Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na vrhu frančiškanskega zvonika

Jutro: Zadnje dneve so Ljubljančani s frančiškanskega mostu z veliko nervoznostjo opazovali drznega krovca, ki je popolnoma hladnokrvno popravljal s svojim pomočnikom dva visoka stolpa cerkve frančiškanskega samostana.

Bil je to znani tesarski mojster in krovec g. Martin Sušnik, ki stanuje na Št. Jakobskem trgu poleg cerkve.
Že pred vojno in povojni je vedno sam razobešal z visokega stolpa šentjakobske cerkve zastave, sedaj je prevzel popravo strelovoda in drugih kovinskih del na obeh stolpih, frančiškanske cerkve, visokih 60 m.
Martin Sušnik — to je oni drzni krovec — je rojen v Gozdu pri Kamniku, na Martinov dan 11. novembra 1863. Posvetil se je že v mladih letih krovskemu poslu ter je izvršil v svojih letih nebroj drznih, skoraj akrobatskih del. Zadnje tri dni so ljubljanske gospodinje, ki so prihajale na trg, postajale na frančiškanskem mostu in na Marijinem trgu ter strmele v drznega krovca, naravno s primernimi opombami. Nekatere so si celo zakrivale oči, da bi ne videle drznih skokov in plezalnih tur našega izkušenega krovca.Tudi naš fotograf g. Hibšer je imel mnogo neprlik, preden je brez lestve priplezal v zvoniku frančiškanske cerkve od velikih lin mimo ure do slepih lin, kjer je posnel našo sliko, kako se krovec Sušnik giblje v zračnih višavah in motri s stolpa našo Ljubljano.

Jutro, 29. april 1927
 

29.04.1927

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti