Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štafeta mladosti z vrha Triglava

Železar (1963): Koordinacijski odbor mladinskih odsekov gorenjskih planinskih društev se je odločil, da za letošnji dan mladosti mladi planinci pošljemo tov. Titu za 71. rojstni dan planinske pozdrave z vrha Triglava.

Mladinska odseka planinskih društev Jesenic in Mojstrane sta dobila nalogo, da štafetno palico s pozdravi tov. Titu prineseta z vrha Triglava do Črnega vrha, kjer so jo prevzeli mladinci PD z Javornika.

V ta namen smo se zbrali mladi planinci letos 11. maja na Kredarici. Mladinci z Jesenic so šli na Kredarico skozi Krmo, mladinci iz Mojstrane pa po Slovenski smeri severne triglavske stene, ker pa so pota v tem času zasnežena in nevarna, so nas vodili izkušeni alpinisti in gorski reševalci.
12. maja nas je 19 krenilo po dokaj spremenljivem vremenu zgodaj zjutraj v devetih navezah z zasnežene Kredarice proti vrhu. Vodili so mladinci in alpinisti iz Mojstrane. V pičlih dveh urah smo brez posebnih težav prispeli na vrh, kjer je iz snega gledal le vrh Aljaževega stolpa. Štafetno palico s pozdravi tov. Titu je izročil načelnik mladinskega odseka P D Jesenice Jožici Trček, mladinki z Jesenic, ki jo je potem skupaj z dvema najmlajšima članoma iz Mojstrane ponesla do Krme. V Kovinarski koči v Krmi je štafeta prenočila, naslednji dan so jo od tod do Belega polja ponesli pionirji iz Mojstrane, jo predali mladincem in pionirjem PD Jesenice, ki so jo nato preko narcisnih poljan Plavškega Rovta odnesli na Črni vrh in predali mladincem z Javornika. Štafeta s planinskimi pozdravi je v naslednjih dneh potovala preko Pristave, Valvazorja in Jelovice do Škofje Loke, kjer se je 14. maja priključila glavni štafeti.
Tako so se mladi gorniki iz vse Gorenjske na svoj način priključili pozdravom z
najlepšimi željami za rojstni dan tov. Tita stotisočerim mladim ljudem širom naše domovine. Mladinci PD Jesenic in Mojstrane smo ponosni, da nam je v tej skupni akciji zaupana najtežja, najbolj odgovorna in tudi nevarna naloga.


Zelena luč vrh Stola (2089 m)
Ljubitelji Karavank so lani navdušeno pozdravili pobudo prvoborcev jeseniške Cankarjeve čete, da na pogorišču in ruševinah nekdanje Prešernove koče na Stolu zgradimo novo Prešernovo kočo. Moralno, materialno in finančno pomoč so prvoborcem pri uresničevanju tega načrta obljubile šole, delovni kolektivi, gospodarske organizacije, planinska društva in vse gorenjske organizacije ZB.

Železar, 18. maj 1963
 

jLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti