Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 30.05.13

Primorski dnevnik: Krniška soteska; Dan slovenskih planincev 2013

Krniška soteska

Slovensko planinsko društvo Trst se bo podalo v nedeljo, 2 junija v čudovito sotesko hudournika Garnitzenbach oziroma v Krniško sotesko v Zilski dolini. Silna moč deroče vode je v teku zemeljske zgodovine v Vzhodnih Karnijskih Alpah izdolbla v smeri geološkega preloma štiri kilometre dolgo, slikovito sotesko. Slednja je začela dobivati današnjo podobo v zadnji ledeni dobi, ko je ledenik iz višjih območji drsel v dolino; danes je dolina zaščitena kot naravni spomenik
Zbirališče izletnikov na Opčinah (parkirišče nasproti bencinske črpalke AGIP na cesti št 202) ob 6,00 uri, oziroma na trgu v Sesljanu ob 6.15. Z osebnimi avtomobili, na razpolago pa bo tudi društveni kombi, se bomo podali v Šmohor (Hermagor - Moderndorf) in naprej do vstopa v sotesko (630 m). Tu se začenja zanimiva in slikovita geološka učna pot opremljena z informativnimi tablami Speljana je mimo razkošnih slapov, skozi ozke prehode pod gladkimi klifi in preko lesenih mostičev ter v skalo vklesanih stopnic prečka tolmune kristalne hudourniške vode. Pot po soteski se vzpne za približno 500 m in je razdeljena na štiri odseke; prva dva sta nezahtevna, druga pa terjata zanesljiv korak na ponekod izpostavljeni, strmi in mokri stezi. Na koncu soteske se lahko vzpnemo še na 1480 m visoki Kuhweger Alm. S postanki in ogledi je predvidenih približno 7 ur hoje. Potrebna je dobra pohodna obutev. Za prijave in informacije sta na razpolago tel. št. 040413025 (odgovarja Marinka ) ali na številko 3387758015 (odgovarja Patrizia).

Dan slovenskih planincev 2013

V soboto, 15. junija bo v Kamniški Bistrici velik praznik. Ob 120-letnici nekdanjega Slovenskega planinskega društva, danes Planinske zveze Slovenije, ob 120-letnici PD Kamnik in 120-letnici PD Ljubljana-Matica bodo tu priredili Dan slovenskih planinskih doživetji.
Organizatorji so za priložnost pripravili vrsto pravih planinskih doživetji, primernih prav za vse: Otrokom so namenjeni: planinski izlet, lov na zaklad ter poljane zabave in delavnice družabnosti. Odrasli pa bodo lahko izbirali med: lahko planinsko potjo z vzponom po Koželjevi poti (3 ure 30 min), pohodom na Veliko Planino (predvidene 4 ure hoje), vzponom na Krnsko sedlo in Cojzovo kočo (5 ur hoje), pohodom po Kamniški Bistrici (približno 3 ure) in ogledom Kamnika. Na razpolago bodo imeli tudi kolesarske izlete različnih težavnostnih stopenj ter prikaz gorniškega reševanja. V zgodnjih popoldanskih urah pa bo pred Domom v Kamniški Bistrici slavnostna prireditev s sprevodom praporščakov.
Praznika se bodo udeležili tudi tržaški planinci. V Kamniško Bistrico se bodo odpeljali z društvenim kombijem. Odhod ob 6.00 uri izpred hotela Daneu na Občinah. Za prijave in informacije sta na razpolago tel. št. 040 413025 (odgovarja Marinka ) ali 040 220155 (odgovarja Livio).
 

 30.05.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti