Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V šoli v naravi na Komni turna smuka

Delo - Franci Savenc: Otroci iz osnovne šole v Šmartnem pod Šmarno goro že devet let zahajajo v ta lep svet

LJUBLJANA - Letos se je v domu na Komni (1520 m) izmenjala že deveta generacija učencev petega razreda OŠ Stane Kosec – Šmartno pod Šmarno goro. Od 23. februarja do 1. marca jih je bilo 60 in še 10 iz OŠ Bijela v Črni gori, s katero imajo prijateljske stike ter deset vzgojiteljev.

Zanimivo je, zakaj se odločajo za šolo v naravi prav na Komni. Ni žičnic in prenatrpanosti smučišč z vsemi stranskimi vplivi, vedno pa dovolj snega, učence navajajo k bolj zdravi obliki rekreacije (turno smučanje), dobe nova znanja o alpskem svetu in v neposrednem stiku z naravo jim lahko ponudijo tudi prva znanja o planinstvu.
Letos so pripravili poleg osnovne in nadaljevalne šole smučanja še turne smuke s Kala, Lanževice in Vratic (Bogatinskega sedla). Ob večerih pa so učenci ob diapozitivih spoznavali nevarnosti v gorah, varstvo narave, domača in tuja gorstva ter prvo pomoč. Zanimivo je še, da so bili vsi učitelji z OŠ S. Kosec (med njimi tudi Danilo Cedilnik-Den, ki na tej šoli poučuje likovni pouk) in, da so si učenci v šoli lahko sposodili tudi smuči ter čevlje. Šola je v sodelovanju z delovnimi organizacijami prispevala tudi denar za prevoz (avtobus in tovorna žičnica) občinska, ZTKO je finansirala vaditelje za drugo pa so poskrbeli starši. Pomembna je tudi ugotovitev vzgojiteljev: učenci so povsem sposobni premagovati take in podobne napore, če jih učitelji telesne vzgoje nanje pravočasno pripravijo. Sicer pa - kdor je videl nasmejane otroške obraze in njih zagorela lica, bi to najbrž ugotovil tudi sam. Ko so se v soboto spuščali v dolino, jim je nasproti prišla nova skupina - tokrat iz OŠ Franc Rozman-Stane iz Šentvida.

FRANCI SAVENC

Načrtno delo PD Zabukovica
Planinci v Grižah so zagnani, v prihodnje pa si obetajo še večje uspehe

CELJE - V Grižah pri Celju je sedež enega naših večjih planinskih društev - PD Zabukovica. Po podatkih za lansko leto imajo kar 1503 člane, 700 med njimi pa je mladih.
Načrt dela za letošnje leto so pripravili pod geslom »delovnemu človeku čimveč rekreacije v naravi, usposobiti ga za morebitni vseljudski odpor«. Pri tem so upoštevali načrt PZS in meddruštvenega odbora, nekaj akcij pa so zasnovali tudi skupaj s PD Polzela. Naloge so si zastavili tudi na področju varstva narave, markiranja potov, pa seveda tudi na gospodarskem - na skrbi imajo postojanke na Homu, do nje morajo urediti boljše dostope, telefon in vodovod - pa še na propagandnem in drugih.
Kot posebno obliko dela uveljavljajo dogovore znotraj (stalnih ali občasnih) skupin planincev za izlete. Društvo bo poskrbelo za vodstvo in strokovno pomoč in morda izlete tudi delno financiralo. (To bi bila lahko tudi zelo uspešna oblika dela v času energetskih težav. Namesto individualnih prevozov - skupinski. Še posebno to velja za odhode v bolj oddaljene gore.) Posebno skrb društvo posveča tudi vzgoji.

F. S.
 

  10.03.1980

Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Kategorije:
Novosti MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti