzponom na tujem, bi zato najbrže v prihodnje veljalo usmeriti v organizirane akcije. Tuji vzori, na primer letošnji češkoslovaški, bi nam lahko bili za vzor.

FRANCI SAVENC

Priznanje uglednemu gostu
Alpinistični film, ki ga je predvajal Gaston Rebuffat, veliko doživetje

LJUBUANA - Prejšnji ponedeljek je v veliki predavalnici fakultete za elektrotehniko Gaston Rebuffat, znani francoski plezalec, publicist in cineast, še vedno aktivni gorski vodnik, predvajal enega svojih zadnjih alpinističnih filmov z naslovom Horizons gagnées (Osvojena obzorja). Film, ki traja uro in pol, je posnel leta 1975.
Film si je ogledalo skoraj 600 ljubiteljev gora, ki so z dolgotrajnim ploskanjem izrazili priznanje za njegovo izjemno alpinistično aktivnost. Direktor francoskega kulturnega centra v Ljubljani, Jean-Claude Cancel, je gostu izročil ploščo Slovenskega okteta. V popoldanskem srečanju s predstavniki naše planinske organizacije pa je predsednik PZS Tomaž Banovec izročil Gastonu Rebuffatu najvišje planinsko priznanje - plaketo Zlatoroga, z vgraviranim posvetilom.
Francoski kulturni center je tako že drugič letos razveselil slovenske planince s kvalitetnim alpinističnim dogodkom in lahko pričakujemo, da bo tudi v prihodnje sodelovanje s PZS tako plodno. Gaston Rebuffat bo svoj film predstavil v Sloveniji še enkrat in sicer v novi stavbi VEKŠ Maribor, Razlagova 20 nocoj, ob 19.30.

S. D.

Italijani na Čangabangu
TORINO - Devetčlanska odprava iz Torina, ki jo je vodil Renato Lingua, se je lani jeseni povzpela na 6864 m visoki Čangabang v Garvalski Himalaji (Indija). Bazo (4050 m) pod Južnim stebrom so postavili 30. septembra, prvi tabor pa nekaj dni kasneje v višini 5300 m. Do »Italijanskega sedla« (6000 m), kjer so postavili drugi tabor, so težave ocenili s IV+/III. Naprej po stebru je bilo še težje (V+, A2, 70-80 st.). 15. oktobra so dosegli greben, po katerem vodi Japonska smer. Naslednji dan pa sta iz T 2 že štartala Ugo Manera (42) in Lino Castiglia (35) in 17. oktobra sta bila na vrhu.

Japonci na Anapurno II
Devetčlanska japonska odprava iz Osake, ki jo je vodil Nobuo Kuvahura, je 4. septembra lani postavila bazni tabor pod južnim stebrom Anapurne II (7037 m), torej vrhom, na katerega so naši alpinisti opravili drugi pristop. Po enem tednu so na višini 4000 m postavili izhodiščni tabor in nato do 10. oktobra še pet višinskih (4700, 5300, 5800, 6400 in 7090 m). Med iskanjem prehoda k vrhu pa je Ičikavi na višini okoli 7400 m spodrsnilo in je prek skal in ledu zdrsel 500 m nižje. K sreči se ni poškodoval, toda z vzponom na vrh ni bilo nič. Pred njimi so to smer naskakovali Avstrijci (1978) in Poljaki (1980) iz Lodza, ki so prišli do višine 6250 m.

Srečanje alpinistk bo v Italiji
Letošnje -srečanje alpinistk »Randez-vous Hautes Montagnes« bo v Italiji, v kraju Alleghe od 4. do 11. julija. Organizatorji (tamkajšnja sekcija CAI) vabijo štiri naše alpinistke in nudijo prehrano ter šotorišče. Zanimivih sten je tam naokoli dovolj: južna stena Marmolade, Civetta itd.

Na avstrijski TV
Ker so na programu naše televizije alpinistični filmi velika redkost, tisti, ki lahko sprejemajo vsaj drugi avstrijski program, budno spremljajo, kdaj bo kaj zanimivega. Tokrat objavljajo serijo oddaj »Velika pustolovščina Himalaja«, ki jo je zasnoval Reinhold Messner. Na programu je ob petkih, nekaj po 20. uri.

Informacije -dokumentacija
Do tuje planinske literature je vse težje priti in tisti, ki so naročeni na revije, kot so Alpinismus, Bergsteiger, Mountain, La Montagne in podobne, so pri nas že prava redkost. Zato je INDOK služba PZS (s sodelavci) prijavila predlog, da bi petkrat letno razmnožiti gradiva, ki bi opisala vsebino najpomembnejših revij (informacije), obenem pa bi iz njih povzeli najzanimivejše preglede, tabele, morda tudi sheme z opisi ter podobno (dokumentacija). »Informacije-dokumentacija« ali na kratko ID, bi bile torej nekako dopolnilo Alpinističnim razgledom. Alpinistični odseki bodo poskusno število dobili že do konca meseca.

Vzhodno od Fitz Roya
Pred dnevi je v Argentino pripotoval Amando Aste, ki bo skušal s Cesarinom Favo in Baronniem raziskati »neznani« vrh z zelo dolgo steno, ki naj bi ležal vzhodno od Fitz Roya v Meseti Patagonici izven običajnih poti. Cilj sta Aste in Fava opazila pred leti, ko sta ponavljala Kalifornijsko smer v Fitz Royu.

Kramarjev smuk
Alpinisti PD Tržič vabijo 28. t. m. na tradicionalni Kramarjev smuk pod Storžičem, ki se bo pričel ob 10. uri. Veleslalom, ki velja tudi za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov, bo na plazu pod steno Storžiča, v primeru manj ugodnih razmer pa na planini Javornik. Prijave bodo sprejemali še v soboto do 18. ure v domu pod Storžičem, ki je redno oskrbovan vsak konec tedna. Podrobna navodila so prejeli tudi načelniki vseh slovenskih AO, tekmovanje pa bo ločeno za ženske in moške, v pionirski, planinski in alpinistični kategoriji, za alpiniste tudi ekipno. Potrebne so potrjene planinske izkaznice.

Turni smuk z Rodice
Alpinisti iz Bohinja vabijo na turni smuk z Rodice, ki bo 28. t. m. Zbor vseh, ki bi radi sodelovali bo med 9. in 10. uro na Orlovih glavah (postaja žičnice Vogel). Ko se bo zbrala primerna skupina, bo pod vodstvom takoj krenila na pot. Spust z Rodice bo v smeri Suha-Ribčev laz.

Fantastični načrti Maxa Eiselina
Max Eiselin je s svojim podjetjem v Luzernu dosegel že marsikaj. Poseben odmev je imel njihov treking na Daulagiri lansko leto. Morda prav zato še pogumneje načrtuje prihodnost. Letos naj bi vodili »potovanje« na Mustag Ato (7546 m), v Sinkiang in Tibet, pa še na Tirič Mir (7706), najvišji vrh Hindukuša, Pik Komunizma (7495) in Pik Korženevske (7180 m) v sovjetskem Pamirju, na andske vrhove Sajama (6542 m), Illimani (6462 m) Huayna Potosi (6088 m) Huascaran (6768 m) itd. Konec leta tudi na Aconcaguo (6969 m) in okoliške vrhove. Še pogumnejši pa so načrti za prihodnja leta. 1983 spet Daulagiri (8172 m), tri leta kasneje pa celo Mt. Everest (8848 m).

Prva ponovitev nad Ospom
Franček Knez in Marjan Frešer (oba AO Impol) sta v soboto 13. t m. opravila prvo ponovitev Leteče Meri (A2 e, 5 h), potem pa preplezala še Staro smer (Knez je plezal brez lestvic, uporabil jih je le na stojiščih). V nedeljo sta preplezala še Sarkofag in Knez je sestopil po Metodu.

Predavanje »Daulagiri 81«
PD Trbovlje vabi na predavanje Staneta Belaka-Šraufa o vzponu prek južne stene Daulagirija. Predavanje bo v torek ob 18. uri v predavalnici Delavskega doma v Trbovljah.

AO Rašica prestavlja smuk
Vodstvo ljubljanskega AO Rašica nam je sporočilo, da zaradi novozapadlega snega tradicionalni Deržajev (spominski) turni smuk z Velikega Draškega vrha prestavljajo na 10. april. Prijave še naprej sprejemajo ob četrtkih med 19. in 20. uro, informacije pa daje Tine Bucik, telefon (061 ) 552-242.

Literatura o snežnih plazovih
LJUBLJANA - Slovenska GRS si že desetletja prizadeva, da bi se čim več planincev in ljudi vseh interesov sploh seznanilo s temeljnim znanjem o snežnih plazovih. Cilj je preprost: človek, ki nevarnost pozna, je praviloma varnejši kot tisti, ki mu je neznana in se giblje v njeni senci.
Lahko rečemo, da smo za osnovne potrebe že poskrbeli tudi v domači besedi, dosti primernega branja pa je mogoče nabaviti v tujini.
Pred dvema letoma so nekateri naročili ameriški priročnik o plazu - Avalanche Handbook, ki je kot knjiga št. 480 izšel pri U. S. Department of Agriculture, Forest Service. Avtorja R. I. Perla in M. Martinelli sta v praktični in izvirni obliki obdelala 8 poglavij: 1. Posledice plazov, 2. Vreme in plazovi, 3. Snežna odeja v gorah. 4. Plaz, 5. Ocena stabilnosti snežne odeje, 6. Varstvo smučišč, 7. Varstvo cest in naselij, 8. Varnost in reševalna služba.
Dodala sta kopico koristnih navodil in drugih podatkov. Za tiste, ki so zamudili zlate čase poceni uvoza dobrih knjig in ki priročnika ne bodo mogli naročiti pri Superintendent of Documents, U. S. Government Printing Office, Washington, D, C. 20402, Stock No. 001-000-03876-1, imam tolažilen podatek: Priročnik so prevedli v italijanski jezik, za ceno 7.500 lir pa ga lahko naroči vsakdo pri Pubblicazione a cura del Dipartimento per l'Informazione della Giunta Regionale del Verteto, Palazzo Balbi -Dorsoduro 3901 - Venezia. Naslov je Manuele delle Valanghe.

P. Š.

Planinska pot iz Logatca na Pokljuko
PD Logatec je izpolnilo načrt - Pot v spomin padlim logaškim borcem

LOGATEC - Iz poročila predsednika PD Logatec Janeza Čanžeka za občni zbor je razvidno, da so v preteklem delovnem obdobju skoraj v celoti opravili zadane naloge. Z administrativnim delom pa nimajo sreče. Še vsakdo, ki so ga zadnja leta izvolili za tajnika, je odpovedal. Ustanovili so tri nove PS, v Kombinatu lesne industrije, Valkartonu in GP Gradnik. Med 372 člani pa je več kot polovico mladih. Med njimi so bili tudi najbolj prizadevni, pohvaliti pa velja še zlasti člane PS na šoli, alpiniste in markaciste.
Najmlajši so se pod vodstvom mentorjev vključili v akciji »ciciban-planinec« in »pionir-planinec«. Izpit za alpinista je opravilo kar osem pripravnikov, tako da so lahko namesto AS ustanovili AO. Markacisti pa so obnovili večji del Notranjske planinske poti. Za letos imajo v načrtu kar dve novi. Ena bo povezala vse pomembnejše višinske točke v krajevni skupnosti, drugo pa načrtujejo po poteh borcev 3, bataljona VII. udarne divizije Franceta Prešerna. V spomin na padle logaške borce jo bodo speljali iz Logatca na Pokljuko. Letos bodo pripravili tudi srečanje planincev in borcev, skupaj z ZTKO pa tudi prireditev ob 10-letnici PD.
 

  22.03.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti