Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.02.1974

Delo, Šport: ... Kakšne so razmere v stenah?

V zadnjih dneh se alpinisti pogosto vprašujejo - kakšne so razmere v (ne samo naših) gorah. Poskusili smo o tem poizvedeti kaj več, odgovori pa so kaj različni. Z Bovškega poročajo, da so dokaj ugodne. Sneg je nekako nad 1000 metrov, sneg se zjutraj (dokler ga ne segreje sonce) ne predira in na skalah je sorazmerno malo snega (so spihane in le ponekod zmrznjene). V stenah Julijcev ni opaziti pretirano veliko snega, toda kakšne bi bile razmere za plezanje, nihče ne more odgovoriti. V Karavankah so konec preteklega tedna opazili več plazov, tako da se je potrebno gibati zelo previdno. V nečem pa se strinjajo skoraj vsi, obiskovalcev je sila malo. Kaže, da se alpinisti hranijo za »zadnji sunek« in celo trenirajo le bolj v dolini.

Razpis za vodjo
Komisija za odprave v tuja gorstva PZS razpisuje mesto vodje letošnje odprave v Kavkaz (Bezengi), ki bo julija meseca kot zamenjava s sovjetskimi alpinisti. Vodja mora imeti organizacijske izkušnje, biti mora seveda tudi izkušen alpinist in čim bolje mora obvladati ruski jezik. Stroške njegovega potovanja v SSSR in bivanja v Kavkazu bo plačala KOTG, vodja pa bo dolžan voditi priprave kandidatov, zastopati koristi odprave ter po povratku poskrbeti, da bodo urejene vse obveznosti (obračun, poročila). Prijave z opisom kvalifikacij je potrebno čim prej poslati na PZS.

Obračun AO Kranj
Konec preteklega meseca je imel AO PD Kranj redni občni zbor, na katerem so se pogovorili o preteklem delu in o načrtih za letošnje ko društvo praznuje 75-letnico. Lani so opravili 412 vzponov vseh težavnostnih stopenj, med katerimi sta najtežji »Salathe« v El Capitanu in smer v Washington Colomnu (kopna skala) ter prvenstvena zimska vzpona v Kočni in Koglu. Jedro odseka tvorijo mladi člani, saj spada AO Kranj po starosti med ene najmlajših. Med njimi pa sta se prav gotovo najbolj izkazala brata Štremfelj. Za novega načelnika je bil izvoljen Tone Perčič, ker pa praznuje društvo letos 75-letnico, so se odločili, da čim prej organizirajo zopet samostojno odpravo v eno od tujih visokih gorstev.

III. slovenski veleslalom
Slovensko planinsko društvo »Triglav« v Švici bo 3. marca organiziralo veleslalom za vse jugoslovanske smučarje, ki so zaposleni v Švici. Veleslalom, ki bo že tretji po vrsti, bo v Unteribergu (930 m). Pokrovitelj tekmovanja je tovarna Športnega orodja ELAN. Najboljši tekmovalec bo dobil pokal Slovenske izseljenske matice, najboljša tekmovalka pokal revije Antena, najboljši član SPD Triglav pa bo nagrajen s pokalom Planinske zveze Slovenije. Razen tega bodo najboljši tekmovalci nagrajeni še s praktičnimi darili, ki so jih prispevala jugoslovanska in švicarska podjetja.

Odšel v Patagonijo
Iz Južne Amerike je prišla novica, da je Boris Kambič, ki začasno živi v Buenos Airesu, poprej pa je bil član AAO, 13. januarja odšel v gore Patagonije. Cilj njegove skupine je stena vrha Moyano, okoli 70 kilometrov južno od Fitz Roya. Možnost je, da se Kambič konec leta priključi hrvatski odpravi v Ande, ki jo pripravljajo v proslavo 100-letnice organiziranega planinstva na Hrvatskem.

Zimski alpinistični tečaj
Za zimski alpinistični tečaj, ki bo med 3. in 10. marcem na Kriških podih se je po dosedanjih podatkih prijavilo 11 tečajnikov, o dva iz Idrije, Trbovelj, KAO, Tržiča in Kamnika ter eden iz Maribora (Kozjak). Kot je znano, bo tečaj »ekspedicijske« narave in v šotorih, vodil pa ga bo Tone Sazonov. Zanimivo je, da ga bodo imeli skoraj istočasno (na Velem polju) tudi hrvaški alpinisti, in sicer prav tako pod šotori.

  18.02.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti