Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.06.1974

Delo, Šport: ... Prvenstvena v Dimnikih

V soboto so Igor Herzog, Franc Jeromen, brata Jože in Tine Mihelič ter Janez Rupar (vsi AAO) preplezali novo smer v vzhodni steni Dimnikov (nad Krmo), kjer doslej ni bilo še nobene smeri, saj je dostop zelo zapleten in razmeroma dolg. Plezali so 10 ur, tako da so morali med sestopom bivakirati, smer pa so ocenili s IV-V/VI, 350 m.

V steni Rjavčkega vrha
V soboto je naveza AO Celje Franc Čanžek - Janez Črepinšek preplezala prvenstveno »Centralno« smer v vzhodni steni Rjavčkega vrha (1898 m) nad Klemenčo jamo. Smer, ki sta jo prva poskusila izpeljati S. Jošt in S. Plausteiner že leta 1970, sta ocenila s V+/VI, A2, zgornji del III. Plezala sta 8 ur, stena pa je visoka 300 metrov.

Srečanje ekspedicijskega kluba
V soboto so se v Ljubljani (na sestanku ekspedicijskega kluba) srečali člani letošnje odprave na Kavkaz. Popoldan so odšli v Kamniško Bistrico, kjer so nadaljevali z pogovori, v nedeljo pa so kljub slabemu vremenu odšli tudi na ture. Tri naveze: Kotnik (ŠAO) - Šišič (Sarajevo), Jošt (Celje) - Prelog (TAM) in Čulič (Split) - Tabakovič (Zagreb) so ponovile Rumeno zajedo. Mesarič je s svojim tovarišem iz Zagreba ponovil »Spominsko«. Klemenc (Domžale) in Rožič (Mojstrana) pa sta v 8 urah opravila peto ponovitev Lahove smeri v Vežici. Le Vračevič (Niš) zaradi službenih obveznosti ni mogel na turo.

Ponovitve
V torek 4. t. m. sta Zoran Bešlin in Boris Erjavec (oba AO Matica) v 10 urah ponovila Lahovo smer v Vežici (4 ponovitev). V nedeljo so Janez Ažman, Cene Kramar in Marička Škerlep (vsi AO Kamnik) v 10 urah opravili četrto ponovitev Hunikine smeri (in obenem prvo žensko) v Vežici. Tretjo ponovitev »Dolgoletne« v Brani pa sta prav tako v nedeljo opravila Kamničana Tine Baloh in Bojan Pollak in še en vzpon v Vežici - v nedeljo 2. t. m. sta Drago Ovsenik in Franci Šter (Kranj) v 6 urah ponovila Perčičev steber.
Na Okrešlju se je že v petek zvečer zbralo precej alpinistov, med njimi tudi 7 članov AO »Impol«. Vreme jim ni bilo naklonjeno, tako kot tudi ne drugje kljub temu pa so ponovili več smeri (Szalay – Gerin, Vzhodno, Dušanov steber). Tamovi alpinisti so bili na Grohatu pod Raduho. Plezali so »DD«, Kovačevo, »ZZ«, Originalno ter Mihovo smer.

Tečaj na Korošici
Člani postaje GRS iz Maribora so se v nedeljo vrnili s štiridnevnega izpopolnjevalnega tečaja, ki so ga imeli na Korošici (vodja Lojze Kraigher, inštruktor Danilo Škerbinek). Njihove načrte, da bi predelali celotno reševalno tehniko je motilo slabo vreme.

Vaje GRS Kranj
Tudi postaja GRS iz Kranja je imela konec preteklega tedna vaje iz osnov reševalne tehnike, in sicer v Makekovi Kočni. Tečaj je vodil Emil Herlec, inštruktorja pa sta bila Tone Langerholc in Jože Žvokelj. Sodelovalo je 25 reševalcev in pripravnikov, med njimi je bilo največ mladih, ki so se izkazali z odlično kondicijo. Med tečajem so izbrali tudi teren, kjer bodo v nedeljo izvedli medpostajno (Kranj, Kamnik) akcijo v sodelovanju s helikopterjem.

Francozi na Everest
Čeprav se še ni prav razvedelo zakaj so letos spomladi Španci na »normalni« smeri na Everest obrnili (menda na višini 8560 m), tuji časopisi že na veliko pišejo o jesenski odpravi Francozov. To bo odlično pripravljena skupina gorskih vodnikov iz Chamonixa, ki se ji bo v Nepalu priključilo 20 Šerp, s seboj pa bodo vzeli 7 ton opreme in hrane. V načrtu imajo prvenstveni vzpon po zahodnem grebenu in sestop prek Južnega sedla in to celo brez uporabe kisikovih aparatov. Razen tega nameravajo posneti še obsežen dokumentarni film, preskusiti veliko nove opreme in opraviti tudi nekatere fiziološke raziskave.

Tabor na Martuljku
Kot smo že poročali se bo letošnji alpinistični tabor v Martuljku pričel 1. julija (ob 10 uri pred Mladinsko kočo). Za tabor se je prijavilo že prek 30 alpinistov in pripravnikov, zato vodja tabora Uroš Župančič priporoča vsem, da se dobro pripravijo (kondicijsko in teoretično) in da si pravočasno preskrbe vso potrebno opremo.

Obisk Kanzianskih skal
V nedeljo bo prek Korenskega sedla odpotoval avtobus slovenskih alpinistov v Mavršče pri Baškem jezeru. Tu si bodo pod vodstvom Hiasa Kumnika ogledali plezalni vrtec, ki so ga v Kanzianskih skalah 19. maja odprli avstrijski al-pinisti. Med povratkom bodo obiskali tudi Zajzero, kjer bo jeseni (2. do 8. septembra) republiški alpinistični tabor.

»Vitez gora«
V ponedeljek ob 18.45 smo imeli na televiziji videti še eno od verzij gruzinskega filma o preminulem idolu sovjetskih alpinistov Mihailu Hergianinu. Popularni »Miša«, se je leta 1969 smrtno ponesrečil v Cima Su Alto (Civetta), potem ko je v domačih gorah in Pamirju opravil lepo število izrednih vzponov in ponesel slavo sovjetskega alpinizma tudi v Zahodne Alpe (Walkerjev steber itd). Videli smo tudi nekaj posnetkov skalolazenja na skalah Krima, nekaj praktične uporabe specifične sovjetske opreme in likov njihovih znanih alpinistov, žal pa se je komentar preveč izgubljal v naštevanju nerazumljivih imen in tudi uporabljeni termini niso bili najboljši.

Za pokal Jelovice
MK PZS in MO PD Radovljica vabita v nedeljo na IX. orientacijsko tekmovanje pokal Jelovice, ki je letos vključno v SOL (slovensko orientacijsko ligo). Tekmovanje, se bo pričelo ob 8. uri pred Valvazorjevim domom pod Stolom in bo v treh kategorijah (pionirji, mladinci, člani). Dostop z železniške ali avtobusne postaje Žirovnica traja uro in pol, z avtomobili pa je mogoče priti prav do doma.

Tečaj za markaciste
V soboto in nedeljo 1. in 2. t. m. je bil v Kamniški Bistrici republiški tečaj za markaciste, ki se ga je udeležilo kar 42 planincev iz 26 PD. Obravnavali so zgodovino označevanja planinskih potov, organizacijo markacijskih odsekov in delo markacistov. V soboto popoldan in nedeljo so imeli v okolici tudi praktične vaje, ki pa jih je žal motilo slabo vreme, kljub temu pa so tečajniki v anketi poudarili, da so bili s tečajem zadovoljni in da bo tudi v prihodnje tako izpopolnjevanje nujno.

Redna proga v Vrata
Viator TOZD Jesenice je s 1. junijem uvedel novo avtobusno linijo, ki bo prav gotovo razveselila vse planince: MOJSTRANA - VRATA. Ob petkih, sobotah in nedeljah ter praznikih bo vozil avtobus iz Mojstrane ob 14,45, 16,30 in 18,30 h, ob nedeljah in praznikih pa tudi ob 8,30 in 11,00. Ob petkih in sobotah bo razen tega vozil avtobus še direktno z Jesenic, in sicer z odhodom ob 7,55 h (z železniške postaje). Povratki iz Vrat bodo ob petkih, sobotah in nedeljah in praznikih ob 9,31, 15,45, 17,30 in 19,30, ob nedeljah.

  13.06.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti