Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najmlajša »turistinja« vrh Triglava

Slovenec (1933): Ko bo leta 2000 današnja najmlajša turistinja stara 70 let ...

Jesenice, 20. avgusta 1933
Jesenice imajo zopet svojo senzacijo. Še ne štiri leta stara Sonja Čopova, nečakinja našega znanega plezalca in filmskega igralca Joža Čopa, je preteklo nedeljo prispela na vrh Triglava. Dosežen je nov rekord, kajti mlajšega živega človeka še ni bilo na najvišjem vrhu naše domovine.
Oče, Avguštin Čop, znani prosvetni delavec v Krekovem domu, je pred nekaj časa tako tja v en dan rekel svoji mali hčerkici: »No, če boš pridna, boš šla pa z menoj na Triglav.« Dostikrat se je Gustel pokesal, da je izrekel te besede; kajti odslej ni imel več miru pred malo Sonjo. Neštetokrat na dan ga je vprašala, kdaj pojde na Triglav.
Ko se je novo športno društvo »Gorenjec« pripravljalo na skupni naskok na našega velikana, tedaj je tudi »deklič« napolnil svoj mali nahrbtnik in hajd na Triglav. Vse je občudovalo, s kakšnim pogumom se je deklica spenjala po Tominškovi pot od skale do skale, samo skozi »okno« jo je moral oče prenesti. Kritičen trenutek je nastal, ko se je naenkrat vsul dež in pričela biti toča, treba je bilo iskati zavetja pod skalami. Na snegu pod Kredarico je deklico seveda pričelo zebsti in mamica, ki je tudi naskakovala Triglav, jo je dobro zavila in nesla do koče.
Od Kredarice na Mali Triglav so jo morali večinoma nositi, saj njene majhne nožice niso bile kos za odraslega človeka odmerjenim in v skalo vsekanim stopinjam. Od sedla na vrh Triglava pa je Sonja priplezala z lastnimi močmi. Videti bi jo morali, s kakšnim zanosom se je ozrla po celi trumi hribolazcev, češ še nikdar ni bilo mlajšega človeka tu gori!
Nato so jo privezali k strelovodu na Aljaževem stolpu ter jo slikali. S tem je bila dosežena višina 2864 mesto 2863 metrov. Ko bo leta 2000 današnja najmlajša turistinja stara 70 let (to ji namreč želimo), se bo gotovo z veseljem spominjala svojega prvega poleta na Triglav v letu 1933.

Slovenec, 22. avgust 1933
 

22.08.1933

dLib.si

1 komentarjev na članku "Najmlajša »turistinja« vrh Triglava"

Boris Štupar,

Gospa je še živa in sedaj živi v sosednji Avstriji - sporočil Joža Čop ml. Franciju Savencu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti