Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinizem

Glas: AO Jezersko v preteklem letu

7 aktivnih članov je opravilo skupno 239 vzponov. V okviru Alpinistične šole so imeli 10 predavanj, vaje v plezalnem vrtcu, enkrat na teden telovadbo in dva dvodnevna tečaja v Češki koči. Omeniti velja 9 prvenstvenih vzponov, spust dveh članov s smučmi z Mont Blanca, tabor v pogorju Wilder Kaiser in uspešno sodelovanje na smučarskem alpinističnem prvenstvu. Tudi letošnja alpinistična šola že uspešno teče, opravljeni so bili tudi že prvi letošnji zimski vzponi v zasneženi severni steni Kočne.

OBČNI ZBOR AO KRANJ
6. januarja je bil v prostorih PD Kranj občni zbor alpinističnega odseka. Načelnik odseka Nejc Zaplotnik je prebral poročilo o delu v lanskem letu. V razpravi je bilo ugotovljeno, da sta bila izpolnjena vzgojna dejavnost in vrhunski alpinizem. Niso pa v celoti dosegli množičnosti in organizacije plezalnega vrtca v Preddvoru. Na koncu so izvolili za načelnika Nejca Zaplotnika, za namestnika Janeza Trilerja, za gospodarja Uroša Herleca in za tajnika Marka Česna.

ALPINISTIČNA ŠOLA
V četrtek, 13. januarja, se je začela vsakoletna alpinistična šola. Sestavljena je iz teoretičnega dela, praktični del pa obsega plezalne vaje in skupne ture.

VZPONI
6. januarja sta Tomo Česen in Andrej Štremfelj plezala v severni steni Begunjščice. Opravila sta vzpon po Kozorogovi smeri, ki je ocenjena IV+ . Zaradi močne odjuge je v steni dobesedno tekla voda. Za 500 m visoko steno sta potrebovala slabe 4 ure. 9. januarja pa so Tomo Česen, Igor Jelovčan, Matjaž Dolenc, Peter Markič ter Andrej in Marija Štremfelj plezali Kamniško smer v vzhodni steni Brane. Tokrat je bilo zelo mrzlo in steno se prikrivala strma ledena pobočja z naklonino od 60 do 70 stopinj, nekaj skokov pa je doseglo strmino 80 stopinj. Vsi so sestopili po Bosovi grapi. Za vzpon in sestop so potrebovali okoli 5 ur.

Tomo Česen

18.01.1983

Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti