Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Instinkt

AO Grmada: ... nova smer v Mrzli gori: 22. maja sta jo preko monolitne plošče sredi stene preplezala Marko Mavhar in Miran Šumak

Gre za zelo lepo plezarijo v kompaktni "pakleniški" skali, ki ti pošteno obrusi blazinice na prstih.Težavnost je skoncentrirana v tretjem raztežaju, kjer težavnost naraste nekje do VII/VII+, verjetno bodo končno oceno potrdile ponovitve.

Načrt, da smer preplezava brez uporabe svedrovcev se nama je uresničil. Čeprav smer v težjem delu poteka po čisti plošči in po mestoma zasigani poklini, se je tu in tam le našla kakšna luknjica za dober klin. Smer sva preplezala od spodaj, najtežji del pa sva najprej preplezala s tehniko in nato raztežaj še prosto ponovila.

Smer je opremljena s kar nekaj klini, predvsem natežji del je v celoti opremljen.
Glede na na to, da sva na vrhu zadnjega raztežaja držala v roki le še štiri kline, ki so nama še ostali, kajti davek opremljanja je terjal svoje, poleg tega naju je presenetila ploha in v trenutku gladke plati spremenila v drsališče, sva se odločila, da smer dokončava z naslednjim obiskom, saj nama je ostal le še en raztežaj do gredine, po kateri lahko prideš levo na "abseil pisto". Večjih težav ne bo pričakovati, je pa smer po moje prava ultra klasika.
Za vse ponavljalce je priporočljiva dvojna vrv, komplet metuljev (tudi velik-moder pride zelo prav) in nekaj klinov. Tam kjer se smer (zaenkrat konča) se lahko nadaljuje po smeri Zadoščenje (IV-V v izstopnem raztežaju) ali pa s spustom po vrvi.

Marko Mavhar

23.05.2013

 

 

 

 

 

 

Fotografije (več): Miran Šumak, Marko Mavhar

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46104

Novosti