Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dogovor o sodelovanju

podpisali Planinska zveza Slovenije in Združenje gorskih vodnikov 


V petek, 5. julija 2013, sta v Planinskem učnem središču Bavšica podpisala predsednika obeh organizacij, za PZS Bojan Rotovnik in za ZGVS Robert Rot
.

S podpisom sporazuma želita organizaciji nadgraditi sodelovanje, ki izhaja iz skrbi za varnost obiskovalcev slovenskih gora ter preventivnega delovanja v gorah. S sodelovanjem bosta organizaciji lažje usklajevali področje vodenja v gorah, ki ga poklicno izvajajo gorski vodniki, prostovoljno pa vodniki PZS, ki večinoma izvajajo aktivnosti pod okriljem planinskih društev in pomagajo pri izvajanju planinskih dejavnosti v okviru vzgojno-izobraževalnih organizacij.

Organizaciji želita krepiti sodelovanje na področju izmenjave dobrih praks in pretoka izkušenj, znanj med obema organizacijama, sodelovanje želita krepiti na področju usposabljanja vodnikov PZS, izboljšanja kakovosti storitev vseh strokovnih kadrov na področju gorništva, skupaj pa bodo delali tudi na promociji vodništva, razvoju doktrine prostovoljnega in poklicnega vodništva ter na izboljšanju kakovosti storitev turističnega vodenja v gorah in na omejitvi dela na črno.

Ob podpisu dogovora in začetkih tesnejšega sodelovanja je predsednik PZS Bojan Rotovnik dejal: »Gore so samo ene in prav je, da vsi, ki smo tako ali drugače vpeti v gorski svet, med seboj sodelujemo in se usklajujemo. Vesel sem, da je bil po treh letih aktivnih dogovarjanj o možnih oblikah sodelovanja med PZS in ZGVS danes tudi podpisan dogovor, ki bo dober temelj za nadaljnje sodelovanje, za katerega upam, da bo po vsebini vsaj tako obsežno, kot je bilo, ko je bilo gorsko vodništvo del dejavnosti planinske zveze. Podpis dogovora na Bovškem ni naključje, saj sta s tem skrajno severozahodnim delom Slovenije močno povezani zgodovini tako gorskega kot prostovoljnega vodništva«.

Robert Rot, predsednik ZGVS, je bil prav tako zadovoljen ob podpisanem dogovoru: »Vesel sem, da smo ta dogovor končno podpisali. In vesel sem, da smo ga podpisali tu, v Bavšici. Upam, da bo sodelovanje med Planinsko zvezo Slovenije in Združenjem gorskih vodnikov Slovenije konstruktivno in da bomo na daljši rok skupaj dosegali določene rezultate, ki jih mogoče ne bi, če bi bili vsak na svojem bregu. Mislim, da imamo oboji neka določena znanja in določene ljudi na določenih mestih, ki bodo pripomogli k temu, da bomo napredovali in izboljšali kvaliteto vodenje po slovenskih gorah in ga postavili na višji nivo. Kar se tiče strokovnih izmenjav sodelovanje že poteka, saj so nekateri gorski vodniki tudi vodniki PZS in nekateri vodniki PZS so tudi gorski vodniki. Morda pa se bodo nekatere stvari glede strokovnega sodelovanja formalizirale. Upam, da se bomo še kdaj dobili na kakšnem takem srečanju in izmenjali izkušnje.«

Podpisnici verjameta, da je njuno medsebojno sodelovanje nujno za normalno vodniško in preventivno delo in je hkrati obojestransko koristno. Podpisnici bosta druga drugo podpirali pri izvedbi lastne dejavnosti. Obvezujeta se, da se bosta sproti obveščali o vseh zadevah, ki se nanašajo na njuno sodelovanje in pogoje delovanja (zakoni in drugi vladni pravni akti, temeljni akti in sklepi).

Pripravila: Zdenka Mihelič  
Fotografije: Jože Kamenšek  


 ...07.2013

09.04.13: Sestanek vodstva GRZS in PZS
V ponedeljek 8. aprila, sta se na delovnem sestanku sešli vodstvi Združenja gorskih vodnikov Slovenije in Planinske zveze Slovenije.
Sestanka sta se kot predstavnika ZGVS udeležila predsednik Robert Rot in članu upravnega odbora Aljaž Anderle.
Glavna tema je bil sporazum ZGVS-PZS, ki naj bi bil v skladu s sklepom zadnje seje UO, po uskladitvi s članstvom ZGVS, sprejet in podpisan v kratkem. 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti