Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.02.1977

Delo, Šport: ... Celjani ne počivajo

Celjski alpinisti letos kljub slabim razmeram v gorah ne počivajo. Posebno neugnana sta Franček Knez in Jože Zupan (lani 75 oziroma 57 vzponov), ki plezata tako rekoč vsako soboto in nedeljo ne glede na vreme in razmere. Sredi januarja (16.) sta preplezala npr. Tschadovo v Turski gori ponoči, ker so ju podnevi skrbeli plazovi. 23. januarja pa sta ponovila steber Štajerske Rinke, kljub slabim razmeram (spodaj pršič, zgoraj pa led).
Pretekli petek (18. t. m. sta Knez in Zupan vstopila v smer Modec-Režek v Štajerski Rinki, ki predstavlja vsaj že deset let enega največjih zimskih problemov tega predela. V treh dneh sta prišla do Glave, torej na gredino (kjer sta tudi bivakirala) in s tem »rešila« problem, saj je bila pred njima (vzhodna stena) v veliki meri le še skalnata plezarija, medtem ko sta imela spodaj pretežno sipek sneg in pršič, v srednjem delu pa pretežno led. Toda tu so ju zaustavili plazovi, ki so le prepogosto hrumeli z vrha in - hočeš nočeš sta okoli 13. ure morala izplezati po zadnjih dolžinah smeri, ki vodi prek stebra. Čeprav se zavedata, da s tem smeri v celoti le nista preplezala, sta vendarle edina, ki sta doslej izplezala na rob stene. (Najvišje doslej se je menda povzpela mešana skupina: naveza Jošt-Prelog in Vzhodni Nemci, ki je prišla nekako 150 metrov visoko).
In še ena zanimivost iz celjskega AO. Pred kratkim je Ciril Debeljak-Cic opravil pristop na Mrzlo goro in s tem svojo 700. alpinistično turo (med njimi jih je bilo 32 prvenstvenih). To pa je številka, s kakršno se lahko postavijo le redki alpinisti, ne le pri nas.

Največ kandidatov za Everest iz AO Matice
Kot smo že poročali se je za odpravo »Everest 79« prijavilo 68 kandidatov. Šest od njih ne kandidira za alpiniste (zato jih bomo iz nadaljnjega pregleda izpustili), temveč za zdravnika (Meško, Soklič, Tekavčič), novinarja-reporterja (Kovačevič, Riedl) in organizatorja (Aljančič).
Med kandidati so najštevilnejši člani AO Matice, kar deset jih je. Po številu jim slede Kamničani (7) potem pa člani AAO in Kranj (po 5). Najmlajši je Franci Vrankar iz Mengša (rojen 7. januarja 1958), nekaj več kot leto dni starejši je Marjan Kregar (17. novembra 1956) iz Kamnika, njima pa sledi Peter Markič (30. julija 1956) iz Kranja. Najstarejši kandidati so pravzaprav tisti, ki ne kandidirajo za mesta članov-alpinistov (Kovačevič 41, Aljančič 39 in Meško 39), toda kot smo v uvodu zapisali, jih v pregledu ne upoštevamo. Zato pridejo na površje Tomaž Jamnik (29. decembra 1938) iz Kranja, Željko Gobec (21. julija 1940), član AO »Vihor« iz Zagreba, ki pa živi in dela v Švici, Stane Belak (13. nov. 1940) itd. Kako pa je z aktivnostjo in stažem? Največ tur (plezalnih vzponov, pristopov in turnih smukov) med prijavljenci ima Roman Robas (321 letnih in 141 v zimskih razmerah, torej skupno kar 462), član AO Šmarna gora. Seveda pa moramo še pripomniti, da jih je »zbiral« 19 let. Na drugem mestu je Bojan Pollak (373 v 11 letih) iz Kamnika, na tretjem pa Splitčan Stipe Božič (358 v 8 letih). Precej drugačno sliko dobimo, če primerjamo le zadnje tri leta! Tu sta se najbolj izkazala brata Štremfelj iz Kranja. Mlajši Andrej je opravil (1974-76) kar 168 tur (51, 60 in 57 na leto), slaba tri leta starejši Marko pa »le« 134. Na tretjem mestu je Bojan Pollak s 131 turami. Lansko leto pa je imel največ vzponov Knez (AO Celje), in sicer 75, sledi mu Kolar (68) iz Mežice in Bence (61) iz Tržiča. Največ prvenstvenih (in prvih zimskih ponovitev) ima Rupar - 41, drugi je Pollak z 31 in tretji Belak s 24 vzponi. Tudi najdaljši staž ima Rupar (20 let), sledi mu Robas (19), Belak (17), Krivic 14 itd.
Za konec pa še nekaj splošnih podatkov. Med prijavljenimi je kar 22 poročenih, devet jih je že preseglo višino 8000 m, kar 21 jih je bilo že nad 7000 m, šest nad 6000 m in osem jih je preseglo višino Mt. Blanca (torej višino med 5 in 6000 metri). Trinajstim predstavlja 4810 metrov, ki so jih dosegli na Mt. Blancu višinski rekord in le trije se niso povzpeli niti nanj.

Registracija smučarskih vzgojiteljev
Komisija za alpinizem PZS je prek Staneta Belaka dosegla, da bo ZVUTS (zbor vaditeljev in učiteljev ter trenerjev smučanja) v prihodnje registriral tudi tiste smučarske vzgojitelje, ki delujejo v okviru planinske organizacije in se zato seveda ne morejo posvetiti še delu v smučarski organizaciji. Smučarski vaditelji, učitelji in trenerji, ki žele biti registrirani prek KA PZS naj zato čim prej pošljejo svoje podatke (tudi o aktivnosti), člansko izkaznico ter 60 din (članarina).

V nedeljo na zimski tečaj
Vodja zimskega začetniškega tečaja, ki bo od 27. t. m. do 6. marca na Vršiču (Erjavčeva koča) Zvone Korenčan nam je sporočil, da bo akcija potekala po programu, čeprav žal še vedno niso vsi potrdili svoje udeležbe. Zbor bo na Vršiču v nedeljo do 18. ure.

Predavanje o opremi
Danes zvečer ob 20. uri bo v društvenih prostorih Akademskega AO (Ljubljana, Trg osvoboditve 1/56) predavanje o opremi v okviru alpinistične šole. Predavanje bo imel Andrej Škafar. Za prihodnji teden načrtujejo predavanje o prvi pomoči, potem pa bo najbrž na vrsti (razmere!) že prva skupna tura.

Načrti škofjeloške AŠ
Vodja alpinistične šole PD Škofja Loka je Franc Bernik, njegov pomočnik pa Franc Langerholc. V načrtu imajo 13 predavanj (prvo je že bilo pretekli teden, danes pa bo Langerholc predaval o izrazoslovju, ocenah in opisu plezalnega vzpona), praktične vaje (na skalah Kamnitnika in Kobile) pa se bodo pričele že marca.

  24.02.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti