Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.08.1974

Delo, Šport: ... Začetniški tečaj

Pretekli teden je bil v Vratih začetniški alpinistični tečaj, ki sta ga vodila Stanko Kofler in Tone Sazonov, sodelovalo pa je 34 tečajnikov (med njimi pet deklet) iz Jesenic, Radovljice, Tržiča, Kamnika, Medvod, Ljubljane, Ilirske Bistrice, Rogatca, Vipave, Idrije in Celja (15 MO oziroma AO). Tečaj je odlično uspel, imeli so dobra predavanja, udeleženci pa so pod vodstvom 18 inštruktorjev opravili 90 vzponov in 9 pristopov. Plezali so v Rokavih, Dolkovi špici, Stenarju, greben Pihavec - Gamsovec, severni steni Triglava in Cmiru. Zaradi obsežnega programa pa vodstvo KA predlaga, da bi bil tečaj v prihodnje daljši (10 -14 dni), kar bi prav gotovo ugodno vplivalo na pripravljenost udeležencev, da bi se še v isti sezoni podali tudi na težje vzpone.

Štirikrat Steber Šit
Steber Šit, ki je imel doslej le dve ponovitvi, je v zadnjem času doživel kar štiri ponavljanja. Najprej (22. julija) sta ga ponovila brata Štremfelj iz Kranja (15 ur), v petek in soboto sta jima sledila dva alpinista iz ČSSR, v soboto Janez Kalan in Vanja Matijevec (Medvode, 12 ur) in v nedeljo še Borut Bergant in Željko Perko (Tržič).

Dve prvenstveni
Tine Mihelič (AAO) je v zadnjem času zopet preplezal dve prvenstveni smeri. Prvo, v navezi z Borutom Slapernikom (Tržič), je napravil v ponedeljek, 22. julija, v vzhodni steni Stenarja. »Kosmata« smer poteka že od samega vstopa levo ob »Levi zajedi«. Ocena III-IV, 800 m, 8 ur. Drugo smer (Skriti steber) pa je preplezal sam zadnjo nedeljo v SZ steni Cmira, med smerema 209 in 210. Nad policami, kjer je pričel prvenstveni vzpon, je še približno 300 m stene, ocena III-IV (2 uri).

Tečaj in srečanje v Gesäuse
Pretekli teden, od sobote do nedelje je bilo v Avstriji srečanje mladih alpinistov (v okviru »Treh dežel«), združeno z alpinističnim tečajem. Od naših so sodelovali Metka Škerjanc (Matica), Ivana Žirovnik, Vladimir Pučko (oba Medvode) Bogdan Kotnik, Angel Ocepek (oba Mojstrana) ter Janez Marinčič (Matica).
Poleg tega, da so si izmenjali poglede na vzgojne metode (avstrijsko-italijansko-slovenska alpinistična šola), so plezali v severni in zahodni steni Kaiblinga (2196 m) smeri III+ in IV ter Jahn-Zimmerjevo smer v Hochtoru (2382 m), ki je visoka približno 700 m in ocenjena s III. Vzpone so opravili deloma samostojno, deloma pa v navezi z avstrijskimi tovariši.

Razlaga avstrijskega neuspeha
Bolgarski EHO, ki je po zaslugi številnih dopisnikov z vsega sveta navadno dobro obveščen, je v zadnji številki priobčil zanimivo razlago neuspeha avstrijske odprave (W. Nairtz) v južni steni Makaluja. Neuspeh naj bi bilo pripisati dejstvu, da so se na začetku odprave predolgo mudili s snemanjem filma in pripravljanjem raznih reportaž, s čemer, naj bi pokrili primanjkljaj v proračunu, ko so pričeli s pravim vzponom pa jim je zaradi slabega vremena zmanjkalo časa. Poudarja pa, da so plezali »jugoslovansko smer« in da niso prišli niti tako visoko kot naši.

Skalolazenje v ČSSR
Vabila sovjetskih alpinistov na tekmovanja v skalolazenju so v ČSSR - tako kaže - obrodila dobre sadove. Slovaški in češki alpinisti so v zadnjih letih organizirali že več podobnih tekmovanj, na zadnjem so sodelovali celo gostje iz ZSSR. Izven konkurence je prepričljivo zmagal sovjetski šampion V. Markelov.

Kazni v Himalaji
Leta 1950 so v Nepalu sprejeli odlok o kaznovanju odprav, ki se ne bodo držale odobrenih smeri ali se bodo vzpenjale na vrhove, ki jim jih niso odobrili.
V zadnjem času ta odlok zelo dosledno izvajajo. Znan je primer Y. Seigneurja, Francoza, ki je letos spomladi skušal priti na Tavače (6367 m). Bil je kaznovan z denarno kaznijo, pet let ne sme v Nepal, sedem let pa se ne sme udeležiti nobene himalajske odprave. Izvedeli pa smo za še bolj drastičen primer. Zahodnonemška odprava pod vodstvom Petra Bemana je dobila dovoljenje za Anapurno II. Toda v Katmanduju so prejeli novico, da so se med pripravami povzpeli na sosednjo Anapurno IV. Takoj so jih poklicali nazaj v glavno mesto, jih kaznovali s 600 dolarji globe in jim še prepovedali tri leta priti v njihove gore.

Odprava NDR v Pamir
Pred mesecem dni je iz NDR odpotovala v sovjetski Pamir doslej njihova največja odprava. Sestavlja jo 12 izbranih alpinistov, skušali pa bodo - v družbi s sovjetskimi tovariši - preplezati dve ekstremni smeri na vrhova Marxa in Engelsa. Odpravo so organizirati ob 25-letnici njihove republike.

V Visoke Tatre
Koordinacijska komisija za alpinizem PZJ je kot naša predstavnica na jubilejnem »Tednu alpinistov« v Slovaških Tatrah izbrala člana AO Kranj Toneta Perčiča in Andreja Štremflja. Oba alpinista bosta v ČSSR odpotovala že konec tedna, saj bo tabor od 5. do 11. avgusta pri Štrpskem Plesu.

Novice iz AO Kamnik
V nedeljo, 21. julija, so Ažman, Kramar in Pollak ponovili Zajedo v Travniku. Dan za njimi sta Balah in Jerman preplezala Cekinovo smer v Tičarici, zadnjo nedeljo pa je večja skupina njihovih članov in pripravnikov plezala v Vratih (Skalaško z Ladjo, Kratko nemško, Zlatorogove police z Ladjo). Pri tem sta Jerman in Škofic naletela na nenavadno sled. Na Zlatorogovih policah (nekako dve dolžini pred črnim grabnom) sta našla v kaminu visečo vrv, ki je imela malo pred koncem z (bičevim) vozlom pritrjeno vponko s klinom. Ko sta potegnila vrv k sebi, sta ugotovila, da je bil zgornji konec odsekan, vrv pa že precej preparela. Čigava last je in kako je prišla na to mesto, doslej še ni znano.

Novice iz AO Kranj
V nedeljo, 21. julija, sta Dušan Moštrokol in Tone Perčič v dežju preplezala (12 ur) Aschenbrennerjevo smer v Travniku. Zadnjo nedeljo pa sta »brata Štremfelj v 12 urah ponovila Zajedo Šit (v smeri sta naletela na navezo iz ČSSR, ki je plezala zelo počasi), Tone Perčič in Drago Šegregur pa Direktno smer (530) v Šitah, ki ima zelo malo (štiri do pet) ponovitev.

  01.08.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti