Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.01.1974

Delo, Šport: ... Ekspedicijski večer

Ekspedicijski klub pri PZS organizira danes zvečer ob 21. uri pogovor - predavanje NAŠA POTA IN CILJI V HIMALAJI, ki ga bo ob pomoči tovarišev vodil in ilustriral Aleš Kunaver. Vstopnice je mogoče kupiti v kinu Vič, kjer bo tudi predavanje.

Vzpon v Slemenovi špici
Drago Bregar ter Nada in Bine Mlač so 19. in 20. t. m. preplezali - kot prvi pozimi - smer Andrejčič - Mlač (1970, IV, 450 m) v Slemenovi špici. Ker so vstopili šele okoli 10. ure so prvega dne opravili le 12 dolžin smeri, ponoči so preplezali še 13 dolžin, tri pa so jim ostale za drugi dan. Skupno so plezali 13 ur.

Novice iz SAAS
Damjan in Boris Mlekuž sta 19. t. m. preplezala greben Vršičev pod Lopo in jugozahodni greben Lope. Ta vzpon so skušali opraviti že pred novim letom, vendar jim tedaj razmere tega niso dopuščale
Naslednjega dne sta Damjan in Boris preplezala še »Gradišarjevo« grapo v Stadorju in prečila dalje še celoten greben Stadorja. Za ta vzpon sta potrebovala 5 ur. Bila je to prva ponovitev (prvi vzpon je namreč Gradišar s soplezalkama opravil lani meseca marca).

Slovaki v Hoggarju
Lani so v Bratislavi organizirali kombinirano prirodoslovno - alpinistično odpravo v Hoggar, ki je trajala od 16. oktobra do 29. novembra. Osem alpinistov je vodil Ivan Dieška, potovali pa so s kamionom prek Španije, kjer so plezali tudi v Mulahateenu in Pico de Veleta. V Hoggarju so opravili skupno 55 vzponov (na 39 vrhov), med katerimi je bilo 10 prvenstvenih. Drugo odpravo v Hoggar pa sedaj pripravlja znani pisec plezalnih vodnikov Arnold Puškaš, sodelovali pa bodo predvsem tatranski vodniki in reševalci.

Novice iz Splita
Omenili smo že, da v Splitu, pri »Planinskem klubu« pripravljajo ustanovitev drugega (poleg AO Mosor) alpinističnega odseka, ki ga bo vodil Goran Gabrič. Njihovi člani so se pričeli že pred tremi leti šolati v AŠ Mosor.
To pa ni edina razveseljiva novica iz obmorskega Splita. Potem ko so uspešno (tudi finančno!) zaključili obračun odprave na Svalbard - Spitzberge, so se takoj pričeli pripravljati na novo. To nameravajo organizirati leta 1975 ob 50 -letnici društva, in sicer v Karakorum. Obenem pa se dva njihova člana pripravljata na udeležbo v hrvatski odpravi, ki naj bi že letos (ob 100 - letnici PZH) krenila v Ande.

Alpinistični adresar
Koordinacijska skupina za alpinizem PZJ je po dveh letih spet pripravila »alpinistični adresar«, ki združuje naslove vseh AO in AS v Jugoslaviji, njih načelnikov, komisij za alpinizem in njih predsednikov ter vseh treh planinskih revij.

»Najvišje« Evropejke
Evropski ženski višinski - rekord med alpinistkami naj bi imele tri poljske alpinistke: Oniškievič, Čarnecka in Rutkevič, ki so se predlansko leto povzpele na Nošak (7492 m). Tako je objavil bolgarski »Eho«, pri čemer pa kaže ni upošteval vzpona sovjetskih alpinistk na Pik Komunizma, ki je za spoznanje višji.

Kopernikova odprava
Vrnila se je poljska odprava v Ande, ki so jo organizirali v čast 500 - letnice rojstva Kopernika pri Klubu Wisokogorsky. Vodja Tadeuš Laukaitis je povedal, da so delovali v Cordillera Blanca, C. Carabaya, C. Aricomaxin C. Urubamba, torej v Peruju. Povzpeli so se skupno na 22 vrhov višjih od 5000 metrov, med njimi je bilo osem še deviških. Posebej je poudaril tri vzpone: 1200 m visoko južno rebro Huandoja (6365 ni) iz doline Rajururi (V, 7 dni), 900 m visoko sneženo vesino Aguhite (cca 5400 m) m severno steno Nevada Veronika (5894 m), ki je visoka kar 1600 m (četrti vzpon na vrh, toda prvi prek stene, ki so jo ocenili s IV).

Dr. Julius Kugy
Pred 30 leti 5. februarja 1944 je v 86 letu starosti umrl »nekronani« kralj Julijskih Alp dr. Julius Kugy ki je vse svoje življenje posvetil goram in še posebej Julijskim Alpam. Našim goram in našemu človeku, ki ga je tako zvesto spremljal, je posvetil pet svetovno znanih knjig.

Vodnik še vežejo
Alpinistični odsek PD Kamnik obvešča vse, ki so pri njih naročili mali alpinistični vodnik okolice Korošice, da žal še niso končali z vezavo nove količine. Takoj ko bo vezan, bodo vodnike takoj razposlali.

  31.01.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti