Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kalibracijo

so prvi preplezaliPrimož BregarDalenjc, Domen Košir - Kruh in Peter BajecPoli (vsi AO Železničar) v nedeljo  14. julija 2013

Mala Mojstrovka, severna stena, Kalibracija: III-IV, 200 m, 2.30 h

Smer se nahaja v travnatem kupu pod Zahodnim razom Male Mojstrovke in poteka levo ob izrazitem kotu – kaminu (glej sliko). Skala je dobra, v spodnjem delu imaš opravka z nekaj travnatega sveta.
V smeri sta ostala dva klina – eden v predzadnjem raztežaju v kaminu in eden na sidrišču nad njim.

Prvi plezali: Primož Bregar – Dalenjc, Domen Košir - Kruh in Peter Bajec – Poli (vsi AO Železničar), 14. julija 2013; 
ocena: III-IV, 200 m, 2.30 h.

Dostop: kot za smer Biljard in še nekaj minut dalje po stezi mimo večjega kamina do markantnega kota – kamina. Smer vstopi na mestu, kjer se melišče najvišje zajeda v kamin; dobrih 45 minut.

Opis: smer vstopi v kamin a se mu takoj umakne levo v ploščati, travnat svet. Iskaje prehodov navzgor do poličke in po levi strani stebrička navzgor do strme travnate vesine, kjer si urediš varovališče. Nato navzgor po travnatem svetu dokler te zapora nad tabo ne prežene v levo po polici za rob v lep kamin iz kompaktne, bele skale. Po njemu navzgor pod zajedo in po njej pod novo zajedo. Na desni strani (na nekakšnem stebričku) si urediš varovališče. Od tu nazaj pod zajedo in po njej navzgor (IV) do gladkega kamina. Po njemu navzgor (klin) do varovališča (klin) pod novim kaminom. Še kratek raztežaj po kaminu do gredine, kjer se razvežeš.
Oprema: 7 – 10 klinov ter nekaj metuljev in zatičev.

Sestop: po gredini v levo do izstopa smeri Biljard in nato navzgor po skrotju iskaje prehodov v levo do škrbine, kjer najdeš klin s pomožno vrvico za spust. Gledano navzdol opraviš dolg spust (skoraj 60 metrov) čez skrotje in levo po žlebu. Na levi strani (gledano navzdol) poiščeš sidrišče za spust (dvga klina in pomožna vrvica) in s kratkim spustom si na melišču pod steno.

Fotografije:  Peter Bajec in Primož Bregar

14.07.13, 18:40

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46083

Novosti