Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Triglav. V kraljestvo Zlatorogovo!

Slovenec - Književnost: Kažipot na Triglav. 27 fotografičnih posnetkov, 1. zemljevid, 3. načrti. Spisal Rudolf Badiura, 1913.

Turistovski šport se je med Slovenci zadnja leta nepričakovano razvil. To je za narod velikega kulturnega pomena. Drugi športi, ako se pretirano goje, duha otopijo in čez gotovo mero celo telesnemu razvoju niso koristni, vsled česar se v najnovejšem času pojavlja močno gibanje zoper športni »amerikanizem«. In kateri sport se ne izprevrže v »amerikanizem«? Drugače turistika! Izvzemši tiste »turiste«, ki si vrhove iz hotelov na pol pota ogledujejo ali one, ki le v največji nevarnosti vidijo užitek, slepi za drugo lepoto, je turistika splošno po svoji naravi več nego šport v navadnem pomenu — je kulturna potreba za modernega človeka, vseskozi koristna in se le v izjemnih slučajih napak obrne. Turistika združuje namreč telesno okrepitev z duševnim haskom v najlepši harmoniji. Mišice se utrde, živci pomirijo, glava zvedri, duh postane prožen, duša se nasrka naravne lepote.

Za vsak narod, ki živi v tako lepih pogorskih krajih, kakor so n. pr. naši, je turistika obenem močno vzgojno sredstvo za poglobitev domoljubja, je nacionalno eminentnega pomena. Zato mora pri nas vsakdo vsako publikacijo iz turistovske stroke pozdravljati, tembolj, ker so redke . »Planinski Vestnik« n. pr. Prebirajo radi tudi ljudje, ki se hribov dejansko boje, da le imajo čut za lepoto nature. Krona našega turistovstva pa je seveda Triglav, ki je nekako kraljestvo zase. In vendar smo dozdaj o Triglavu, pa o Julijskih Alpah sploh pogrešali kažipota.
Zato nas tembolj veseli, da je Rudolf Badiura, znan turist in navdušen ljubitelj naše lepe domačije, spisal elegantno opremljen in z naslovno sliko Henrika Smrekarja okrašen natančen kažipot o triglavskem pogorju. Že fotografije, med katerimi jih je veliko od našega izvrstnega planinskega amaterfotografa Brinška, so užitek prve vrste (n.pr.: grandiozna severna stena Triglava!) Zemljevid, načrti in šemalični pregledi potov kažejo minuciozno poznanje materije.

Opis vseh izhodišč za triglavske ture, potov samih, njihova natančna karakterizaciia in končno zanimiv način opisovanja zadovoljujejo ne samo praktičnega hribolazca, ampak tudi onega, ki po Triglavu hodi samo v duhu. Preglednost knjižice, ki daje vse, tudi najminucioznejše informacije, kaže seveda njen pretežno praktični namen, ki ga je pisatelj v najpopolnejši meri dosegel. Vendar pa tudi neturistom priporočamo nabavo te zelo lične knjižice; kajpada bi ne smelo biti niti enega turista, ki bi se je ne omislil!
Cena znaša: 2 K 20 vin. ter se dobiva knjižica v »Tourist-Office«, Ljubljana, Miklošičeva cesta (pisarna deželne zveze za tujski promet na Kranjskem), Informacijski pisarni S. P. D. v Ljubljani, kakor tudi Katoliški, Narodni in knjigarni Schwentner.

Slovenec, 5. julij 1913
 

05.07.1913

 

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti