Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.01.1974

Delo, Šport: ... Začetek zimskega alpinizma

Kdaj se je pri nas začel zimski alpinizem, je težko trditi, saj je od prvih zimskih vzponov na vrhove minilo že sto in več let. Upravičeno pa lahko trdimo, da so bili prva skupina, ki se je pri nas začela sistematično ukvarjati z zimskim alpinizmom »Drenovci«. Od leta 1908 so obiskovali Veliko planino, Kamniško sedlo, Krvavec in druge vrhove v soseščini, dve leti za tem so v gore zanesli tudi smuči. Na Grintovcu pa je bil prvi pozimi Hans Hauenschild in sicer že 9. novembra 1874.

Prečenje Košute
Grebensko prečenje Košute sta 29. in 30. decembra lani opravila Suhač in Slava Mrežar. Vreme sta imela lepo, snežne razmere pa srednje dobre.

V Dularjevi zajedi
V soboto, 29. decembra, sta Andrejčič in Rožič od 9. ure do 19.30 poskušala v Dularjevi zajedi (Jalovec). Prišla pa sta le dva raztežaja in pol visoko in pred nočjo nista mogla doseči tretje stojišče, kjer sta imela namen bivakirati. Zmanjkalo jima je tudi primernih klinov in zagozd zato sta se morala spustiti nazaj pod steno, kjer sta bivakirala in se šele naslednjega dne vrnila v dolino.

Centralna v M. Grintavcu
V nedeljo, 30. decembra, so Franci Bauman, Tone Trobevšek in Jane Volkar preplezali Centralno smer v Malem Grintavcu (IV, A1), ki sta jo prva preplezala leta 1971 Trobevšek in Ribič. V steni so bili 6 ur razmere pa niso bile najbolj ugodne.

Na bivaku IV.
Na bivaku IV je letos silvestrovala deveterica alpinistov iz Ljubljane (AO Matica in AAO) Bili so na Stenarju, Križu, Dolkovi špici in Škrlatici, in sicer 30. in 31. decembra. Na novo leto pa so se morali spustiti nazaj v dolino, ker je začelo močno snežiti.

Na Kredarici
Na Kredarici je letos Silvestrovalo prek 40 planincev - skoraj od vsepovsod. Čeprav so vedeli da je koča zaprta, so prišli z večjimi in manjšimi načrti in taki so bili tudi njihovi nahrbtniki. Toda vreme jim ni bilo naklonjeno razen - vsaj nekaterim - za vzpon na Triglav. Opazili pa so, da tudi bližnji vrhovi niso bili osamljeni in tudi za zimsko sobo na Velem polju vedo povedati, da ni samevala.

Turni smuk na Osankarico
Tudi AO TAM je že uspešno opravil eno izmed zimskih nalog. Organizirali so turni smuk na Osankarico, h partizanskemu spomeniku, h kateremu so po tradiciji ponesli venec. Ker so bile snežne razmere celo na cestah ugodne, na razpolago pa dovolj vozil, pa se je turni smuk spremenil bolj v »skjering« in so dosegli celo hitrost 60 km/h.

Kandidati za V. JAHO
Odkar je GO PZS potrdil za vodjo naše pete alpinistične odprave v Himalajo Toneta Škarjo iz Kamnika so se zvrstila številna posvetovanja o izbiri kandidatov. Potem, ko se je posvetoval tudi s KA in KOTG je vodja objavil, da so za člane predvideni: Zvone Andrejčič, Stane Belak, Danilo Cedilnik, Janez Dovžan, Janez Gradišar, Franc Jeromen, Marjan Manfreda, Bolan Pollak, Miha Smolej in Peter Ščetinin, kot rezervi pa sta na spisku še Roman Robas in Tone Trobevšek. K njim pa moramo prišteti še zdravnika (dr. Andlovic ali dr. Soklič), verjetno pa se bo priključil še kateri izmed znanstvenikov in poročevalcev. Pripomniti pa moramo še to, da velja izbor le za Kangbačen, ki je prvenstveni cilj V. JAHO.

Devetič na Stol
Tradicionalni zimski vzpon na Stol, ki ga od leta 1962 dalje prirejajo jeseniški planinci v sodelovanju z družbenimi organizacijami v spomin na bitko jeseniške Cankarjeve čete s prek 2000 Nemci in domačimi izdajalci 20. februarja 1942 na strminah Stola, bo letos 24. februarja. Pokrovitelj prireditve je Delo.
Prvega pohoda se je udeležilo 50 ljudi, potem pa je število stalno naraščalo in že preseglo številko 2500. Vsi udeleženci dobijo ob prvi udeležbi spominsko legitimacijo in bronasti spominski znak, mnogi pa so dobili tudi že srebrne in zlate.
Zaradi vedno večje udeležbe in nezanesljivih vremenskih razmer se sedaj zastavlja vprašanje, kaj bo, če nenadoma pride do večje vremenske spremembe. Verjetno ne bi pomagala niti najmočnejša ekipa gorskih reševalcev! Ali ne bi morda veljalo izbrati več ciljev ali pa udeležence razporediti na več dni. Zamisel zato najbrž ne bi trpela.

  09.01.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti