Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.06.1986

Delo, Šport: ... Odprava uresničila načrte

Člani odprave PD Delo, ki so obiskali dolino Llaganuco v Cordilleri Blanci, z vremenom niso imeli posebne sreče — Nevarnost plazov
LJUBLJANA - Iz Peruja se je vrnila 10 članska odprava PD Delo, ki je v Cordilleri Blanci obiskala dolino Llaganuco. Z vremenom in razmerami niso imeli prevelike sreče, saj je letos v Andih zapadlo veliko snega. Ocenjujejo, da so bili za takšne razmere verjetno malo prezgodni. Zaradi visokega snega in precej visokih temperatur je bila nevarnost plazov in podorov serakov dokaj velika.
Aklimatizacijske ture so opravili z vzponi na Nevado Pisco 5.752 m in Yanaraju 5.137 m. Na Nevado Pisco so se 23. maja povzpeli Andrej Avbelj, Boris Benedičič in Andrej Škafar. Slednja dva sta se naslednji dan s smučmi spustila s sedla med Huandoyem in Nevadom Piscom (5.500 m). Na Nevado Pisco se je 24. maja povzpel Roman Cerar, naslednji dan pa še Drago Peršl in Franc Rozman. Bojan Vaši, Škafar in Rozman so 29. maja opravili prečenje Yanaraja, naslednji dan pa sta enak vzpon opravila še Bogdan Hren in Peršl.
Po teh aklimatizacijskih turah so se fantje odločili za zahtevnejše vzpone, vendar so jim slabe razmere dvakrat prekrižale načrte. Andrej Avbelj in Roman Cerar sta 29. maja poskusila v Huandoyu Norte (6.359 m) naslednji dan sta preplezala kuluar med Huandoyem Norte in Huandoyem Este, nato pa sta se morala na višini 5.800 m zaradi dvestometrskega podora obrniti. Benedičič, Rozman, Škafar in Vaši so zadnji dan maja poskusili z vzponom po Avstrijskem grebenu Chopiqalki (6.354 m). Naslednji dan so preplezali greben in dosegli višino 6.330 m, potem pa so se morali zaradi hudega snežnega neurja 15 do 20 m pod vrhom obrniti. Nočni sestop v megli in močnem sneženju je bil zelo kočljiv.
Člani odprave so 3. t. m. zapustili bazo in odšli v Huaraz, kjer se je odprava po nekajdnevnem počitku razdelila na tri skupine. Avbelj, Cerar, Peršl, Rozman in Vaši so odšli proti Huascaranu Sur (6.768 m). Vsi so dosegli sedlo Garganta (6.000 m), Cerar in Rozman pa 10. t. m. tudi vrh. To sta bila tretji in četrti letošnji pri-stop na Huascaran. Letos se je zaradi slabih razmer že precej odprav pod vrhom obrnilo.
Benedičič, Hren in Škafar, ki so se v Huarazu odločili za smučanje, so se 7. t. m. povzpeli na Navado Pastoruri (5.200 m), ki leži med Cordillero Blanco in Cordillero Huayhuas. Naslednji dan so se udeležili 1. odprtega mednarodnega prvenstva Peruja v veleslalomu, ki ga je pripravila Lufthansa. Pred kakih 5.000 gledalci se je pomerilo 44 tekmovalcev iz Švice, ZRN, Italije, Kanade, ZDA, Peruja in Jugoslavije. Organizacija tekmovanja je bila na ravni tekem FIS. Boris Benedičič je dosegel odličen četrti čas, vendar je bil kasneje diskvalificiran, Andrej Škafar pa je kljub štartni številki osvojil zelo dobro 9. mesto. Zmagal je Švicar Bruno Honegger, drugi je bil njegov rojak Jean Pietro Hefti, tretji pa Italijan Carlo Ceccoli. Izpadli so nekateri znani tekmovalci, kot reprezentant ZRN Beck. Za smučanje je v Peruju precej zanimanja, zato se je Lufthansa odločila za pripravo tekmovanja. Zanimivo je, da je bil cilj na višini 5.000 m.
2 člana odprave, snemalec Rado Likon in režiser Boštjan Vrhove sta že v dolini Llaganuco in okoliških gorah posnela daljši 16 mm film in nekaj reklamnih spotov, iz Huaraza pa sta šla še na snemanje v Nasco, Cusco in na Machupicchu.
Člani odprave, ki so se 15. t. m. spet zbrali v Limi, so z uspehom zadovoljni, saj so kljub neugodnim razmeram izpolnili večino načrtov.

MIRO ŠTEBE

Pod najvišjo goro S. Amerike
Slovenska potovalna agencija iz Celovca organizira jeseni obisk Aljaske, dežele tisočerih možnosti. Odhod bo 18. septembra (povratek 2. oktobra). Najprej v New York, naslednji dan pa v Anchorage na Aljaski. Med pomembnejšimi nadaljnjimi točkami obiska je vsekakor potrebno omeniti še Talkeetno, izhodišče za najvišji vrh Severne Amerike Denali, ki ga bodo udeleženci izleta obleteli s posebnim letalom. Na koncu pa plovba po zalivu princa Williamsa mimo ledenikov Columbia in Whittier do ledenika Portage. Cena seveda ni majhna (1950 dolarjev) toda pri Kvarner expressu-Ljubljana, Vegova 2 (321-980) jo je mogočne poravnati (do 20. avgusta) tudi v dinarjih.

ALPINISTIČNE NOVICE

Uspeh reških alpinistov
Reški alpinisti Predrag Miladinovič, Damir Košta, Marinko Čargornja, Željko Starčevič in Predrag Juroš so se 21. t.m. povzpeli na 6040 m visoki vrh Quitaraju v Cordilleri Blanci. Reška odprava sporoča tudi, da se bodo povzpeli še na Alpamayo.

Sporočilo iz Pakistana
Člani slovenske odprave Karakorum 86 so 24. junija opravili še zadnje formalnosti, tako da so naslednji dan zvečer lahko krenili na pot proti vrhovom nad ledenikom Baltoro. Poskusili se bodo povzpeli na Broad Peak (8047 m) in Gašerbrum II (8035 m) - po višini dvanajsti in trinajsti vrh sveta. Ogledali si bodo tudi možnosti za vzpon na drugo najvišjo goro sveta K-2. Poročajo, da se vsi počutijo dobro, le vroče je, saj se temperature gibljejo okrog 45 stopinj Celzija.
Sporočili so tudi naslov odprave: Slovene Karakorum Expedition C/O Yugoslav Embassy, 14. Street No. 87, ISLAMABAD, Raman F 6/3, P.O. BOX 1050, PAKISTAN

Obisk Cordillere Apolobamba
V južnoameriške Ande je 14. t.m. odpotovala tričlanska odprava AO Ravne. Stanko Mihev (28 let), Andrej Gradišnik (22 let) in Robi Jamnik (22 let) bodo na poti 2 meseca, obiskali pa bodo gorovji Cordillera Real in Cordillera Apolobamba. Tamkajšnji vrhovi so visoki od 5.500 do 6.400 m, Med našimi alpinisti so gore Kraljevske kordiljere (Real) dobro znane, Cordillere Apolobama pa jugoslovanski alpinisti še ne poznajo. Člani odprave bodo skušali v obeh gorovjih preplezati po kakšno prvenstveno smer.

Novoletni vzpon na Kilimandžaro
Planinsko društvo Opatija bo ob koncu leta pripravilo vzpon na najvišji vrh Afrike, 5.895 m visoki Uhuro Peak v pogorju Kilimandžara v Tanzaniji. Udeleženci izleta bodo med bivanjem v Tanzaniji obiskali tudi dva narodna parka pod Kilimandžarom, krater Ngoro Ngoro in jezero Manyra. Ogledali si bodo tudi dve zanimivejši tanzanijski mesti Arusho in Mashi. Načrtujejo, da bo izlet trajal 16 dni. Vse podrobnejše podatke lahko dobite pri Željku Kesovija po telefonu 051-35-222.

Kamniški reševalci v Dauphinejo
Člani kamniške postaje GRS vsako leto v svoj program uvrstijo tudi večdnevni izlet v tuje gore. Letos so si izbrali verigo Les Ecrines v pogorju Dauphineje v Franciji. Povzpeli se bodo na najvišji vrh pogorja Barre des Ecrines (4.102 m), v načrtu pa imajo tudi več vzponov različnih težavnostnih stopenj na okoliške vrhove. Na pot bodo krenili v začetku julija.
Sicer pa so člani kamniške postaje zelo marljivi. Udeležujejo se vseh republiških akcij, v svojem programu pa imajo poleg reševalnih akcij še vrsto treningov, preizkusov znanja, vaj in kondicijskih tur. Pozimi so skrbeli za varnost na smučiščih Velike planine, sodelujejo pa tudi pri vzgojnih akcijah v štirih planinskih društvih na njihovem območju, vodijo izlete in skrbijo za varnost v Kamniških Alpah.

Ženska naveza v Rumeni zajedi
Ines Božič (Obalni AO) in Nuša Romih (AO Tržič) sta 22. t. m. splezali Rumeno zajedo v Koglu. Plezali sta prosto, vendar se je morala Romihova enkrat prijeti za klin. Smer redko obiščejo samostojne ženske naveze, Božičeva pa je z vzponom verjetno opravila 1. ŽPP smeri. Poročata, da sta plezali v megli, tako da jima ni bilo pretirano vroče.

Vipavski vrtec in Lahova
Metod Škarja in Janez Kešnar (oba AO Mengeš) sta 8. t. m. obiskala Vipavski vrtec. Preplezala sta Orgazem, ki ga je Metod zmogel prosto in tako pravil 3. PP (VII-). Škarja je za tem opravil tudi 3. PP Vipavskega stebra, VIII, 2h.
Janez Kešnar in Vine Cotman (AO Mengeš) sta 22. t. m. v petih urah splezala Lahovo v Vežici. Kešnar je plezal prosto VII+. Skala je bila še mokra.

Tabor AO Idrija na Vršiču
Ob koncu plezalne šole so člani AO Idrija na Vršiču pripravili tabor, na katerem je od 20. do 22. t. m. sodelovalo 7 alpinistov, štirje pripravniki, pet tečajnikov in en alpinistični inštruktor. Imeli so dokaj sončno vreme, v ostenju Male Mojstrovke in nad Šitom Glavi pa so opravili 49 vzponov, med drugim sta Ivan Menard in Boris Sedej preplezala spominsko smer Srečka Rihterja, Leon Svetičič in Ezio Mlakar pa sta ponovila smer Jassa. Smeri sta med najtežjimi v ostenju Male Mojstrovke.

Kavelj 22 v Planjavi
V soboto 21. 6. sta Silvester Babič in Aleksander Prosenjak sta 21. t. m. v severni steni Planjave splezala novo smer Kavelj 22, VI-/III - IV, 700 m (prvenstvenih 600 m), 6 ur. V spodnjem delu smer poteka desno od Direktne, nad gredino pa levo od direktne variante Celjske smeri. Skala je večinoma krušljiva, nekaj mest pa je precej lepih. V smeri so ostali štirje klini, ponavljalcem pa priporočata 5 do 6 jeseničanov, 2 profila ter zatiče in metulje.
Isti dan sta Marko Lukič in Milan Jolič v Štajerski Rinki splezala Bregarjevo do gredine. Lukič je plezal prosto, VII-, 400 m. Naslednji dan sta Prosenjak in Babič prosto splezala Bregarjevo in sestopila po Stebru Štajerske Rinke, IV/III, 500 m. Lukič in Jolič sta ta dan splezala Direktno v Štajerski Rinki (V+).

Novo v AO
Marko Čufar in Maja Krajnik (oba AO Škofja Loka sta 15. t. m. prosto ponovila Muho in Luknjo v Ospu.
Andrej Petrovič (AO Matica) in Robi Dolžan (AO Litostroj) sta 15. t. m. splezala novo smer v Belih vodah. Imenovala sta jo Pinky, poteka pa v Beli Špici V/ III - IV, 200 m.
Igor Jamnikar in Miha Praprotnik, sta 22. t. m. opravila PP Netopirja v Ospu (VII+).

Prvenstvena v Vršičih
Primož Štular, Janez in Urban Go lob so 21. t. m. splezali novo smer v skrajnem levem delu stene Vršičev in jo poimenovali Smer zaspancev. Vstop je približno 50 metrov levo od smeri Mimo votline. Ocenili so jo s V - VI, A0/IV+, 100 metrov. V zgornjem delu so našli 3 stare kline, take da je verjetno prvenstven le spodnji del smeri. V njej so pustili 4 kline. Plezali so tudi v Dedcu, in sicer Šarino poč in Levo smer.

Romih in Tič nadaljujeta z vzponi v Južni Ameriki
Domnevata, da jima bo zmanjkalo časa za uresničitev načrta: vzpon na 30 vrhov - Slabo vreme moti vzpone

LJUBLJANA - Spet sta se oglasila Milan Romih in Dani Tič, člana AO IMPOL, ki se že od lanskega novembra »potepata« po Južni Ameriki. »Spet sva preplezala nekaj vrhov, vreme se je ustalilo in mnogo naših je prišlo.«
Na začetku maja sta bila v dolini Santa Cruz in 10. sta preplezala steno Kitaraja (6040 m), ki so jo leta 1979 zmogli tudi Kranjčani. Plezala sta nekoliko bolj po levi strani in računata, da je bil njun vzpon prvenstven. Šest dni kasneje sta zmogla še vzhodno steno Vzhodnega Huandoya. Toda le do grebena, kjer jima je velika opast preprečila dostop na vrh. 21. in 22. maja sta preplezala zahodno steno Severnega Chopicalquia, kaže spet kot prva, spet pa le do grebena (800 m, 100/60 st.) z neprehodno opastjo.
28. maja sta prečila ledenik Huandoy iz smeri, ki sicer vodi na Pisko. Podirali so se seraki, bilo je mnogo plazov in popoldan ju je ujel še snežni metež. Zato se prvi dan nista povzpela na Plato (5800 m), temveč sta bivakirala 200 m nižje na ledeniku. Naslednji dan sta se povzpela na Severni in Zahodni Huandoy, za Južni vrh pa ni bilo več časa, preveč se jima je vdiralo.
5. junija sta bila na vrhu Caras I. potem pa sta odšla pod Artensoraju ter preplezala njegovo J V steno, naklonine okoli 45 stopinj.
Podatki za popolnejšo oceno njune aktivnosti, so žal skopi, toda obljubljata, da bosta z dodatnimi postregla po vrnitvi. Kdaj pa bo to, še ne vesta. Na ladjo naj bi se vkrcala julija. Za direkten polet v Evropo nimata denarja, tako da bo šel njun načrt, da bi se povzpela na 30 vrhov, po zlu, ker jima bo zmanjkalo časa.
Slabo vreme letos ne dopušča posebnih vzponov. Kaže, da se je letos v Cordilleri Blanci še najbolje odrezal Švicar Daniel Anker, ki je s tovarišem v treh dneh zmogel prvenstveni vzpon prek hudo zaledenele stene Severnega Huascarana, blizu Casarotine smeri. Sicer pa je največ pristopov na Pisko in njemu podobne ter na lepotico Alpamayo.

FRANCI SAVENC

 

Natečaj za najboljši spis o varstvu gozdov
O varovanju okolja je bilo že veliko izrečenega in napisanega. Obstaja cela vrsta zakonov, predpisov, odlokov ter raznih institucij, ki naj bi ščitil naravo. Kljub temu pa vdihavamo vedno bolj onesnažen zrak in pijemo umazano vodo. Tudi v gorah, celo na območju Triglavskega narodnega parka, smo priča nerazumnim posegom naravo. Vsi planinci in alpinisti se zavedamo, da strupeno ozračje močno načenja tudi gozdove v naših gorah...
Te misli naj bi služile kot izhodišč za razpis nagradnega natečaja za najboljši planinski spis na temo: »Kakšne bodo naše gore, ko ne bo več gozdov?« Pobudnik akcije je Komisija z kulturno dejavnost pri PZS. Natečaj bo trajal do konca oktobra letos, sodelovanju pa so vabljeni planinci iz vseh jugoslovanskih društev. Spis pošljite na naslov: Planinska zvez Slovenije, Dvoržakova 9, Ljubljana, pripisom »Za planinski spis.«

Planinci PTT zborovali na Pohorju
ROGLA, 29. junija - Danes se je na Rogli končalo 34. srečanje planincev PTT iz vse Jugoslavije. Udeležilo se ga je vseh 17. društev. To je edina oblika sestajanja poštarjev iz vse Jugoslavije in zato jo tudi tako negujejo.
Na zaključni slovesnosti je okrog 6600 udeležencev poslalo pozdravni telegram 13. kongresu ZKJ, dogovorili pa so se tudi, da se bodo v prihodnje ponovno preselili iz hotelov pod šotore. Srečanje so popestrili z izletoma na Osankarico, kjer so si ogledali muzej NOB in položili venec na grobnico Pohorskega bataljona, in na Ribniško kočo.
Srečanje so spremljala tudi tekmovanja v streljanju in v orientaciji, v pestrem tridnevnem programu pa so sodelovala tudi kulturna društva PTT. Srečanja se je udeležil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Tomaž Banovec.
Rezultati - streljanje - ekipno: moški - 1. Maribor 1521 krogov, 2. Ljubljana I 494, 3. Maribor II 476, ženske: 1. Ljubljana 491, 2. Varaždin 453, 3. Maribor II 437. Posamezniki - moški: 1. Igor Bura (PTT Učka-Reka) 176, 2. Renato Šterman (PTT Maribor) 176, 3. Josip Jeram (PTT Celje) 173, ženske: 1. Mihaela Skvarc (PTT Ljubljana) 170, 2. Cvetka Sevšek (PTT Maribor) 163, 3. Ana Hižar (PTT Varaždin) 163.
Tekmovanja v orientaciji se je udeležilo 22 moških in 7 ženskih ekip: ženske: 1. PTT Sljeme Zagreb, 2. PTT Ljubljana, 3. PTT Celje, moški: 1. PTT Sljeme Zagreb, 2. PTT Beograd, 3. PTT Marjan Split.

V. V.

Načrt gradnje pri Triglavskih jezerih v nevarnosti
Zaradi okvare helikopterja letalske enote milice je PD Ljubljana Matica pogodbo za prevoz gradbenega materiala sklenila z JLA. V ta namen je 23. t. m. prispela posadka z helikopterjem v Lesce. Poleg montaže dimnika v železarni Jesenice pa je do 27. t. m. uspela na Kredarico prepeljati samo tri tone materiala, nato pa je posadka v najlepšem vremenu za helikopterske lete odpotovala v Zagreb. Sedaj je začetek gradbenih del pri Sedmerih jezerih možno načrtovati šele po prazniku borcev. Zato se bo delo v Dolini Triglavskih jezer zavleklo in podražilo, da načrta povečanja koče ne bo mogoče uresničiti.

G. K.

Po gorah Srbije in BiH
PD Tomos obvešča vse zainteresirane planince, da še vedno sprejema prijave za osrednji izlet, ki bo od 25. julija do 4. avgusta po gorah Srbije ter Bosne in Hercegovine. Prijave sprejemajo v društveni pisarni Goriška 6 vsak torek in četrtek od 17. do 19. ure ali na telefon 31-111 interno 572 ali 301. Vodja izleta bo Ivan Falatov. Cena izleta je 19.000 din.

  30.06.1986


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti