Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koča na Kamniškem sedlu

Slovenski narod - Turist iz Mengša nam piše:

Menda v vseh naših planinah ni zavetišča, ki bi tako obupno klical po popravi kakor kamniška koča na Sedlu. Ko pride izmučen turist v kočo, bilo bi skoraj vseeno, če bi ostal zunaj. Tako brije in piha skozi špranje in razpoke lesenih sten, če bi bile stene obite s štukaturo in ometane z ometom, bilo bi dovolj pomagano (ali bi jih pa za prvo silo polepili, tapecirali s papirjem) koči najbolj pa turistom, ki bi naposled še dokaj strpljivo čakali na obljubljeno železno pečico za turistovsko sobo, ki čeravno obljudena že davno, leze z neverjetno polževo počasnostjo na Sedlo. — Ko vendar ni potreba drugega, ko v prvi vrsti seveda peč, nosača in človeka, ki bi prebil leseno steno. Najstrašnejša pa je noč na Sedlu, osobito ob sobotah, ko je pritisk turistov precejšen. V koči je samo 22 odej, toda od teh je menda celih samo še 6, drugi so polovični, 3 ali 4 pa celo četrtinski. Sedaj si pa misli kočo s kakimi 15 in več turisti . No, pa si pomaga človek nazadnje tudi s pelerino, da je le ležišče. Izmučen ležeš zvečer, zjutraj pa mesto, da bi čil nadaljeval započeto turo, imaš revmo v križu, v sklepih, povsodi.
Menda na Krasu ni takih »dolin« kot jih najdeš tu v modracih. Loči te le tanko blago od železne mreže, v noči pa, ko nastajajo pravi zračni vrtinci, ima veter dostop od povsod. Odkar koča stoji, ni prerehtala vešča roka teh matracov. Pa kaj roka bi se našla v oskrbnici, ki bi pač napravila to v udobnost turistom, samo s čim, ko pa je v madracih le še prah. Bolje bi bilo, da pomeče SPD madrace in prične iz koče in jih nadomesti s trdimi ležišči, trdota bi ostala menda ista, le udobnost večja. Rjuh je v koči menda 12, pa tudi take, da bi se človek bal, da dobi žulje bi bil mehkužen: zaplata pri zaplati. Zato pa z bližajočo nočjo pobegne s koče vse, kar le more. Ubogi pa ti, katerih brod se razbije na Sedlu. Prosimo odbor SPD, da uvažuje te opozoritve.

Jubilej Bolgarskega planinskega društva.
V nedeljo je praznovalo Bolgarsko planinsko društvo 25 letnico svoje ustanovitve. Povodom jubileja je bilo v Vojaškem klubu slavnostno zborovanje, na katerem je poročal predsednik Antonov o delovanju društva od ustanovitve do danes. Društvo je prejelo več brzojavnih čestitk iz Švice, Češkoslovaške, Avstrije itd. Popoldne so se bolgarski turisti poklonili visoki
planini Vitoši, kjer se je zbralo okrog 4000 turistov iz Sofije in drugih krajev. Tu se je vršila tudi otvoritev nove koče, imenovane - Aleko. P o otvoritvi je bila poroka. Poročila sta se visoko v planinah tajnik planinskega društva Vasil Hristov z vneto turistko Katjo Ivanovo.

Slovenski narod, 10. avgust 1924
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti