Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.07.1974

Delo, Šport: ... Alpinistični tabor

Republiški poletni alpinistični tabor, ki je bil od 30. junija do 7. Julija v Martuljku, vodil pa ga je Uroš Župančič, je lepo uspel. Res je sicer, da se je tabora namesto 60 prijavljenih alpinistov udeležilo le 49 članov in pripravnikov in da je močno nagajalo nestalno vreme, toda to na uspeh ni vplivalo. Člani desetih AO in AS iz vse Slovenije so namreč plezali predvsem 16 najbolj znanih smeri v Špiku, Frdamanih policah in Rigljici ter se seznanjali z zahtevnimi prehodi skozi Amfiteater, Grlo, Jugovo grapo itd. Od težjih je bila štirikrat ponovljena Cizljeva smer v Špiku. Preplezani pa sta bili tudi dve novi smeri v Frdamanih policah - Šoštaričeva in Drejčkova, tretjo (desno od smeri 354) pa Slovenjegradčani žal niso končali.

Nova smer v Štruci
Stane Klemenc (Domžale) in Bojan Pollak (Kamnik) sta v četrtek 4. t.m. preplezala novo smer v Štruci, desno od Direktne. Smer je povsem logična, po zajedi in preide streho (A3) na njenem desnem delu. Smer sta ocenila z V+, A1 (mesto A3, v spodnjem delu sta morala uporabiti tri svedrovce), 9.30 h.

Začetniški tečaj
Komisija za alpinizem je na zadnji seji sklenila, da se bo začetniški alpinistični tečaj začel 20. t.m. ob 16 .uri (in bo trajal do 27. t. m.) v Šlajmerjevi koči v Vratih. Vsi prijavljenci (45) so bili sprejeti, odklonjeni bodo le tisti, ki s seboj ne bodo prinesli popolne opreme. Poleg planinske obleke, nahrbtnika, čevljev z rebrasto gumo, čelado in drobne opreme potrebujejo: plezalno kladivo, 10 m pomožne vrvice (6 mm), 5 klinov in 5 vponk, zavoj prve pomoči ter beležko in svinčnik.

Jeseni za gorske vodnike
Podkomisija za gorsko vodništvo je sklenila, da jeseni organizira izpite za nove gorske vodnike. Planinci, smučarji in alpinisti, ki jih žele opravljati, morajo do 25. t.m. poslati na PZS (Roman Robas) Dvoržakova 9 prijavo, v kateri morajo poleg osebnih podatkov izčrpno (kronološko z datumi) podati tudi svoje dosedanje delo v planinski organizaciji in v gorah. Prijavo mora potrditi UO matičnega PD. O izpitnem gradivu bo podkomisija pravočasno obvestila vse kandidate.

126. planinsko društvo
Planinska zveza Slovenije šteje že 126 planinskih društev. V soboto ob 19. uri so imeli namreč v prostorih TVD Partizan Gorenja vas ustanovni občni zbor istoimenskega PD.

Mogočen zbor alpinistov
Izvedeli smo, da pričakuje organizator (IAMES) jubilejnega »alpinističnega tedna« v Tatrah okoli 350 alpinistov, od tega 90 iz tujine (med njimi bosta tudi dva iz naše države). Od 5. do 11. avgusta so za ta zbor rezervirani vsi alpinistični kampi (Jamsko pleso, Mengusovska dolina, Velicka dolina, Zelene pleso in Bielovodska dolina), center pa bo v Starem Smokovcu.

Tabor AO Matica
V petek so se zbrali v Zgornji Trenti pripravniki (13) in inštruktorji (9) AŠ Ljubljana-matica in si pri znani Florijevi kmetiji v Zapodnu uredili tabor v šotorih. V soboto so Stane Belak - Ludvik Fric - Janez Dolinšek ponovili smer 635 (zaradi dežja z bivakom, verjetno I. ponovitev), Marjan Manfreda -Stojan Burnik - Drago Metlak smer 637, povzpeli so se tudi na Pelc nad Klonicami ter plezali v Srebrnjaku (645). V nedeljo so bile v Srebrnjaku kar štiri naveze (dve sta ponovili smer 645, ene 634, Andrej Grasselli in Metka Škerjanec pa smer 644 (prva ženska ponovitev). Viki Grošelj - Franc Erman -Marko Petkovšek pa so preplezali vstopno varianto (z desne na raz) smeri 656 v Pelcu nad Klonicami.

Hoja in plezanje
Vzgojni priročnik »Hoja in plezanje v gorah«, ki sta ga napisala Tine Mihelič in Tone Škarja, drugo izdajo pa dopolnila France Malešič in Jože Mihelič (ilustracije so delo Danila Cedilnika), je že v prodaji. Cena je 40 din, pri večjih naročilih pa Planinska založba prizna popust (za 5 - 10 izvodov 10 odst., 11 - 20 izvodov 16 odst. in nad 20 izvodov 20 odst.).

Vodnik po Julijskih Alpah
Pred dnevi je Club Alpino Italiano v sodelovanju s TCI izdal za alpiniste izredno pomemben vodnik po Julijskih Alpah. Napisal ga je tudi našim planincem dobro znani Gina Buscaini ob pomoči žene Silvije Metzeltin. Ima 490 strani besedila, karto vsega področja (1:250.000), 9 področnih grebenskih kart v štirih barvah, 91 skic plezalnih smeri in 48 fotografij z vrisanimi plezalnimi smermi. Knjiga je vezana v platno, njen format pa je 11x16 cm (cena je 7500 lir).
Vodnik podrobno opisuje Zahodne Julijce in tisti del Vzhodnih, ki so na italijanskem ozemlju. Naš del Julijskih Alp pa je obdelan v izboru, vendar mu je namenjeno več kot 90 strani (4 grebenske karte, več skic in 13 fotografij). Razen izbranih plezalnih smeri so opisani tudi vsi bivaki ter planinski domovi z dostopi. V uvodu je razprava o alpinistični zgodovini, teponemastiki, geologiji in flori ter favni. Dalje vsebuje edicija še seznam smeri, ki jih avtor priporoča, kratek slovarček italijansko-nemško-slovenskih alpinističnih izrazov, končuje pa z dodatkom o visokogorskih smučarskih turah. Za nas je vodnik pomemben tudi zato, ker so na vsem našem področju uporabljena izključno slovenska imena (tako kot že v vodniku Rossija).

Bili so v Durmitorju
V nedeljo 23. junija se je iz Durmitorja vrnila skupina 33 gorenjskih planincev, ki je pod vodstvom Janeza Krušica obiskala Durmitor. Med njimi jih ni bilo malo, ki so nekoč v tamkajšnja ostenja vrisovali nove smeri in dve skupini sta jih poskusili tudi tokrat. Vendarle sta Kranjčana Ručigaj in Šter ugotovila, da sta v Terzijinem bogazu le ponovila smer predsednika PD Kranj (F. Ekarja). Mojstrančani pa so plezali v Savinem kuku. V Durmitor so potovali s posebnim avtobusom in seveda dobro oskrbljeni z vso potrebno taborno opremo, na poti pa so bili devet dni.

  10.07.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti