Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.07.2013

Sopara doma in na tujem

Vročina te dni ne pozna meja in pobeg v severne stene lahko precej olajša dolinsko trpljenje. Poleg tega zadnje čase le reko dežuje, zato so stene vsak dan ovešene s kakšno navezo. Dogajanja je veliko v vseh naših stenah, marsikdo pa zaide tudi v Dolomite ali še kam dlje.

Prvenstvene pri nas

Urban Golob je pred kratkim že odkrival nedotaknjene oprimke v Vežici. V sredo, 24. julija, sta z Maticem Joštom tod preplezala še eno novo smer. Poteka vzporedno z Gromsko strelo, poimenovala pa sta jo Sopara (V+, A0, 260 m). Najtežjega dela zaradi bližine neviht nista uspela preplezati prosto.

Koliko revnejše s smermi bi bile naše stene, če bi se vsi strogo držali skic? V torek, 23. julija, sta se Matej Ogorevc in Luka Skočir (oba AO Domžale) namenila v Kanceljn nad Jezerskim, kjer ju je čakala Nedeljska zajeda. Vstopila sta po njej, kmalu pa nadaljevala vzporedno z njo do vrha stene. Tako je nastala nova smer, ki sta jo poimenovala Skodelica kakava (VI (V+, A0)/V, 230 m).

Dolomiti

Pri naših sosedih se je zadnje čase potepalo kar nekaj slovenskih navez. Največ se je plezalo v okolici Cortine, marsikaj lepega pa se je preplezalo tudi v ostalih predelih. V Marmoladi sta Luka Krajnc (AO Celje - Matica) in Tadej Krišelj (AO Kamnik) preplezala Moderne čase (VII+/VIII-, 850 m). Matej Zorko (Posavski AK) s soplezalcem je plezal v Civetti in Moiazzi. V Torre d`Aleghe je uspešno preplezal smer Carlesso - Menti (VII+/V-V, 470 m). Tjaša Jelovčan (AO Kranj) in Nastja Davidova (AO Ljubljana - Matica) sta v Veliki Cini preplezali Casin - Ratti (VIII/VI, 450 m), v Marmoladi pa smer Gogna (VII, 800 m)

Pustolovščina v Prokletijah

Gorstvo katerega si delita Črna Gora in Albanija, nudi številne možnosti za plezanje manj obiskanih sten in novih linij. Te možnosti so dobro izkoristili člani AO Tržič, ki so tam preživeli deset dni. Med drugim so se udeležili tudi alpinističnega tabora v Žiljevu. Poleg številnih ponovitev so opravili tudi lepo število prvenstvenih vzponov. V Malem Toraću sta Miha Zupan in Klemen Premrl preplezala Strelo (V+/IV, 100 m), Slavko Rožič in Špela Novak pa Centralno smer (IV-/III, 120 m). V severni steni Pasjaka so Miha Zupan, Kemen Premrl in Katarina Manovski (AO Kikinda) novo smer poimenovali Povratek iz Kekčeve dežele (VI+/IV-V+, 250 m). V Volušnici sta Miha in Katarina preplezala Sve sve godine (V+/IV-V, 350 m). Najtežji vzpon celotne odprave je predstavljala druga ponovitev in prva prosta ponovitev smeri Prvo koplje (VII/VI+, V-VI, 600 m) v severni steni Brade. Smer velja za najtežjo na JV Balkanu in je odbila že kar precej ponavljalcev. V dolini Ropojane sta v vrhu Maja Podgojs Slavko Rožič in Iztok Pungaršek preplezala Dušo slovenačko (VI+/V-VI, 420 m).

Pleza se vsepovsod

Skoraj ni stene, ki ne bi bila obiskana. Najbolj znane klasike vsak teden doživijo vsaj eno ponovitev, še vedno pa se najde kakšna manj obremenjena smer. Triglavska stena je plezana v vsej njeni širini. Janez Svoljšak (AO Kranj) s soplezalcem je preplezal Stopnice v nebo (VII-/VI+, 500 m). Tudi manj plezan Jugov steber je gostil kakšno navezo. V Debeli peči je Nastja Jošt (AO Kranj) s soplezalcema plezala redkeje obiskano Ang Phujevo smer. V Mangartu je Primož Bregar (AO Železničar) s soplezalcem ponovil Cozzolinovo zajedo (VI/IV-V). V Ojstrici sta Blaž Tehovnik in Monika Weingrl (oba ŠD Freeapproved) ponovila Spominsko smer Iva Reye (VII-, 470 m). Miloš Mokotar (AO Rašica) je s soplezalcem plezal Desno zajedo (V+, 500 m) v Rakovi špici.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Sopara v Vežici

Skodelica kakava

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti