Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.12.1986

Delo, Šport: ... Tradicionalni stil na tehtnici z evropskim

V Coloradu letos spet veliko novega, največ pa v Eldorado Саnуоnu - Christian Griffith je eden izmed protagonistov novega vala
KRANJ - Ameriški plezalci imajo zelo jasne pojme o tem, kaj prosto plezanje je. Vsaj bilo je tako. Ob iskanju prostora za nove, vedno težje smeri, pa si nove zvezde ameriškega prostega plezanja utirajo poti na vsemogoče načine. Za nekatere najboljše tradicionaliste, s katerimi je povezan pojem prostega plezanja, pa je to povsem nekaj drugega kot čisto prosto plezanje.
Včasih je bilo čisto jasno. Splezati smer od spodaj navzgor, varovanje nameščati sproti, ob padcu se vrniti nazaj do dna. Nobenega vrtanja pri spuščanju z vrvjo, nobenega poskušanja smeri z varovanjem od zgoraj, no-benega študiranja zaporedja gibov. Vsaj tako meni Ron Kauk, eden od najboljših ameriških prostih plezalcev. Morda je treba prav v tem iskati vzrok, da so Američane, ki so bili dolgo časa najboljši prosti plezalci na svetu, kmalu prehiteli nekateri plezalci iz Evrope. Tu se je počasi uveljavil drugačen stil. Smeri so delali od zgoraj (nameščanje svedrovcev za varovanje), potem pa so toliko časa študirali smer na posameznih najtežjih mestih, da so jo končno splezali od spodaj navzgor. To je bilo v večjem delu Evrope, razen v Angliji. Končni učinek je sicer isti, vendar način, kako pridemo do tega, pa seveda drugačen. Tako so se pojavile smeri z višjo oceno, plezalci so splezali težja mesta kot do tedaj. To je tudi odgovor tistih ameriških plezalcev, ki v njihove bolvane in stene prinašajo tak način plezanja. V Ameriki so še sedaj nekatere smeri izpred šestih, sedmih ali celo več let nazaj med njihovimi najtežjimi. V Evropi kaj takšnega ne bi našli.
Letošnje leto je bilo v Coloradu veliko novega. V tem je seveda Canyon Eldorado na prvem mestu. V Redgarden Wall je Christian Griffith po zelo dolgem času splezal Desdichado in smer ocenil 5.13b (X), za katero pravijo, da je najtežja smer v Boulderju, morda tudi v celotnem Coloradu. Poteka pa previsni steni v bližini znane Genesis. Da je zares zelo težka, nam pove že podatek, da je Griffith pred uspešnim vzponom prepleza! smer vsaj že stokrat z varovanjem od zgoraj. Še ena njegova smer je v tem predelu. Poteka med smerema C´est La Vie in Whistle Stop, imenoval pa jo je Je T´aime. Ocenil jo je 5.12 b/c (IX in IX +). Kratka, vendar težka streha je ključ smeri, v kateri so zavrtani za varovanje štirje svedrovci.
Levo od Redgarden Wall je John Arran desno od direktnega vstopa v Vertigo splezal Overed Powerline (5.12 а IX-, po UIAA). Še bolj levo je Giriftith potegnil The Colour of Pomegranates z oceno 5.12 с (IX + ). Vse poteka seveda v previsu. En svedrovec, ostalo pa naravno varovanje.
Na zahodni strani Whale´s Tale sta Paul Sibley in Mike O´Donnell odkrila za dva raztežaja dolgo, sicer pa zelo ozko poč. Sedaj se imenuje Video Feedback z oceno 5.11d (VIII+).
Nedaleč od Redgarden Wall, takoj desno od smeri Breakfast of Champions, sta Charlie Fowler in Joe Huggins preplezala smer Captain Crunch, zelo naporno smer, v kateri sta zavrtala tri svedrovce za varovanje. Ves čas so težave enakomerno porazdeljene, od začetka do konca (smer je sicer dolga le en raztežaj) pa je previsna. Ocena je 5.13 a, enako kot recimo zelo znana in večkrat omenjena Rainbow Wall. Pravita, da je Captain Crunch težji.
Kot na koncu Redguard Route je bil dolgo časa prazen. Griffith in Neal Kaptain sta letos tam potegnila novo smer Venus de Milo, ocena pa je 5.12 d 5.13 a. Težave so bile potrjene že nekaj dni za tem prvim vzponom. Chris Hill in Dale Goddard sta namreč opravila drugo prosto ponovitev.
Na področju Poligap sta Scott Reynolds in John Рауnе splezala Nondairy Creamer (5.11с, VIII po UIAA). Raztežaj je bil najprej splezan z varovanjem od zgoraj, še prej pa sta pri spuščanju zavrtala tri svedrovce.
Opise novih smeri, ki so bile narejene letošnje leto, od lahkih do najtežjih, je mogoče dobiti v International Alpine School v Elodrado Springs.
Poleg novih smeri v Coloradu je bilo v tem področju splezanega tudi še mnogo omembe vrednega. Alan Lester in Pat Adams sta imela posebno uspešen dan, v katerem sta od 9. ure zjutraj pa do 5. ure popoldan preple-zala sedem smeri, ki so bile vse ocenjene 5.12 (IX). Začela sta s smerema N. E. D. in Johnny Belinda, obe z varovanjem od zgoraj. Drugih pet pa normalno od spodaj. Po vrsti sta zlezla Fire and Ice, Sequential, Blues Power, The Formula in za konec Wendego. Vse smeri so bile preplezane brez enega samega padca.

TOMO ČESEN

Na Biokovem že prava zima
Ivica Matkovič je 7. decembra na Kozjaku opravil drugo prosto ponovitev smeri Come back, ki je visoka 150 m in ocenjena VII+. Plezal je z Ano Mažar. Dva vzpona pa je opravil s Stipetom Božičem. Najprej 20. t.m. na Kozjaku. Plezala sta Andžino smer (120 m, VII+). Matkovič je smer preplezal prosto kot tretji doslej. Naslednji dan pa sta na Biokovem imela že prave zimske razmere. Smer Juti Jak je visoka 450 m in za njo sta potrebovala 8 ur plezanja. Bila je to šele prva ponovitev. Matkovič je opravil tudi prosto ponovitev (VII+, on sight).

Planine Hrvatske
ZAGREB - Urednik osrednje hrvaške planinske revije Naše planine, dr. Željko Poljak, je tudi sicer izredno plodovit pisec. Eno izmed njegovih velikih planinskih del je vsekakor naš edini sodobni planinski vodnik, ki predstavlja področje celotne republike. Prvič je izšel (1974) ob 100-letnici organiziranega hrvaškega planinstva in je izredno hitro pošel.
Nova izdaja (kar 200 večjih in manjših sprememb ima) obsega 544 strani, v njej je natisnjeno 161 črnobelih in 32 barvnih fotografij, 40 je geografskih skic, je trdo vezana in dopadljivega videza. Za sedaj jo je mogoče kupiti (ob delavnikih med 8. in 14. uro) le v prodajalni Planinske zveze Hrvatske, na Kozarčevi 22 v Zagrebu za 2500 din. Prihodnje leto pravijo, dajo bodo prodajali po 3000 din (seveda pa z običajnim popustom 20% ob nakupu vsaj petih izvodov) in računajo, da jo bo mogoče dobiti tudi že pri večjih PD in bolje založenih knjigarnah.

FRANCI SAVENC

Kosijev dom odprt
Kosijev dom na Vogarju bo odprt za novoletne praznike in ves čas zimske, sezone, v tem času pa bo do doma tudi redno vzdrževana pot. Na smučišču bosta obratovali vlečnici, v domu pa bo dobro poskrbljeno za oskrbo. Informacije na tel. 313-044 int. 43-23, Lasnik ali Čepon.

ALPINISTIČNE NOVICE

Občni zbor Soškega АО
Na planini Razor so člani Soškega alpinističnega odseka pregledali svoje letošnje delo. Imeli so 26 aktivnih članov odseka in na vsakega pride v povprečju po 15 vzponov. Opravili so 51 vzponov VII. in 14 vzponov VIII. težavnostne stopnje. Udeležili so se tudi dveh odprav, in sicer v Severno in Južno Ameriko. Čeprav so imeli redno alpinistično šolo, pa skupinske in vzgojne akcije niso potekale kot so si zamislili. Zato so si za naslednje leto zadali izboljšanje dela prav na tem področju. Načelnik odseka bo še naprej Edo Kozorog.

Nov načelnik po sedmih letih
Peter Podgornik je sedem let vodil Alpinistični odsek iz Nove Gorice. Sedaj to delo prepušča mlajšim, seveda pa še naprej ostaja prvi mož v novogoriškem alpinizmu. Njegovo mesto v odseku je sedaj prevzel Igor Badalič.
Njihov odsek šteje dvanajst članov, od tega so štirje alpinisti, med njimi pa kar trije alpinistični inštruktorji. Dva člana odseka sta člana gorske reševalne postaje Bovec. V njihovih vrstah je le pet aktivnih (vsaj 25 vzponov), vendar imajo vidne vzpone. Skupno je bilo opravljenih 230 vzponov, med njimi pa je 17 prvenstvenih. Vidno je porasla kvaliteta v prostem plezanju. Opravljenih je bilo 24 vzponov z oceno VII in prvič v zgodovini odseka pet vzponov VIII. težavnostne stopnje, ki jih je opravil Ajo Slamič. Trije so sodelovali na alpinističnih odpravah izven Evrope. Peter Podgornik je bil član odprave v Patagonijo, kjer so, kot vemo, splezali novo smer za Cerro Torre, poleg tega pa je bil na Grendlandiji, kjer je s soplezalci splezal severno steno Ingolfjelda. Milan Velikonja in Mirjam Bizjak pa sta sodelovala na Primorski odpravi v Ande.
Spominski tabor pod M. Koritniškem Mangrtu, ki ga sicer organizirajo vsako leto, je letos zaradi zelo slabega vremena odpadel. Skupno akcijo so izvedli še v grško Meteoro.
Pred kratkim so začeli tudi z novo alpinistično šolo, ki jo sedaj obiskuje več kot dvajset tečajnikov in s katerimi so imeli tudi že praktične vaje v plezalnem vrtcu.
V letu 1986 so na odseku vsa odobrena sredstva porabili, seveda je treba zapisati, da je bilo teh le 40 starih milijonov.

Še nekaj koledarjev
Planinski zvezi je uspelo dobiti še nekaj koledarjev za zamudnike, ki jih lahko dobijo na PZS danes, jutri in pojutrišnjem. Dodatne informacije na tel. 312-553 in 315-693.

T. Č.

Tabor na Omišu, Meteora
Ravenski alpinisti so imeli od 28. novembra do 6. t. m. plezalni tabor na Omišu. Bilo jih je trinajst in skupaj so preplezali 15 različnih smeri, po katerih so opravili 48 vzponov vse tja do VII. težavnostne stopnje. Poleg tega so splezali osem novih smeri. Med temi so najpomembnejše Trakulja (Robi Jamnik, Drago Slavič), ki je ocenjena VII-, Cvetna (ista dva plezalca) z oceno VI, Maligan direkt (prav tako Jamnik in Slavič) s težavami VI+. Z oceno VII pa so plezali Hash. Poleg Jamnika in Slaviča je plezal še Branko Vezonik.
Nekateri pa so obiskali grško Meteoro. Med drugim je Andrej Gradišnik prosto ponovil JV smer na Daupianifiels v navezi s Stankom Mihevom. Ocena je VII-.

Vzponov ni veliko
Tomo Drolec in Frane Kemperle (АО Kamnik) sta v Paklenici prosto splezala Velebitaško, Union in Joint, Kemperle pa še Fanikino. Albatrosa je prav tako prosto ponovil Mirko Kranc (АО Črnuče) v navezi z Jelko Tajnik (АО Ravne).
Danilo Golob in Marko Prezelj (prav tako АО Kamnik) sta konec novembra v Skuti ponovila Smer treh svedrovcev. Marjan Kovač (АО Črnuče) pa je prvega zimskega dne v Tamarju plezal Slap nad votlino. Spremljale so ga zelo slabe razmere, saj je ponekod plezal skoraj »po vodi«.
Marko Lukič in Sašo Prosenjak sta v Ospu ponovila Indijanko in Črni kamin (VII+).
Peter Podgornik in Ajo Slamič pa sta v Vipavskem vrtcu opravila dve prosti ponovitvi. Najprej smer Marija Bela (2. PP), ki je visoka 75 m, ocena pa je VII/VI. Smer Vrnitev v večnost pa je še za 20 m višja, ocena VII+. Opravila sta 3. PP.

Podeljena najvišja priznanja
LJUBLJANA - V torek, 23. t. m., je bil v prostorih Doma slovenskih planincev Zlatorog tradicionalni sprejem za zaslužne planince - jubilante. Veliko se jih je zbralo, od tistih, ki so že dočakali spoštljivih tričetrt stoletja, pa bo »najmlajših«, ki so se komaj srečali z Abrahamom. Najzaslužnejšim je predsednik PZS Tomaž Banovec podelil posebno priznanje PZS - plaketo Zlatorog.
Predsednik PZS je objavil tudi sklep o podelitvi najvišjih jugoslovanskih planinskih priznanj - zlate plakete PZJ. Ob treh, ki so jo v naši republiki že imeli - Dr. Bogdan Brecelj, pokojni Tone Bučer in dr. Miha Potočnik - je bilo z njo sedaj odlikovanih še 12 planincev in alpinistov iz Slovenije: Tomo Česen, Avgust Delavec, Jože Dobnik, Mirko Fetih, Gregor Klančnik, Luka Kočar, Marjan Oblak, Marjan Perko, Franci Savenc, Tone Škarja, Marija Vild - Lahova in Uroš Župančič.

Angležem spodletelo na Tirič Miru
Angleška skupina je hotela opraviti vzpon v alpskem slogu na najvišji vrh v Hindukušu, 7706 m visoki Tirič Mir. V začetku septembra jih je ustavil globok, na novo zapadli sneg. Vendar opravili so dva zanimiva vzpona na Dir Gol Zom (6778 m). Steve Callen in Mike Aughey sta 27. avgusta splezala SV steno, z vrha pa sestopila po vzhodnem grebenu. Dva dni za tem so vzhodni greben preplezali še trije člani odprave.

Poljaki v južni steni Daulagirija
Skupina, ki jo je vodil Chrobak, je splezala južno steno v levem delu. Priključili so vzpon na Japonsko smer po grebenu, vendar vrha Daulagirija zaradi nevihte niso dosegli. Torej podoben primer kot z našimi leta 1981, ko so prav tako zlezli steno v desnem delu, vrha pa zaradi vremena in izčrpanosti niso dosegli.

Novi alpinisti
Ob koncu leta po opravljenih praktičnih in teoretičnih izpitih alpinistični odseki sprejem jo v svoje vrste nove člane. Tako je АО Kamnik sprejel med alpiniste Danila Goloba, Boštjana Griljca, Franca Osolnika in Janeza Pintariča. Odsek, v Mengšu je prav tako dobil štiri nove alpiniste: Vine Cotman, Rober Flerin, Janez Kešnar in Simona Škarja. Pri АО Delo so sprejeli Bojana Vašla in Franca Rozmana, pri Soškem АО pa imajo letošnje leto samo enega novega alpinista - Vojka Panjtarja.

Sovjetski alpinisti vrnili obisk
Devet sovjetskih alpinistov, ki jih je spremljal Američan William Garner, je uspešno končalo vzpon po zahod-nem grebenu Mt. McKinleya (6194 m). Tako so Američanom vrnili obisk, ko so lani obiskali Pamir. Takrat sta Garner in Randy Starrett z uspešnimi vzponi na vse štiri sedemtisočake v Sovjetski zvezi zaslužila naslov »Snežni panter«.

Podelitev značk Transverzale kurirjev in vezistov NOV Slovenije
LJUBLJANA - Na slovesno sejo delavskega sveta Združenih ptt organizacij Slovenije pred dnevi, na kateri so podelili letošnja najvišja priznanja najbolj zaslužnim delavcem ptt, so povabili tudi 47 pohodnikov, ki so letos končali Transverzalo kurirjev in vezistov NOV Slovenije, da bi jim izročili značke za prehojeno pot. Zbranim je o pomenu transverzale spregovoril Martin Prevorčnik, predsednik odbora za transverzalo, ki je značke tudi podelil. Pohodnikom sta čestitala k lepemu uspehu Miloš Mitič, predsednik poslovodnega odbora Združenih ptt organizacij Slovenije, in Pavla Kralj, predsednica delavskega sveta te organizacije.
Martin Prevorčnik je po sklepu odbora za transverzalo podelil tudi dve častni znački odbora za transverzalo kurirjev in vezistov NOV Slovenije. Prejela sta jo predsednik odbora skupnosti vezistov NOV Slovenije polkovnik Ivan Pivk kot priznanje za dolgoletno sodelovanje in pomoč transverzalnemu odboru ter Jože Samec iz Prevalj, ki že 18 let vzorno skrbi za transverzalo na območju Koroške od Slovenj Gradca prek Uršlje gore in Pece do Črne in Slemena.
Doslej je to več ko 1000 km dolgo spominsko pot od Gančanov v Prekmurju do Slavnika v Slovenski Istri prehodilo 412 pohodnikov, med njimi so nekateri prehodili pot že po trikrat in večkrat; Slavko Krušnik iz Ljubljane jo je letos prehodil že enajstič. Letos jo je končalo izredno veliko pohodnikov, le eno leto jih je bilo več. Precej drugih pohodnikov pa je prehodilo le en del ali dva. Vsa pot je namreč razdeljena na štiri odseke; za en prehojeni odsek dobi pohodnik bronasto značko, za dva srebrno in za tri zlato malo transverzalno značko.
Po razdelitvi značk je bilo tovariško srečanje, na katerem so pohodniki obujali spomine, opozorili odbor na nekatere manjše pomanjkljivosti, v glavnem pa zelo pohvalno ocenili transverzalno pot, na kateri so poleg narodnoosvobodilnega boja spoznali tudi mnoge zgodovinske, kulturne in prirodne zanimivosti slovenske dežele.

JOŽE DOBNIK

V pretekli zimi manj žrtev plazov
Na snežiščih Evrope, Kanade, ZDA in Anglije je smrt terjala 204 življenja - Daleč najbolj izpostavljeno je turno smučanje — Plazovi morijo tudi med avtomobilisti in v hišah

LJUBLJANA - Letošnje srečanje Mednarodne komisije za reševanje v gorah (IKAR) se je, kot vselej, ukvarjalo tudi z vprašanji, ki zadevajo snežne plazove in njih žrtve. Splošna ugotovitev je bila, da razmere niso bistveno boljše, vendar pa je žrtev bilo manj, kot preteklo leto. Na snežiščih Evrope, Kanade, ZDA in Anglije je smrt terjala 204 življenja.
Sicer pa stvari najbolje kaže preglednica, ki pove, koliko žrtev je bilo v posameznih državah in pri kakšnih opravkih jih je zatekla nesreča.
Iz podatkov jasno sledi, da je daleč najbolj izpostavljeno zahajanje v gore s smučmi, torej turno smučanje. Nekoč visoko število žrtev med smučarji, ki so se z urejenih smučišč odpravili iskat užitke na nedotaknjena obrobja, je sedaj precej manjše. Še vedno ne mine zima, ko plazovi ne bi morili med avtomobilisti in v hišah. Letos je s slednjimi močno zastopana Jugoslavija, kjer je umrl otročiček v Čermožišah pri Žetalah v Halozah in mati s štirimi otroki pri Uroševcu na Kosovu. Podkomisija za plazove je v zadnjem letu prizadevno in uspešno obravnavala naslednje probleme:
Kot pripomoček za iskanje zasutih v plazu se poleg lavinske vrvice čedalje uspešneje uveljavlja lavinska žolna, majcena sprejemno - oddajna radijska napravica, ki oddaja signale zasutega, da ga kar najhitreje najdemo in rešimo. Doslej so izdelovali take žolne v izvedbah z dvema različnima valovnima dolžinama, kar je onemogočalo najdbo, če sta lastnika imela aparate različnih tipov. Problemu so se ponekod izogibali tako, da sta bila v enem aparatu vgrajena oba sistema. V prihodnje, od leta 1990 naprej, bodo izdelovali žolne samo s frekvenco 457 kHz. Žolne bodo takrat medsebojno usklajene, zasutega bomo lahko našli, četudi bosta njegova in iskalčeva žolna izdelka različnih proizvajalcev.
Že nekaј let si norveški reševalci prizadevajo uvesti kot pripomoček za iskanje zasutih žično bajalico. Vprašanje iskanja s to smo raziskovali tudi pri nas in se prepričali, da morda obstojajo določene zakonitosti, ki govore v prid bajalice. Na podlagi izkušenj smo mednarodni komisiji posredovali mnenje, ki je bilo sprejeto, da bi se pri uporabi bajalice ne preuranili. V tem smislu velja ugotovitev, da bi kazalo lastnosti in uporabnost bajalice raziskovati še naprej, nikakor pa bajalice v tem hipu še ne bi smeli uporabiti kot nadomestilo za lavinsko žolno, vrvico ali sondo. Smučarje in gornike, ki zahajajo v tuje gore in na tuja smučišča, je treba opozoriti, da se tam zanimajo za stanje snežne odeje in za opozorila o nevarnosti plazov. Podatke dobe pri turističnih in smučarskih poslovalnicah, na žičnicah in tudi, če zavrte določeno telefonsko številko. Pri nas je to 061 982.
Za študente in strokovnjake, ki se ukvarjajo s snegom in plazovi pripravlja komisija za plazove slovar izrazov o snegu plazovih in varstvu pred plazovi. Poleg angleškega, nemškega, francoskega, italijanskega in španskega izraza bo uporabnik lahko v slovarju našel tudi ustrezno slovensko besedo, kar bo bistveno pripomoglo k lažjemu razumevanju tuje literature in odpravilo številne nejasnosti.
Komisija se je ukvarjala tudi s problematiko varnosti na cestah. Plazovi ogrožajo vse več ljudi v avtomobilih. Že pred leti smo pripravili napotke za varnejšo vožnjo, kaže pa, da mnogi ne spoštujejo zapore cest, znakov o nevarnosti plazov in priporočil za varno vožnjo. V tem tudi naši ljudje niso izvzeti. Kot posebno nevarni velja omeniti mednarodni cesti Tržič-Ljubelj in Bovec-Predel.

PAVLE ŠEGULA

  29.12.1986


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti