Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.08.1974

Delo, Šport: ... Maležič gre na Makalu

V soboto, 24. t. m. bo iz Frankfurta odletela mednarodna alpinistična odprava, katere pokrovitelj je Mikwaukee Public Museum, sestavljena pa je pravzaprav iz treh skupin. Znanstvene, ki jo vodi dr. Robert West in bo iskala fosile po Barunu, alpinistične pod vodstvom Fritza Stammbergerja in pomožne, ki naj bi tej pomagala osvojiti južno steno Makaluja.
V alpinistični skupini bo poleg dveh ameriških alpinistov še zdravnik dr. Charles Clark, menedžer je Rodney Corich, iz Argentine se je priključil Mario Quesada, iz Avstrije Arnold Lacher, iz Jugoslavije pa Matija Maležič, ki edini pozna steno in je tudi sodeloval pri pripravi načrtov. PZS pa je tudi omogočila izdelavo višinskih čevljev za alpinistično ekipo (s seboj bodo vzeli tudi naše maske za kisik).

Znova dovoljen Karakorum
V zadnjem času so se razširile govorice, da je pakistanska vlada znova pričela izdajati dovoljenja odpravam v Karakorum, ki je zadnje čase praktično sameval. To naj bi veljalo že od letošnje pomladi in odprave v naglici končujejo priprave. Američani gredo menda na K2, Kanadčani pa na Trango Tower.

Jesenske odprave
Tudi letošnje pomonsunsko obdobje bo v znamenju rekordnega obiska himalajskih vršacev. Za sedaj so nam znane odprave na Everest (Chamonix-vodniki), Kangbačen (V. JAHO) Lhotse (Poljaki), Anapurna IV (Holandci) Makalu (mednarodna), Dhaulagiri IV (Avstrijci), Čuren Himal in Dhaulagiri V (Italijani) ter Anapurna II, Ganfapurna, Pumori, Landjung Himal in Gurja Himajl (Japonci).

Naslov V. JAHO
Ker so se številni že zanimali za naslov, kam bi lahko pisali udeležencem V. JAHO, ga danes objavljamo: Yugoslav Himalayan Expedition, c/o Mrs. Elisabeth Hawley, P. O. Box 224 - Kathmandu Nepal.

Tabor v Zahodnih Julijcih
Republiški alpinistični tabor v Zahodnih Julijskih Alpah (vodja bo Uroš Župančič) se bo pričel 31. t. m. sicer pri koči Pellarini (Žabniška krnica). Pravico udeležbe bodo imeli le pravilno prijavljeni in opremljeni člani AO. O dostopu do koče in druge podrobnosti bomo objavili prihodnji teden.

Urejen plezalni vrtec
Po vsem svetu vedno bolj razmišljajo in tudi poskušajo, kako alpinizem čim bolj približati ljudem, kako jih čim bolje pripraviti za varno hojo v gore in ne nazadnje, kako omogočiti najboljšim plezalcem redni, vsakodnevni trening. Težko bi našteli vse poskuse, od lesenih »sten« v telovadnici, betonskih »gora« sredi mesta, celo pročelje velike športne blagovnice v Tokiu so uredili kot pravo steno, skalodromov (predvsem za skalolazenje) v SZ in ne nazadnje urejenih plezalnih vrtcev.
In kako je pri nas? Poskus koroških alpinistov, da bi steno Male Raduhe preuredili v plezalni vrtec je propadel! Kaj pa Turnc pod Šmarnogorsko Grmado? Tu so že tako ali tako redni (in izredni) treningi, vaje - alpinističnih šol itd., klini pa žal že počasi izpadajo in prenekateri prehod je kar preveč obrasel. Z dobro zastavljeno akcijo ljubljanskih in tudi okoliških AO, ki naj bi jo vodila posebna skupina pri KA PZS, bi kaj kmalu lahko stanje popravili in razmere celo močno izboljšali, odveč pa tudi ne bi bil vsaj skromen vodnik, morda tudi združen z osnovnimi napotki za trening in vaje.

O sovjetskem alpinizmu
Ker je včeraj k nam pripotovalo - v zameno za naše, ki so bili letos v Kavkazu - 14 alpinistov iz Uzbeške SSR, smo zbrali nekaj podatkov o njihovi organizaciji. V 50 letih, odkar se je (23. avgusta 1923) na Kazbek, povzpela skupina Georgijcev podi vodstvom G. N. Nikoladzea, kar štejejo za rojstvo sovjetskega alpinizma, je prejelo značko »alpinist SSSR« že nad 400.000 državljanov iz vseh republik. Med njimi jih je 2500, ki so se doslej že povzpeli na vrhove nad 7000 m, 71 alpinistov (med njimi so 4 ženske) pa se je celo povzpelo na vse štiri sedemtisočake.
V Pamirju, Tienšanu in Kavkazu deluje 20 alpinističnih baz in vsako leto gre skozi njih več kot 12.000 mladih - začetnikov pa tudi že izkušenih alpinistov, za katere skrbi okoli 1000 visokokvalificiranih inštruktorjev. Zaradi take masovnosti ne presenečajo njihovi odlični uspehi, s katerimi so se uveljavili ne le v domačih gorah, temveč tudi v Alpah. Le v Himalajo in druge visoke gore za sedaj še niso imeli resnejših odprav. Brez izkušenj pa tudi tu niso (Everest iz Tibeta) in že nekaj časa načrtujejo večjo odpravo v skupino Kangčendzenge, dvojica pa se bo priključila tudi odpravi iz ČSSR ki bo leta 1976 znova poskušala priti na Makalu.

  14.08.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti