Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.10.1974

Delo, Šport: ... Strokovni odbor za alpinizem

Strokovni odbor za alpinizem pri TTKS Ravne (za Mežiško dolino), ki ga vodi Engelbert Vravnik, je priredil alpinistično šolo za začetnike 12. in 13. t. m. na Uršlji gori. Bilo je 19 udeležencev, med njimi 11 začetnikov. Žal pa so bile razmere za delo sila neugodne (močno je snežilo). Drugi del šole je bil v Črni (na Obistovih pečeh) in se ga je prav tako udeležilo 11 začetnikov, poudarek pa je bil na letni plezalni tehniki. 9. in 10. novembra pa bodo imeli še tretji del tečaja na Okrešlju. V načrtu imajo še dve skupni akciji. Med prazniki ob dnevu republike na Okrešlju za starejše pripravnike ter decembra zimsko alpinistično šolo na Raduhi.
Težave, ki so jih imeli še do nedavna so v glavnem premagane. Njihovo dejavnost sedaj financira TTKS Ravne in poskrbeli so tudi že za najnujnejšo opremo.

Sprejemni izpiti za GV
Na zadnji seji KA PZS so ugotovili, da je kandidatov za izpite za GV in AI že prek 70. Sprejemni izpiti so zato nujni in bodo v soboto ob 9. uri na Turncu. Tisti, ki poti ne poznajo, se lahko zglase ob 8.30 pred domom slovenskih planincev »Zlatorog« na Dvoržakovi 9. Kdor sprejemnega izpita tokrat iz opravičljivih razlogov ne bo mogel opravljati (toda to mora pravočasno - pismeno ali po telefonu 312-553 - javiti na PZS), ga bo opravljal na prvem seminarju. Izpiti bodo v vsakem vremenu in udeleženci morajo prinesti s seboj popolno plezalno opremo.
Vodstvo priprav na izpite in seminar sta prevzela Peter Janežič in Tone Sazonov, komisija za alpinizem pa bo prijavljencem razposlala vse potrebne napotke in razpoložljivo gradivo. Komisija za alpinizem je na zadnji seji sprejela tudi začasno shemo »napredovanja« v alpinizmu, ki zagotavlja stopničast razvoj. Začetnike vzgajajo AO in AS v svojih alpinističnih šolah. Ko opravijo vsaj 5 plezalnih vzponov in so stari vsaj 16 let (mlajši od 18 let morajo imeti dovoljenje staršev), postanejo lahko pripravniki. Njim so namenjeni začetniški alpinistični tečaji. Ko opravijo vsaj 25 vzponov (starost 16 let) in izpit, postanejo alpinisti. S starostjo 19 let lahko alpinist postane pripravnik za alpinističnega inštruktorja. Ko pa opravi vsaj 10 tur kot vodja naveze s pripravniki, dve turi pa s tečajniki in sodeluje vsaj v dveh letnih alpinističnih šolah - in seveda opravi izpit, postane alpinistični inštruktor (pogoj sta tudi dve leti pripravniške dobe). Kot tak je že avtomatično pripravnik za gorskega vodnika. Če pa hoče položiti še izpit za tega (predvsem iz psihologije in nastop pred skupino tečajnikov), mora sodelovati na dveh letnih republiških začetniških tečajih, voditi mora vsaj dva turna smuka in opraviti mora tudi 5 tur, na katerih sodelujejo GV, ki ga ocenjujejo.

Film o Mt. Everestu
Angleška ambasada je PZS ponudila 90-minutni film o Mount Everestu (prvi vzpon Hilaryja in Tenzinga). Čeprav je dogodek že nekoliko odmaknjen, bi bila projekcija lahko odlična osvežitev za prenekatero alpinistično ali planinsko šolo, pripravili pa bi lahko tudi javne projekcije.

Mladi Gorenjci, na Snežniku
V nedeljo je meddruštveni odbor MO za Gorenjsko kljub slabemu vremenu priredil množičen vzpon na Snežnik. Pod vodstvom domačih MV in predstavnikov PD Ilirske Bistrice ter Postojne se je na vrh odpravilo 63 udeležencev iz Križ in Tržiča, 75 iz Jesenic, Koroške Bele in Bohinjske Bistrice ter 60 iz Kranja in okolice, priključilo pa se jim je še 53 planincev iz Kopra. Spomladi bo srečanje s tovariši s Primorske na Križki gori.

Po poteh XIV. divizije
V soboto popoldne se je pred hotelom »Kajuhov dom« v Šoštanju zbralo okoli 120 planincev iz raznih krajev Slovenije (predvsem iz celjske in koroške regije), ki so prišli na pohod po poteh XIV. divizije v organizaciji PD Celje. V spremstvu nekdanjega borca Franca Slaparja so odšli najprej do Žlebnika, kjer je padel partizanski pesnik Kajuh, nato pa do planinske postojanke na Smrekovcu, kjer so prenočili. V nedeljo pa so nadaljevali prek Mozirskih planin v Ljubno, od koder so se polni lepih vtisov vrnili domov.

Saudan gre v Ande
Sylvain Saudan, alpinist in smučarski ekstremist se odpravlja v Ande. Ekspedicija bo štela sedem vodnikov iz Chamonixa ter Courmayerja (Michel Bozon, Mich Trottin, Guido Vignollo, Roger Pellin, Giuseppi Chenet in Mario-Jose Valencot, stalni Saudanov spremljevalec), pridružil pa se jim bo še TV snemalec Alain Pieddeloup. Startali bodo iz Mendoze, najmanj 16 dni pa bodo potrebovali za oglede najprimernejše smeri smuka prek 3000 m visoke stene Aconcague. Saudan izjavlja, da težave verjetno ne bodo presegle tistih v severni steni Mt. Blanca in da bo to njegov zadnji preskus pred odhodom v Himalajo.

Bolgari in Matterhorn
Dva od vodečih bolgarskih alpinistov Hristo Prodanov in Trifon Džambazov sta konec septembra (kot člana njihove speleološke odprave) preplezala severno steno Matterhorna. Za vzpon sta zaradi silno težkih razmer potrebovala kar šest dni.

»Karavanke« v nemščini
Pri založbi Johannes Heyn - Celovec je pred dnevi izšel vodnik »Karavanke«. Edicijo je v sodelovanju z več sodelavci pripravil Friedrich Zopp, naš del pa popisal Stanko Klinar. Gradivo za ta in naslednji vodnik (Kamniške Alpe, pripravila Klinar in Savenc) iz te serije je bilo pripravljeno že pred leti in kazalo je že, da zaradi nesporazuma z založbo Rother v kooperaciji, s katero bi morala vodnika iziti, niti ne bo izšlo.

Kum zaprt
Planinska postojanka na Kumu bo do nadaljnjega zaprta, ker je odšel oskrbnik.

  24.10.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti