Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dve presmučani grapi

Metod Škarja: Grapa ob Lučki Babi in stranska z rame pred Koto 2335 (Planjava). Spodaj je Grlo temeljito počiščeno od velikih plazov in nudi klasično pomladansko smuko s predelanim snegom in ugodnimi razmerami ves dan.
Dodane slike plazovin s 23. marca nad in pod Okrešljem - Kota 2335 je dejansko vzhodni vrh Vilic

Grlo sem ugledal že pred dobrim mesecem pri vzponu na Savinjsko sedlo, že takrat na debelo zasneženo (bilo je še pred obilno aprilsko pošiljko snega). Prejšnji teden v nedeljo sem na Zvohu videl, da so severne strani lepo trdne in sem mislil na kako res zgodnjo ponedeljkovo varianto pred napovedano otoplitvijo. A se zaradi obveznosti ni izšlo. Potem pa so vztrajno naraščajoče temperature čez teden odmikale cilj v prihodnost. Občuten padec temperature na soboto s precej jasnine in spremljanje, kaj se je dogajalo drugje, so bili indici za dovolj varne razmere.

Sliki: (levo) ugledano Grlo 23. marca 2013, (desno) in na prvi pogled kruta realnost 20. aprila 2013

Zjutraj je Grlo kazalo že čisto poznopomladansko sliko, kot se je pokazalo pozneje tudi zaradi velikih plazov čez teden, ki so ga očistili po celotni širini. Tako je bilo potrebno pri vzponu v spodnjem delu dvakrat sneti smuči. Sicer je spodaj snega dovolj in sem pričel na smučeh od Planšarije v Logarskem kotu. V samem Grlu so plazovi utrdili sneg, tako da so sedaj prave pomladanske razmere s predelanim snegom, ki omogoča solidno smuko ves dan. Nad sedlom pri Rjavčkem vrhu zaradi nižjih temperatur sneg tudi ni bil zmehčan v globino. Tu sicer opazim komaj opazne sledi vzpona in smučanja, verjetno še pred zadnjo otoplitvijo, ravno tako kasneje sledi (peš) vzpona v Grapi.

 Sliki: vstop v Grlo in pod skokom levo

Sliki: Proti zgornjemu deli Grla in pogled z Rjavčkega vrha proti (od leve) Škarjam, Lučki Babi, Grapi vmes in rami pred Koto 2335

Povzpnem se na Škarje in od tu na Lučko Babo (prvotno sem mislil sicer direktno v Grapo, a z Babe leti kamenje in tudi v grapi je vedno možna kaka pošiljka; poleg tega je nekaj drugega deset minut smuke proti uri vzpona). Z Babe ugledam grapo, ki se iz Grape (Z od Lučke Babe) odcepi proti rami pred Koto 2335 v grebenu Planjave.

Sliki: Pogled s Škarij proti Rjavčkemu vrhu in greben na Lučko Babo

Odsmučam proti sedelcu in v Grapo do odcepa te stranske grape. Naklonina zgoraj je do 50 stopinj, zlasti ker smučam bolj ob strani, ker nad srednjim delom visijo velike opasti (te so mi še žrle živce, posebej, ker se je videlo, da so se deli že odlomili). Tako do stranske grape, kjer si oprtam smuči in se po njej povzpnem na ramo. Tu se pripravim, se kar s smučmi povzpnem še na samo (zašiljeno) Koto 2335 in odsmučam.

Sliki: Pogled z Lučke Babe proti rami pod koto 2335 m (spodaj izstopni del Grape ter stranska grapa) ter slika iz stranske grape

Sliki: pogled z rame proti Lučki Babi in Ojstrici ter na drugo stran vzdož grebena Planjave

Sliki: pogled nazaj na presmučano Koto 2335 in grebenski del rame

Na južnih straneh je bolj omehčan sneg, prožijo se manjši plazovi, a tudi tu le površinska omehčana plast. Proti vzhodu sneg že dobiva skorjico in tudi v grapi se že sprijemlje, tako da je za oporo pri smuki ravno pravi. Naklonina tu dosega zgoraj pri vstopu in v najstrmejšem delu do 50 stopinj, drugje pa 40-45 (sem imel kotomer s seboj). Sicer so naklonine odvisne tudi od tega, kako je napihan sneg v posameznih delih.

Sliki: zgornji del stranske grape ter nad zalitim skokom v Grapi nižje spodaj

Spodaj v Grapi je zalit skok, kjer je tudi zožitev in naklonina 50 stopinj (drugje pa 40-45). Tudi sam iztek se ne položi (presenečen sem, ko kotomer pokaže 42 stopinj), ki se naprej nadaljuje v skokasto grapo, ki pada direktno v Grlo. Po nekaj zavojih v tem delu, kjer je sneg spet bolj mehak in se odpelje nekaj manjših površinskih plazov (ki pa so zanimivo prilezli čisto v spodnji del Grla do zadnjega skoka), odsmučam še klasični turni smuk, ki traja in traja.

Sliki: po izstopu iz zgornjega dela se iztek strmo nadaljuje v skokasto grapo direkno v Grlo, smuk pa poteka proti desni na klasične turnosmučarske terene pod Škarjami in naprej v Grlo.

Sliki: pogled v Grlo od zgoraj ter prestop čez travo v spodnjem delu.

Lučka Baba: Grapa: 50/40-45°, IV-, S4+, T-/T, 200 m

Planjava, rama pod Koto 2335, Stranska grapa: 50/40-45°, IV-, S4+, T-/T; skupaj z Grapo 280 m

O tem, da bi bila Grapa ali ta stranska grapa presmučana, z nekaj osnovnega iskanja nisem našel, niti je ni na seznamih alpinističnih smukov (npr. od M&M, na teh straneh ipd). V vodničku iz leta 1998 piše, da je ta predel smučarsko malo obiskan. Za samo Grapo sicer skoraj ne bi mogel verjeti, da je ni že kdo smučal, saj ko si enkrat gor, je zelo pri roki.

Metod Škarja  

P. S.: Glede samih razmer in plazov pa sem to zimo opazil, da so se veliki plazovi prožili predvsem na vzhodnem delu naših gora. Kljub podobnim ali še večjim količinam snega v Julijcih od tam niso poročali o kakih zares velikih plazovih, niti iz Karavank. V Kamniških Alpah pa je že po velikem sneženju okrog 15. marca (4. stopnja nevarnosti) vse odletelo dol, kar sem imel priložnost videti nad Okrešljem 23. marca, ko so bila vsa melišča prekrita s plazovino globoko dol, nekaj višje pa vse do podnožja Mrzle gore. Podobno se je ponovilo sedaj (vsaj v Grlu, plazov take velikosti sicer (še) ni bilo z osrednjega območja Planjave). Spodaj v planšariji so mi povedali, da so se plazovi tu prožili ves teden, največji takrat, ko je deževalo.

Plazovi so tako odnesli precej snega iz sten in tudi iz grap, tako da ni klasičnih ugodnih pomladanskih razmer v stenah za alpinistične spuste, ki bi jih pričakovali po snežno tako obilni zimi. V večini smučarsko zanimivih smereh, ki sem jih opazoval iz tega konca, se (skoraj) povsod pojavljajo nezasneženi detajli, skoki in prehodi.

Slike plazovin s 23. marca so na dnu tega stolpca


Ogromne plazovine pod Grlom, ki je bilo počiščeno po vsej širini


Najprej sem mislil, da je od turnih smučarjev, ker pa je bilo povsod, je bilo jasno, da je od plazov (odrgnjeno rušje)


Sleme Rjavčkega vrha


Škarje


Neprijetna odpočena opast s sledovi kotalečih že odlomljenih delov spodaj


Ojstrica z Rjavčkega vrha


Vris smuka v zg. delu Grape ter v stranski grapi

Celotni presmučani del od Lučke Babe do Kote 2335


23.03.: Slike plazovin nad in pod Okrešljem


Plazovi suhega praktično nesprijetega snega
so izpod Turske gore segli skoraj do
izravnave na Okrešlju


Iz in pod Turskim žlebom je plaz ponekod
pobral sneg do poledenele podlage


Višje zgoraj od značilne dolinice naprej so
plazovi iz Rink segli vse do podnožja Mrzle gore


Edini večji plaz tistega dne. Usulo se je na
kratko, a kar močno. Zaradi gostega lepljivega
južnega snega plaz ni nikamor napredoval.


Izjemno plazljiv sneg se je sprožil tudi
visoko iz grap z velikimi napokami
(na sliki ena od grap nad Mrzlim dolom).


Plazovina pod slapom Rinka


Plazovine v gozdu desno od slapu Rinka,
sprožene večinoma vse tik pod stenami.

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave
Značke:
novosti SMU

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti