Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.04.2013

Triglav v središču pozornosti

Polna luna je minuli teden pomagala iskati pot številnim smučarjem, ki so želeli sončni vzhod občudovati visoko nad dolino in tako ujeti prave razmere za spust. Spustov je bilo kar nekaj, kar pa se vzponov tiče, se je največ plezalo v plezališčih, večraztežajnih športnoplezalnih smereh in tudi nižjih neopremljenih stenah, v višjih gorah pa večinoma le krajše in lažje grape. Zasledili pa smo eno prav spodobno prvenstveno smer v Karavankah in lepa vzpona v Steni.

Kokrska Kočna

Sicer je novica že nekoliko starejšega datuma pa vendarle zanimiva, saj se nanaša na dva nova spusta v Kokrski Kočni. 11. 4. je Boris Zupanc premučal smer Zoro (V-, 500 m), tri dni kasneje pa še smer Ave rimljani (V, 500 m), katero je smučal skupaj Jernejem Gračnerjem. Avtorja naprošamo, naj pošljeta fotografijo z vrisom poteka smeri, da ti ne zatoneta v pozabo in meglo nejasnosti.

Julijci in Karnija

Triglavske strmine so gostovale kar nekaj parov smuči, s samega vrha pa je uspelo vijugati le enemu. Prva sta Triglav obiskala Rok Medja in Luka Ambrožič v sredo, 24. 4., ki sta se najprej povzpela po Slovenski smeri čez Steno, nato pa nadaljevala po smeri Po grapi s severnega grebena do vrha. Zaradi slabih razmer v  njej sta raje sestopila do sedla med Malim in Velikim Triglavom ter presmučala smer Severovzhodna stena, s sedla na ledenik (Z-, 250 m). Naslednjega dne, 25. 4., je Jaka Ortar smučal v spodnjem delu po isti smeri kot onadva, vendar je v zgornjem delu izbral težjo direktno izstopno varianto na greben (Z, 280 m). V petek, 26. 4., sta Triglav obiskala še Marko Kern in Marijana Cuderman. Marko se je spustil z vrha Triglava po smeri Po grapi s severnega grebena (I, 50°, 350 m) in opravil drugo ponovitev smeri. Marjana pa je smučala po isti smeri kot Luka in Rok 24. 4.

Nekaj dni kasneje, 28. 4., sta Marko in Marijana smučala še severno steno Monte Zermule v Karnijskih Alpah (Z-, 40-45°, 250 m). Prehodi so bili večinoma dobro zaliti, vmes pa je bil potreben en skok. V steni je prevladoval gnil sneg in do dobre smuke sta prišla šele pod steno.

Janez Javoršek (AO Ljubljana-Matica) je v sredo, 24. 4., smučal s Špika nad Nosom. Drč polno pobočje ni omogočalo večjega užitka, kljub temu je verjetno opravil enega zadnjih spustov nad planino Pecol, saj se bodo razmere v teh južnih pobočjih še naprej pospešeno slabšale.

Blaž Volčanjk (AO Bovec) in Mitja Filipič (AO Nova Gorica) sta se 25. 4. iz Zadnjice povzpela na Zadnjiški Pihavec in smučala z vrha proti Luknji (Z-, 600 m). Naletela sta na odličen trd sneg v zgornjem delu in mehkejši vendar še vedno dober v spodnjem delu stene. Naslednjega dne sta se spustila še s Prisojnika na jug (T), kjer pa kljub zakritemu soncu, ni bilo idile prejšnjega dne.

Prvenstvena v Kofce gori

Takšnih vzponov kot je ta je v tem pomladanskem času res malo, kaj šele prvenstvenih. Miha Zupan (AO Tržič) je 24. 4. v Kofce gori zagledal lepo, še vedno vabljivo grapo in se podal novi smeri naproti. Vstop mu je oteževala krajna zev, po premagani nadlogi pa je imel dobre razmere do vrha smeri. Večinoma je plezal po trdem zbitem snegu, ki so ga prekinjali krajši kopni skoki in zagozdeni balvani. Največjo nevarnost je predstavljalo padajoče kamenje, ki je terjalo intervalno plezanje od zaklona do zaklona. Smer je poimenoval Na svoji zemlji in ocenil s III, 2, M, 60/40-45°, 550 m.

Kratka Nemška smer

Poleg Slovenske smeri je v steni dočakala obisk tudi Kratka Nemška smer in to dvakrat. Obakrat je bil v navezi Matej Kovačič (AAO), 24.4. z Luko Stražarjem (AAO), 26.4. pa je pod nadzorom Aljaža Anderleta opravljal izpit za gorskega vodnika. Razmere so se v dveh dneh precej spremenile, prvič je bil v Nemški grapi trd zbit sneg, v Zimmer-Jahnovem izstopu pa poprhan nepredelan sneg. Ob drugem obisku je Nemška grapa že bila polna gnilca, Zimmer-Jahnov izstop pa kopen in voden.

Peklenski oltarček

Silvo Kragelj (AO Ljubljana-Matica) in Marko Turk (AO Rašica) sta že prava domačina v stenah Kovka. 24. 4. sta spet preplezala prvenstveno smer in jo poimenovala Peklenski oltarček (VII-, A0/VI-, 110 m). Smer poteka po veliki zajedi na desni strani Velikega Oltarja; več ...

Pozabljena tišina v Krofički

Nasproti Ojstrice v Krofički sta Janko Oprešnik in Tomaž Brglez 24. aprila preplezala novo smer. Začela sta nekaj metrov desno od Knezove poči, v strmo gladko ploščo, nadaljevala raztežaj čez njo in nato po razu do vrha. Najtežji je bil prvi raztežaj, ostale težave pa so se gibale med IV in V+, plezala pa sta 3 ure. Smer sta poimenovala Pozabljena tišina in ocenila s VII-, VII/IV-V+, 230 m.

 Obilo prazničnih vzponov in srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

   

 

Po grapi s severnega grebena

Foto: Jaka Ortar   

  

Slovenska smer in smučanje v SV steni

Foto: Luka Ambrožič

Na svoji zemlji. Foto: Miha Zupan

5 komentarjev na članku "AN - 30.04.2013"

Jaka Ortar,

Danes (1. 5. 2013) je bil Triglav smučarsko oblegan kot že dolgo ne, če sploh že kdaj - kar 9 smučarjev se je spustilo s sedla med M. in V. Triglavom na Triglavski ledenik, v zadnjem tednu torej skupaj 13!

Odjuga je pojedla sneg na skoku v spodnjem delu, zato se je danes smučalo po grapi desno od skoka (gledano od spodaj).

Zaradi celonočne megle pri visoki temperaturi zraka sneg ni prav nič pomrznil, zato smo bili priča precej obilnemu spontanemu plazenju v SV ostenju M. in V. Triglava, pa tudi V steni M. Triglava.

Kar težko si je predstavljati, da je bilo leta 1974 še 19. maja dovolj snega za spust po tej smeri (Janez Dovžan), in to preko skoka! [www.gore-ljudje.net/novosti/35676/] Očitno se zime res hudo spreminjajo, ali pa le pomlad "izgubljamo" in iz zime drvimo naravnost v poletje.


Jaka Ortar,

"Kar težko si je predstavljati, da je bilo leta 1974 še 19. maja dovolj snega za spust po tej smeri (Janez Dovžan), in to preko skoka!"

Ugotovil sem, v čem je "fora" - l. 1974 je bil del spodnjega skoka še vedno prekrit z ledenikom. Spodnji skok v smeri je bil zato zalit za smučanje že ob manjši skupni višini snežne odeje kot se to zgodi danes, ko pada sneg na strme skale. Led je pod spodnjim skokom izginil v devetdesetih letih.


Marko Kern,

"Očitno se zime res hudo spreminjajo, ali pa le pomlad "izgubljamo" in iz zime drvimo naravnost v poletje."

Žalost, da je bilo vreme tako neprijazno, da ponoči sneg ne pomrzne in je vsa letošnja obilna bera snega enostavno "zgnila". Na Kredarici je v zadnjih dveh tednih "zmanjkalo" 2 m snega. Res veliko strmih smučin se je obetalo, pa ne bo nič iz tega. Po spletu okoliščin je tako Prešernov sonet nesreče postal kolatelarna žrtev:

O zima! mrzla, bela vsa domača,

k'pršiča nam polno da z'oblaka;

de b'srenca žeja me iz tvojga vlaka

speljala ne bila, goljfiva kača!

Ne vedel bi, kako se v gnoj preobrača

sneg, ki srce si srenast'ga obeta;

mi ne bila bi vera v vreme vzeta,

ne bil oblakov deževnih b'igrača!

Najlažji puhec in smuško štimo

za doto, ki je nima pomladanka,

bi bil dobil z brezmejno zimo;

mi mirno smučala bi moja Manjca,

pred skalo sneg, pred puščavsko klimo

bi zimski svet varoval svet Marka.

lp,

Marijana & Marko


Andrej Kecman,

Borisov priimek je Zupanc.


Janez Javoršek,

Nad Pecolom sem smučal z vrha Špika nad Nosom, in ne Špika nad Plazom!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti