Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.03.1974

Delo, Šport: ... Vodnikom lavinskih psov

Organizatorji letošnjega republiškega tečaja za lavinske pse so sporočili, da tečaj ne bo 16. in 17. t. m. v Krmi, temveč (zaradi neugodnih razmer) 23. in 24. marca na Planini pod Golico. Zbor bo v petek 22. t. m ob 18. uri v domu tabornikov pod Golico, vsa druga navodila pa so v razpisu z dne 28. februarja letos.

Alpinistične šole
Le redki alpinistični odseki v Sloveniji nimajo lastne alpinistične šole, ki je nadaljevanje vzgoje v planinski šoli. Žal podatke o večini dobimo šele konec leta s poročili o delu in le o redkih lahko poročamo sproti.

MARIBOR: Pred dnevi se je v Mariboru končala PŠ, od 19. t. m. pa bo AO Kozjak vodil alpinistično šolo (spomladanski del) za vse, ki si žele pridobiti osnovno znanje za hojo izven nadelanih poti. Predavanja bodo v Mladinskem klubu, Orožnova 2, in sicer vsak torek od 17.30 dalje.

LJUBLJANA: V Ljubljani bosta dve alpinistični šoli. AO Ljubljana-matica jo je že pričel in doslej so že imeli predavanji o zgodovini planinstva ter planinski organizaciji, danes zvečer pa je na vrsti planinska in alpinistična oprema. Predavanja so na Veselovi 10, in sicer vsak četrtek ob 19. uri.
Akademski alpinistični odsek pa bo pričel z alpinistično šolo naslednji četrtek zvečer ob 20. uri. Predavanja bodo v društveni pisarni na Trgu revolucije 1, I nadstropje soba 56, kjer dajo tudi vse potrebne informacije (vsak torek in četrtek med 19. in 20.30). Praktične vaje pa bodo, kot že vsa leta doslej, na Turncu pod šmarnogorsko Grmado in se bodo pričele takoj, ko bo to dopuščalo vreme.

Kramarjev smuk
Alpinistični odsek PD Tržič vabi v nedeljo 31. t. m. na tradicionalni veleslalom »Kramarjev smuk« pod Storžičem. Tekmovanja se lahko udeleže člani (in pripravniki) AO ter člani PD, razdeljeni pa bodo v tri skupine. Na registrirane alpiniste (potrjene izkaznice za leto 1974), na planince in planinke (plačana članarina za 1974) ter pionirje in pionirke, ki pa morajo seveda biti prav tako člani PD. Alpinisti, alpinistke, planinci in planinke bodo tekmovali tudi v ekipni konkurenci (3 člani). Za alpiniste velja to tekmovanje skupaj s Štuparjevim memorialom in VTK za slovensko alpinistično smučarsko prvenstvo po propozicijah komisije za alpinizem PZS. Podrobnosti bomo pravočasno sporočili, prijave pa je potrebno poslati na naslov: Janez LONČAR, Bračičeva 7 - 54290 Tržič.

Na hitro konec tečaja
V ponedeljek, 4. t. m. so se kljub slabemu vremenu zbrali v Mojstrani skoraj vsi (manjkala sta le dva) prijavljeni za republiški zimski alpinistični tečaj. Čeprav niso imeli veliko upanja so odšli v Vrata in si ob »Karavli« postavili šotore. Kakšne so bile razmere najlepše ilustrira podatek, da so za pot od Aljaževega doma do »Karavle« potrebovali skoraj 30 minut. Bilo je okoli dva metra snega.
V takih razmerah seveda ni bilo misliti na regularen potek tečaja in čeprav so poskušali z obravnavo teorije, so ga naslednji dan končali. Za vse udeležence bodo posebej organizirali turo (petek, sobota in nedelja), in sicer konec tega meseca ali v začetku aprila.

Srečanje z Eigerjem
V zadnji (tretji) številki Planinskega vestnika je več zelo zanimivih alpinističnih člankov. Lahko bi rekli celo, da je to »alpinistična« številka. Uvodno mesto pripada sestavku inž. Petra Ščetinina, ki v njem popisuje svoj lanski vzpon po klasični smeri v severni steni Eigerja v družbi svojega tovariša Georga Haiderja in še dveh Švicarjev. V naslednjem članku Tone Trobevšek opisuje vzpon, ki sta ga z Volkarjem, za njima pa še naveza Erjavec - Rebula, preplezala v severni steni Les Courtes. In še tretji članek - Čihulova smer v Široki peči izpod peresa Igorja Gollija. Smer, ki je osem let čakala na prvo ponovitev, potem ko jo je kot prvi preplezal legendarni Čeh Josef Čihula s soplezalcem (leta 1965 s tremi bivaki). Pa četrti - »Vzpon v Dedcu«, ki ga je napisal Matevž Suhač. Na koncu pa ne smemo prezreti še rubrike »Alpinistične novice«. Da pa ne bo kdo mislil, da je res vsa številka posvečena alpinizma naj navedemo, da je v tej številki tudi več zelo pomembnih sestavkov s področja varstva narave. »Vplivi človeka na favno alpskih predelov in učinki polucije (Janez Gregori), »Mednarodni simpozij o prihodnosti Alp« in »Varstvo flore v Sloveniji« (Tone Wraber) itd.

  13.03.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti