Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S štafeto na Triglavu in Luknji

Železar (1983) - Borut Miklič: Ob pol petih zjutraj se nas je v petek, 13. maja, zbralo v Vratih osem alpinistov z Jesenic in osem iz Mojstrane.

Nebo je bilo čisto in zvezde so veselo utripale. Pred nami je bila naporna pot na 2836 m visok Triglav. Po poti, ki se na Triglav vzpenja čez Prag, smo se odpravili pod mogočno steno. Midva s Francijem sva se odločila, da preplezava raz Slovenskega stebra nekje do polovice, nato pa vstopiva v Slovensko smer, po kateri se bodo vzpenjali drugi alpinisti ...
Smer ni bila preveč težka, čeprav naju je motila zelo krušljiva skala. Ko sva po nekajurnem vzpenjanju vstopila v Slovensko grapo, so bili najini tovariši že na vrhu stene. Po Prevčevem izstopu sva prišla na ledenik, na katerega je že močno pripekalo sonce. Po gazi, ki so jo utrdili tovariši, sva prišla na Kredarico. Po kratkem predahu smo se povzpeli na vrh Triglava. Na grebenu nas je motil močan veter. V obraz nam je metal ledene snežinke, s sunki pa nas je oviral pri hoji. Natančno ob dvanajsti uri je triglavska štafetna palica z vrha Triglava krenila na pot. Po poti te z Prag smo se spustili v Vrata.
V Aljaževem domu smo se okrepčali s kosilom. Do šeste ure smo počivali, nato pa smo mojstranški alpinisti in gorski reševalci odšli na 1.758 m visok prelaz Luknja.
Ob desetih zvečer so prinesli primorski alpinisti in planinci iz Trente štafeto mladosti.
Moj prijatelj Franci je štafetno palico spre­jel in z njegovimi besedami, da jo bomo vestno čuvali, smo se spustili proti Vratom. Na pol poti do prve predaje sem štafetno palico prevzel jaz. Z malo treme sem se spuščal po strmem snežišču. Z rokami sem močno stiskal palico. Sledila je predaja in štafetno palico so prevzeli drugi planinci. Kolona se je od predaje do predaje večala. Nekaj minut pred Aljaževim domom se je štafeti mladosti priključila Triglavska štafeta. Ob velikem kresu pri Aljaževem domu se je štafeta ustavila in sledil je kulturni program. Po proslavi so štafetni palici odnesli v dom, kjer sta prenočili, ob njiju pa se je menjavala častna straža.
Zjutraj ob pol sedmih sta štafeti krenili proti Mojstrani. Po cesti so se vrstile predaje. Pri Peričniku sta se za nekaj časa ustavili. Pred OŠ 16. december v Mojstrani je bila kratka proslava, nato pa sta štafeti nadalje­vali pot proti Jesenicam.

Borut Miklič

Štafeta mladosti v triglavskem pogorju
Letos je zvezna štafeta mladosti prispela v jeseniško občino iz povsem druge smeri kot običajno. V petek, 13. maja, so pozno zvečer palico iz Trente čez Luknjo prinesli mladi planinci, alpinisti in gorski reševalci. V soju prižganih bakel so se spustili v znano triglavsko dolino Vrata.
Prenos zvezne štafete skozi triglavsko pogorje je organizirala mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije. Po planinskih poteh so se vrstile številne predaje med člani mladinskih odsekov planinskih društev iz številnih slovenskih krajev, med drugimi tudi mladinskih odsekov PD Jesenice in PD Javornik-Koroška Bela.
Med potjo se je zvezni štafeti priključila tudi tradicionalna triglavska štafeta, ki so jo alpinisti in gorski reševalci z Jesenic in Mojstrane prinesli z našega najvišjega vrha — Triglava. Pred Aljaževim domom so zakurili taborni ogenj, nosilce štafetne palice pa so pozdravili številni mladi planinci ter družbenopolitični delavci jeseniške občine. Pripravili so krajši kulturni program, iskren pozdrav nosilcem štafetne palice pa je pomenil, da mladi planinci vztrajno hodijo po Titovi poti, prav štafeta pa je enkraten dogodek, da se v mislih vedno znova in znova vračajo k velikanu naše revolucije.
Štafeta je prenočila v Aljaževem domu, kjer so se na častni straži vse do jutranjih ur zvrstili najbolj aktivni mladi člani planinskih društev. Zjutraj sta zvezna in triglavska štafeta nadaljevali pot po dolini Vrat proti Mojstrani, kjer so se spet vrstile predaje mladih planincev.
Za kratek čas so se ustavili pri Peričniku, zatem pa pohiteli do osnovne šole 16. december Mojstrana, kjer so nosilce štafete prisrčno sprejeli učenci in drugi krajani. Zatem so nadaljevali pot po jeseniški občini, in sicer skozi Hrušico do Jesenic, kjer je bila osrednja proslava. Palico so zatem ponesli
skozi obrate Železarne in naprej skozi Javornik in Koroško Belo do Žirovnice in naprej do Brega, kjer so jo prevzeli mladi iz radovljiške občine.

J.R.
Železar, 19. maj 1983
 

   Železar

 

 19.05.1983

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti