Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jože Šisernik (1930 - 1980)

Delo: Slovenjgradčani so se pred nedavnim poslovili od zglednega planinca, alpinista in gorskega reševalca Jožeta Šisernika, delavca v tovarni usnja.

Srce mu je prenehalo biti v trenutku, ko je na smuški tekmi vrh Pohorja pripeljal v cilj.
Jože Šisernik se je rodil leta 1933 na Legnu pri Slovenj Gradcu, kjer se je že v rani mladosti naužil lepot Pohorja, Uršlje gore in Pece in zato tudi vse življenje planinaril. Planinsko društvo Slovenj Gradec ga je leta 1953 pritegnilo v planinski odbor, v katerem se je žrtvoval za vzgojo šolske, delavske in kmečke mladine, ki ji je približal naš planinski in alpski svet. Z njimi je večkrat prehodil vse naše gore.

Jožeta Šisernika smo od leta 1965 poznali tudi kot izrednega alpinista, saj je s Prevaljčani nenehno zahajal v stene Uršlje gore in Raduhe, kjer je prestal vse preizkušnje, zatem pa je plezal tudi v Alpah. Nazadnje se je v Slovenj Gradcu razvila močna skupina gorske reševalne službe, ki se je ves čas opirala na GRS Maribor, njen prvi vodja je bil Jože Šisernik. V zadnjem času je bil Jože tudi vodja alpinističnega odseka v Slovenj Gradcu. V petnajstih letih je opravil okrog 180 vzponov.
Gorska reševalna skupina, ki šteje 26 reševalcev, alpinistični odsek in tudi slovenjgraško planinsko društvo, pri katerem je bil Jože Šisernik markacist, so tako izgubili vzornega in priljubljenega člana.

B. Ž.
 

  13.03.1980

Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti