Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.04.1977

Delo, Šport: ... Triglavski turni smuk

V sredo, 6. t. m., smo poročali o »Triglavskem smuku« (ki pa so ga organizatorji dan kasneje zaradi nevarnosti plazov preklicali) v organizaciji podkomisije za turno smučanje pri PZS, pozabili pa smo pripisati, da ne gre za tradicionalno, letos že deveto prireditev gornjesavskih PD. Ta organizirajo svoj vsakoletni »Triglavski turni smuk« v nedeljo, 24. t. m., kolikor bodo tedaj neprimerne razmere (o čemer bomo poročali), pa prvo nedeljo po prvomajskih praznikih (torej 8. maja).
Cesta je prevozna iz Mojstrane (ali Bleda) do Zgornje Radovne. Peš hoje po dolini Krme, mimo lovske koče v Zgornji Krmi do Staničevega doma (2332 m) pa je 5 do 7 ur. Kovinarska koča na Zasipski planini (892 m) bo zasilno oskrbovana zaradi prehodnih gostov oba dneva, Staničev dom pa bo odprt v soboto, 23. in v nedeljo, 24. t. m., predvsem zaradi prenočišč. V Triglavskem domu na Kredarici bo na voljo okoli 50 skupnih ležišč. Suho hrano morajo udeleženci prinesti s seboj.
Start udeležencev turnega smuka bo v nedeljo zjutraj iz grebena Rži nad Staničevim domom. Od tu se bodo spustili v konto pod Rjavino pa na Apnenico, do ovčarske koče, na Polje in prek melišč pod Draškimi vrhovi v Krmo. Dolžina smuka je okoli 7 kilometrov z višinsko razliko okoli 1400 metrov. Nevarnosti, da bi zmanjkalo snega pa letos ni in se bo moč pripeljati prav do Zasipske Planine.
Udeleženci tradicionalnega »Triglavskega turnega smuka« prejmejo za enkratno udeležbo bronasto, za trikratno srebrno in za petkratno zlato značko. Prihodnje leto pa lahko računamo, da bodo dobili prvi za desetkratno že diplomo in lep častni znak.

Težave s Karakorumom
Želje, da bi se tudi naši alpinisti seznanili s Karakorumom, so že stare. Znanih je več zamisli, še najdalj so pa pred leti prišli Kranjčani, ki so se potem povzpeli na Istor-o-Nal. Karakorum je bil žal za vse zaprt, seveda če izvzamemo zadnjo akcijo, ki jo vodi AO Tržič in kateri je namenjen ta zapis.
Kar enajst mesecev je trajalo in vmes so morali trikrat izpolniti goro formularjev z vedno ostrejšimi ter dražjimi obvezami, da so končno pred dnevi dobili dovoljenje. Potem so začeli znova preverjati izračune in vnašati najnovejše podatke. Prišli so do osupljivih številk.
V primeru, da bi najeli 115 nosačev v pristopnem maršu in 40 za povratek, bi jih leti brez opreme veljali kar 11.050 ameriških dolarjev. Če pa upoštevamo še opremo (teniški copati, očala, nogavice, kuhalniki, cerade, plašči iz PVC …) se znesek poveča za nadaljnjih 800 dolarjev. Denarja pa je bolj malo.
Celoten predračun odprave, ki naj bi štela 9-10 članov, njen cilj pa je Gašerbrum I (Hidden Peak, 8068 m), in to po novi smeri z jugozahoda, je 640.000 din. To je sicer veliko denarja, toda ne za osemtisočak v Karakorumu, v katerem povrhu vsega Jugoslovani doslej še nismo bili. Kdaj bomo spet dobili dovoljenje, če nam sedaj spodleti, se sprašujejo Tržičani in z njimi vsi, ki jim pomagajo. In koliko bo tedaj že stala taka odprava, ko pa v Pakistanu cene tako skokovito naraščajo?

Sestanek v Zagrebu
V torek, 5. m., je bil v Zagrebu sestanek komisij za odprave v tuja gorstva PZJ, ki so se ga udeležili poleg predsednika PZJ Boža Škerla še predstavniki Bosne in Hercegovine (Muhamed Šišič), Srbije (predsednik KOTG Rade Kušič), Hrvatske (Ivo Durbešič), Vojvodine (Rade Kovačevič) in naše komisije, ki jo je zastopal Tone Škarja. Sklenili so, da morajo do 16. maja predložiti vse PZ načrte odprav po vzoru PZS (seveda če so zainteresirane). Na osnovi le-teh bo nato v enem mesecu pripravljen načrt za vso Jugoslavijo (za obdobje 1971-1981). Sredstva pa se bodo sedaj zbirala za »Everest. 79« in le njih presežek bodo uporabili za druge odprave. V kratkem bo pripravljen tudi načrt propagandne komisije PZJ za spremljanje odprave na Everest. Kandidate za odpravo »Everest 79« pa morajo sedaj najprej verificirati republiške komisije za alpinizem, šele potem bo o njih razpravljalo predsedstvo PZ Jugoslavije.

Pomembne ponovitve
Zagrebški alpinisti so nam sporočili podrobnosti o nekaterih ponovitvah Celjanov v Kleku. Smer »Željezničarska 20« je bila v celoti šele drugič ponovljena, »Plafonjerka« pa četrtič (isti dan kot Knez in Zupan sta jo kot tretja ponovila Zagrebčana Ognjančevič in Puhovski, ki sta dan za tem opravila še prvo ponovitev »Tajanstvene«: VI/IV-V, A 2, 5 ur).

Smer Velikega Čerlovca
V nedeljo, 3. t. m., sta Črtomir Mesarič in Uroš Župančič (oba AO Jesenice) preplezala grapo v Kukovi špici, ki sta jo po dostopu imenovala »Grapa Velikega Čerlovca«. Ocena zavisi od snežnih razmer, dolga pa je okoli 350 m (150 višinskih).

Postaja GRS Maribor
V postajo gorske reševalne službe (s podskupinami v Slovenj Gradcu, Zrečah, Lovrencu in Slovenski Bistrici) je vključenih 82 članov. Od teh so trije inštruktorji, 11 je članov GRS, dva sta pripravnika, dva zdravnika, 64 pa je sodelavcev za reševanje na smučiščih. Postajo že vsa zadnja leta vodi Lojze Kraiger. Poleg stalnega dežurstva na pohorskih smučiščih, kjer so jih samo lani imeli 341, velja omeniti predvsem vzgojno delo in reševanje na nadelanih planinskih poteh, saj so za reševanje v stenah preveč oddaljeni.

XIV. Štuparjev memorial
V nedeljo ob 9. uri bodo na Kamniškem sedlu štartale ženske, uro kasneje pa še moški udeleženci tradicionalnega Štuparjevega memoriala v organizaciji AO PD Kamnik. Prijave bodo sprejemali še v soboto do 19. ure v koči na Kamniškem sedlu, žrebanje štartnih številk pa bo v nedeljo ob 7. uri. Koča bo zasilno oskrbovana že v soboto, od 12. ure dalje.
Posamezniki bodo tekmovali, v štirih kategorijah: alpinisti, alpinistke (pogoj je registracija pri KA PZS) ter planinci, planinke (pogoj je plačana članarina za leto 1977). Ekipe (3 člani) pa tekmujejo le v dveh kategorijah - planinski in alpinistični. Tekmovanje šteje skupaj s Kramarjevim smukom in VTK memorialom za slovensko smučarsko prvenstvo alpinistov.

Spominska smer v Koglu
Janez Ilešič (AO Ljubljana Matica) in Milan Vošank (AO Ravne) sta 1. aprila preplezala spominsko smer v Koglu Vstopila sta ob 17. uri, izplezala ter se spustila po vrvi po Virensovi. Drugi dan sta preplezala še Rumeno zajedo.

  14.04.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti