Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.05.1974

Delo, Šport: ... Zbor načelnikov AO

V sredo 22. t. m. je bil v domu slovenskih planincev »Zlatorog« v Ljubljani prvi letošnji zbor načelnikov alpinističnih odsekov. Sestanka se je udeležila večina AO, vodil pa ga je načelnik KA Stane Belak. Obsežna razprava je bila zlasti o bodočih akcijah in o poročanju v dnevnem tisku (poleg naše rubrike je sedaj redna tudi v mariborskem Večeru).

VTK memorial
V nedeljo je na plazu pod Jalovcem tekmovalo 75 alpinistov in pripravnikov (med njimi tudi 15 deklet). Zaradi novega snega in odjuge je bila proga sorazmerno težka (veliko padcev), postavil pa jo je Ambrož Žitko. Dolga je bila okoli 1000 metrov in je imela 28 vratic.
ŽENSKE: 1. Andreja Prevc (Mojstrana) 1.09.0, 2. Marička Škrlep (Kamnik) 1.11, 3. Eli Kurnik (Tržič) 1.11,6; MOŠKI; 1. Tomaž Jamnik (Kranj) 0,57,4, 2. Franc Kotnik 0.58,0, 3. Rado Košir (oba Mojstrana) 0.58,2; EKIPE: l. Mojstrana (F. in B. Kotnik, Košir) 2.56,2, 2. Matica (Manfreda, Belak, Valant) 3.11,5, 3. Kranj (Jamnik, Bele, Jaklič) 3.17,2.

Plezalni vrtec
Pred dnevi so v sosednji Avstriji, v kraju Fingenschtein odprli moderni plezalni vrtec. Ker so se otvoritve udeležili tudi nekateri naši alpinisti in se o novem objektu zelo pohvalno izrazili, se je komisija za alpinizem odločila, da 16. junija organizira skupinski ogled, ki se naj bi ga udeležila po eden do dva člana vsakega AO.
To je vsekakor razveseljiva novost, ki bi jo bilo vredno izkoristiti tudi za druge namene. Lanski »izlet« v Kaiser Gebirge je npr. propadel zaradi slabega vremena in prepoznega termina, zamisel bi lahko uresničili letos spomladi ali takoj jeseni. Podobno velja tudi za obisk tržaškega plezalnega vrtca - Glinščice, morda znane stene Watzmanna itd. Skupen prevoz z avtobusi in kvalitetno strokovno vodstvo, plezanje pa po izbiri in seveda lastno financiranje.

Nov učbenik
V Varaždinu končujejo tisk učbenika »Planinarstvo i alpinizam«, ki ga je napisal inž. Zlatko Smerke. Knjiga (17 x 23 cm) bo imela 430 strani, 500 fotografij in skic, naslovna stran pa bo barvasta. V predprodaji so naročili že 2800 izvodov
V prednaročilu je bila cena le 50 din, med tiskom pa so stroški zelo narasli, tako da bo prodajna cena izgleda 120 din (za planince, ki jo bodo naročili prek PD »Ravna gora«, Varaždin - Adžijin trg 7, pa verjetno 90 din).

Neuspeh
Angleška alpinistična odprava, ki je poskušala vzpon na Dhaulagiri IV se je že vrnila v domovino. Izvedelo se je, da je velik plaz terjal življenja treh Šerp, četrti pa je bil ranjen. Odpravo je sestavljalo 21 alpinistov iz sestava angleškega vojnega letalstva, ki poskušajo priti na vrh že od leta 1965 (gora je doslej zahtevala že 14 žrtev).

Šmohor 74
V nedeljo je na Šmohorju tekmovalo 32 ekip v orientaciji, hkrati pa je okoli 200 mladih iz Laškega in občine Žalec hodilo po poteh partizanov (Mrzlica, Gozdnik, Šmohor). Ob 13. uri se je pred domom zbralo preko 500 planincev, ki jih je pozdravil predsednik OK ZMS Laško, nato pa še sekretar. Sledila je razglasitev rezultatov.
PIONIRJI: 1. OŠ P. Trubar - Laško, 2. OŠ P. Trubar - Laško, 3. PD Šentjur; MLADINCI: 1. PD Prebold, 2. PD Zabukovica, 3. PD Tabor - Vransko; ČLANI: 1. in 2. mesto si delita »TIM« Laško in PD Laško, 3. PD Laško; MLADINSKI AKTIVI: 1. Laško, 2. Vrh nad Laškim, 3. »Ekov« Laško. Tekmovanje so organizirali v počastitev dneva mladosti in rojstnega dneva tovariša Tita.

AO Slovenj Gradec
O alpinistih iz Slovenj Gradca se bolj poredko sliši, kar pa ne pomeni, da niso aktivni. To najlepše potrjuje ponovitev raza Klina, ki so jo opravili v rekordnem času med prvomajskimi prazniki. V AO je 12 članov in pripravnikov, ki so v lanskem letu opravili skupno 105 vzponov vseh težavnostnih stopenj. Največ seveda v Raduhi in Kamniških, bili pa so tudi v Julijcih, Paklenici, Dolomitih in Zahodnih Alpah, kamor se odpravljajo tudi letos. Plezali so tudi pozimi (7 vzponov) in med drugim opravili ponovitev »Zagorčeve zajede« v Raduhi. Večina članov sodeluje tudi v GRS, ki deluje predvsem na smučiščih Kope in Rahtela, pomagajo pa tudi pri delu ostalih odsekov.

Posebna informacijska pisarna
Zaradi vse večjega obiska alpinistov pa tudi planincev (v skupinah) v gorah Peruja, se je perujska planinska organizacija odločila osnovati posebno informacijsko pisarno, ki bo tekoče dajala pojasnila in vsakršne informacije. Club Andino Peruano, ki je tudi član UIAA, je organiziral to pisarno v sklopu Officiale Agency Empresa de Servicion Turisti (Los Begonias 630, Lima 27 - Peru).

Tabori v SZ
V letošnjem letu bo v gorah Sovjetske zveze 20 alpinističnih taborov in štiri »podružnice«. Največ jih bo na Kavkaza (13 + 2). štirje od teh taborov pripadajo športnemu društvu »Burevestnik«, tri športnemu društvu Ruske federacije »Trud«, tri športnikom iz Kirgizije, dva »Spartaku« itd. Zanimivo pa je, da so tabor Cej letos podelili v upravljanje združenju vaških alpinistov-športnikov. Poročajo tudi, da bodo letos razen naših alpinistov gostili tudi alpiniste iz Avstrije, V. Nemčije, Francije, Bolgarije, Poljske, ČSSR in Z. Nemčije. Vse na principu izmenjave.

Neumorni Cassin
Popularni R. Cassin, ki je verjetno znan alpinistom po vsem svetu, kljub starosti ne miruje. Lansko leto je ponovil še svojo smer v severni steni Zahodne Cine, sezono pred tem pa npr. tudi svojo smer v Piz Badile. Tisti, ki so že plezali ti dve smeri, bodo najlažje sodili, kaj to pomeni.

Nekaj ponovitev
Pred desetimi dnevi so v Kamniških Alpah opravili nekaj ponovitev. V soboto, 18. t. m. sta B. Pollak in S. Klemenc (oba AO Kamnik) v pičlih treh urah ponovila »Kamniško« v Vršičih, v nedeljo pa sta v istem času ponovila še raz Dedca. V nedeljo sta D. Leb in M. Šušteršič, člana istega odseka ponovila Tschadovo smer v S steni Planjave (9 ur). V steni je bilo še veliko snega in tudi plazilo je.

  30.05.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti