Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.08.1974

Delo, Šport: ... Drugič Cozzolinijeva zajeda

V petek in soboto (20 ur) sta Igor Herzog (AAO) in Boris Krivic (AO Matica) opravila drugo ponovitev smeri Cozzolino-Bernardini (22. in 23. septembra 1970) v Malem Koritniškem Mangrtu, imenovani tudi »Severna zajeda«. Plezala sta v nekoliko boljših razmerah kot prva ponavljalca (Jože Rožič in Branko Klinar 2. in 3. julija letos) v zgornjem delu pa sta prečila okoli raztežaj in pol smer Piussija, plezala po njej okoli dve dolžini in se nato vrnila nazaj v originalno smer.

Dve ledeni direttissimi
Železničarski AO je od 2. do 25. julija organiziral »žepno odpravico« v Wališke Alpe. V gorah nad Zermattom (pri Črnem jezeru) so se zadrževali Drago Bregar, Bine Mlač ter Bojan Zupet in kljub pogostemu slabemu vremenu, manjši nezgodi in dejstvu, da so odpotovali okrnjeni, preplezali dve lepi ledni smeri. 5. julija so vsi trije ponovili (13 ur) direktno smer v SV steni Breithorna (4165 m), ki je dolga okoli 1000 metrov in ima med 50 in 55 stopinj naklonine. 23. julija (potem ko sta šestič prišla pod steno) pa sta Bregar in Mlač ponovila še smer Diemberger-Stefan v 1100 m visoki SV steni Lyskama (4528 m). Smer je znana po ekstremnih lednih težavah v spodnji strmini, naklonina je 53-55 stopinj, plezala pa sta 14 ur. Med obema vzponoma so opravili še nekaj manj pomembnih vzponov in pristopov. Na splošno pa so bile razmere - posebno velja to za kopne stene - slabe, ponekod še najbolj podobne zimskim, zato je bilo do sedaj kvalitetnih vzponov zelo malo, precej več pa nesreč.

Prvenstveni smeri
Janez Kalan in Miha Pučko (Medvode) sta v četrtek 1.t. m. preplezala novo smer desno od Uroševega stebra v Prisojniku, ki vodi direktno na vrh. Ocenila sta jo s III-IV, 500 m, 5 ur. Pred dnevi je preplezal novo smer tudi Jože Mihelič (AAO), in sicer nekoliko desno od »Stebra bratov Mihelič« v Toscu. Ocena je III-IV, zanjo pa so značilni zanimivi naravni prehodi.

Iz knjige vzponov
Pred kratkim je bila v Tamarju večja skupina čeških alpinistov, ki je med drugim preplezala tudi nekaj težjih vzponov. O njihovi ponovitvi Stebra Šit smo že poročali. Opravila sta jo J. Nežerka in V. Chatousek. Dvakrat so ponovili (24. julija) tudi »Jeseniško smer« v Kotovi špici. Leo Stoy in Zora Novotna sta 26. in 27. julija ponovila Zajedo v Šitah, dva vzpona pa so zaradi pomanjkanja dokumentacije proglasili za prvenstvena. »Direktno v Slemenovi špici« (300 m IV in 160 m V, 6 ur) so plezali Vaclav Dluhoš, Karel Langer in Jaroslav Houser in sicer 28. julija. Levo (izstopno) varianto pa so dan pred tem plezale Silva Kysikova, Atka Hlinakova in Anna Bromova. Ocenile so jo s IV-V, 3 ure.

Za jubilej na Mt. Roso
Ob 20-letnici sekcije Malnata (CAI) pripravljajo 4. in 5. septembra letos masovni vzpon alpinistk rojenih pred 1924 in alpinistov rojenih pred 1914, in sicer ne glede na narodnost (edini pogoj je dobra kondicija). Cilj je Monte Rosa (4634 m) na meji med Italijo in Švico.

Specialist za Tatre
Witold H. Paryski je prav gotovo eden najboljših poznavalcev (poljskih) Visokih Tater. Do sedaj je izdal že 17 zvezkov planinsko-alpinističnih vodnikov serije Tatry Wysokie (založba »Sport i turystyka, Warszawa), od katerih ima vsak blizu 200 strani formata 12 x 17 cm. Pričakujejo, da bo svojo obsežno zbirko zaključil leta 1977.

Računajo na Hindukuš
Bolgarski alpinisti po težki nesreči, ki je doletela njihovo prvo večjo odpravo (Nošak 1971) dolgo časa niso ničesar poročali o svojih načrtih. Šele v poročilo o letošnjem bivanju njihovih najboljših alpinistov na Kavkazu se je prikradla prva novica - leta 1975 planirajo ponovno odpravo v Hindukuš.

Pik Lenina najbolj obiskan
Na Zemlji je menda okoli 170 sedemtisočakov, razporejeni pa so izključno po pogorjih Azije. Med vsemi je daleč najbolj obiskan Pik Lenina (7184 m), na katerega se je po letu 1934 (prvi pristop Abalakova, Černuha in Lukina) povzpelo že 1380 alpinistov (med 93 alpinistkami tudi Barbka Ščetinin-Lipovšek), več kakor na vse druge skupaj.

Novice iz AO Celje
Jože Zupan in Franc Knez sta 21. in 22. julija ponovila Perčičevo smer v Vežici in »Beli raz« v Dedcu. 28. julija je Srečko Mesarec s soplezalcem iz AAO v Mali Rinki (desno od Župančičeve smeri) preplezal prvenstveno smer IV-V, 8 ur. Istega dne je Ciril Debeljak v spremstvu dveh tovarišev plezal Herletovo smer in v njej (ter iz nje v Ogrinovo smer, kjer so plezale tri naveze) posnel daljši barvni 8 mm film. Zadnjo nedeljo pa sta Franc Čanžek in Andrej Palir ponovila Čopov steber s Skalaško smerjo v Triglavu. Knez in Zupanc pa Direktno smer v Stajerski Rinki.

»Vodja poti in izletniki«
V Splitu je izšla brošura »Vodja puta i izletnici«, ki jo je pripravil Ante Grimani, založil pa planinski odbor občine Split (Kragujevačka 15/III, 58000 Split). Avtor, naš znani planinski senior in vodja številnih planinskih izletov, je na 70 straneh (cena je le 6 din) zbral številne primere in svoja ter sodelavcev opažanja, tako da bo delo dobrodošlo ne le izletnikom, temveč tudi učiteljem, tabornikom, ferialcem itd.

L. Terray: Osvajalci nekoristnega sveta
Pred dnevi je pri Državni založbi Slovenije izšla knjiga Lionela Terraya »Osvajalci nekoristnega sveta«, ki so jo poznavalci tega slovitega francoskega alpinista že dolgo časa težko pričakovali. Čeprav jih bo cena (130 din) in tudi reprodukcija fotografij nekolikanj razočarala, jih bo vsebina prav gotovo pritegnila. Njena odlika je sproščena beseda in odkritosrčnost, kakršna takoj najde pot do srca podobno čutečih, izredna pestrost opisovanja in ne nazadnje tudi dokumentarična vrednost obdobja, ki ga je prevajalec Tine Orel v spremni besedi imenoval »zlata doba francoskega alpinizma«. Morda sicer res ni bila napisana s pretiranimi literarnimi ambicijami, kakor smo lahko včeraj prebrali v kratki uradni recenziji, toda kljub temu jo poznavalci tovrstne literature uvrščajo med najpomembnejša dela povojnega obdobja.

Zametek v Bohinju
Čeprav so se že v preteklosti iz Bohinja rekrutirali nekateri naši znani alpinisti, pravega alpinističnega kolektiva v tem koncu Slovenije ni bilo, kljub močni postaji GRS in vznožju gora. Zadnje novice pa kažejo, da bo morda že kmalu prišlo do spremembe. Jože Mihelič (AAO) je namreč v zadnjem času z domačini - samorastniki navezal tesnejše stike in z njimi tudi nekaj zanimivih vzponov, plezajo pa seveda tudi sami. Franci in Janko Gregorin sta pretekli teden npr. plezala »Kamine« v Mojstrovki, Centralno smer in Zahodne kamine v Srebotnjaku itd. Zadnjo nedeljo pa so Jože Mihelič, Lojze Budkovič, Andrej Žmitek in Janko Gregorin ponovili še »Direktno« v Srebrnjaku.

  07.08.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti