Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.06.1974

Delo, Šport: ... Trije vzponi v Matki

Vanja Matijevec je službeni obisk Makedonije in Skopja združil tudi z alpinizmom. Navezal je stik z alpinisti iz Skopja in z njimi v družbi plezal v steni Matke (ker je bilo za Solunsko glavo že prevroče). V navezi s Jovanom Angelovom sta ponovila »Centralni Žežov smer«, potem je soliral Desno smer, za konec pa v navezi z Milanom Szantom preplezal še novo smer (IV-V, 150 m, 3 ure).

Spominski pohod
AO Jesenice pripravlja v nedeljo 30. t. m. spominski pohod iz Krnice prek Križke stene na Križ, s sestopom skozi Sovatno ali mimo bivaka IV v Vrata. Pohod bodo organizirali v spomin na Marjana Zorča, mladega plezalca iz Bohinjske Bele, ki se je lansko leto 1. julija ponesrečil med sestopom čez Križko steno, potem ko sta s tovarišem preplezala »Rdečo zajedo«.

Prva beograjska alpinistična ekspedicija
V nedeljo so se iz ZDA vrnili člani AO »dr. Rastko Stojanovič« iz Beograda: Žarko Gostovič (vodja odprave), Safer Krkič, Živorad Kuzmanovič, Mihajlo Radojčič, Ivan Stojanovič in Slobodan Vedjič. Že na poti so imeli več težav. Najprej je bil odpovedan čarter polet in so morali v New Yorku čakati zaradi pretovora prtljage, v Los Angelesu so imeli prisrčen sprejem, v ameriško - jugoslovanskem klubu, toda tudi ta jih je zamudil več, kot so prvotno računali in v Yosemite so prišli šele 26. maja (odhod iz Beograda je bil 18. maja). Takoj naslednjega dne sta Gostovič in Vedjič vstopila v steno El Capitana. Toda zaradi pomanjkljive literature (slika brez vrisanega spodnjega dela smeri »Srce«), so šele po 150 m in sestopu, ker bi bila v nameravano smer prečnica pretežka, ugotovili, da sta ponovila »La Escuelo« (5.9, A2, II). Med tem so njuni tovariši ponovili »Chounaral Variation« v Blatier Pointu (5.8).
Nato je odprava odšla pod Mount Whitney (4418 m) in se v dveh skupinah (31. maja in 1. junija) tudi povzpela, obenem pa še na sosednji Discovery Pinnacle (4274 m). Med vzponom so morali organizirati še reševalno odpravo, ker so našli izčrpanega ameriškega planinca. Svoje vzpone pa so končali še z vzponi na štiri vrhove nad 4000 metrov v skupini Mt. Irvin in Mt. Mallory.
Čeprav niso uresničili vseh svojih ciljev, so z odpravo zadovoljni, saj je bila prva alpinistična, ki so jo organizirali v Srbiji in so si denar zanjo večinoma sami prislužili s čiščenjem oken na visokih stavbah in podobnih akcijah. Bili pa so tudi nemalo prizadeti, ko so izvedeli, kako pomanjkljivo je bilo poročanje ob njihovem odhodu. Namesto, da bi pisali »smer Srce« v El Capitanu sta doslej premagali le dve ameriški navezi sta prvi dve besedici izpadli. In namesto Mount Whitney, najvišji vrh Sierre Nevade v Severni Ameriki, je ta postal kar najvišji vrh Amerike. To pa je posebno med našimi alpinisti vzbudilo nemalo hude krvi, saj to področje dobro poznamo po pisanju naše prve odprave (AAO, Kranj, Mojstrana in Tržič) iz lanskega leta, ki se je vrnila s serijo izrednih vzponov v dolini Yosemite.

Malo vzponov
V zadnjem času smo dobili le malo novic o vzponih. Iz Julijskih Alp poročajo, da so težje stene še precej mokre, nekaj več vzponov je bilo zato le v Kamniških. Perčičev steber v Vežici sta ponovili tržiška naveza in Jože Hočevar - Janez Kalan (AO Medvode).

Mednarodni tabor pod Leninom
Od 10. julija do 16. avgusta bo pod Pikom Lenina v Pamirju mednarodni alpinistični tabor, ki se ga bo udeležilo okoli 150 alpinistov iz Avstrije, Japonske, Italije, Francije, Nemčije, Anglije in prvič tudi Amerike. Dvanajstčlansko ameriško odpravo bo vodil Peter Choning, ki je med dogovori o tem obisku (to namreč ne bo izmenjava, kot dosedaj, pač pa bodo morali udeleženci plačati vse stroške v konvertibilni valuti) izrazil upanje, da bodo poslej tudi med alpinisti pogostejši stiki.

Novice iz AO Jesenice
Jeseniški alpinisti so v spomladanskem času opravili več zanimivih vzponov, o katerih doslej nismo poročali. 21. aprila sta dve navezi ponovili Hudičev žleb, v Paklenici so opravili okoli 40 lažjih ponovitev, v maju pa so imeli skupni turi na Oltar in Široko peč. V nedeljo 2. t. m. pa so plezali v okolici Vršiča (Uroševo grapo, Direktno v Mali Goličici, ter smer 470 in 471 v Vrhu Kraj sten).

Obisk plezalnega vrtca
Izlet, ki ga je konec tedna priredila komisija za alpinizem PZS je nadvse uspel. Udeleženci (40) iz skoraj vseh AO so si pod vodstvom Uroša Župančiča v Fingensteinu ogledali novi plezalni vrtec, ki so jim ga razkazali avstrijski alpinisti ter se v njem tudi preskusili (nekateri so preplezali tudi po tri »smeri«) Med povratkom skozi Ziljsko in Kanalsko dolino so si ogledali še ostenje Mangrta, kjer bo jeseni alpinistični tabor. Po povratku v nedeljo zvečer so si bili vsi edini: takih izletov si še želimo in - podoben plezalni vrtec bi morali pripraviti tudi pri nas.

Tabor v Martuljku
Za alpinistični tabor v Martuljku (pričel se bo 1. julija ob 10. uri pred Mladinsko kočo in trajal do 7. julija) prijave še kar prihajajo. Ker so kapacitete bivakov premajhne, se je komisija za alpinizem odločila, da bo od AO, ki imajo največ udeležencev zahtevala, da prineso s seboj šotore in drugo opremo za spanje. Ponovno opozarjamo tudi na zahtevo organizatorjev, da morajo imeti udeleženca popolno plezalno opremo (čelado, cepin itd.).

»Hoja in plezanje«
Planinska založba bo te dni prevzela še zadnje izvode druge izpopolnjene izdaje priročnika HOJA IN PLEZANJE V GORAH, ki ga je natisnila tiskarna Ljubljana. Priročnik je tudi drugič uredil France Malešič, ki je za novo izdajo napisal tudi največ dodatnega teksta, kot soavtor pa je - poleg obeh osrednjih, Tineta Miheliča in Toneta Škarje - sodeloval še Jože Mihelič. Ilustracije, in teh je sedaj kar 112 (le 57 starih in 8 predelanih) pa so zopet nastale na mizi Danila Cedilnika. Povemo naj še, da ima nova izdaja kar 240 strani gostejšega tiska (stara le 178).

Kranjska AŠ
V nedeljo so kranjski alpinisti organizirali skupno turo ob koncu alpinistične šole. Udeležilo se jo je 5 alpinistov in 7 pripravnikov, ki so v ostenju Vršičev nad Korošico opravili 21 vzponov. Ponovili so: Smer mimo votline, Kopač -Tarter, Smer brez imena ter SZ raz Vežice.

  20.06.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti