Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Še o dveh mrtvih v snežnem plazu

Delo: V rubriki Prejeli smo gospod Adolf Zupančič iz Ljubljane ugotavlja, da je bilo obveščanje o nevarnosti snežnih plazov neustrezno v času, ko se je zgodila nesreča dveh planincev v severnem ostenju Raduhe.

Gospod Zupančič se predvsem huduje na Hidrometereološki zavod, češ da informacij o plazovih ne posreduje javnosti, kot je to navada v Evropi.
Ob tem moramo pripomniti naslednje:
Hidrometeorološki zavod redno (dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in ob četrtkih) analizira stanje snežne odeje in izda poročilo o stanju snežne odeje in opozorilo pred nevarnostjo proženja snežnih plazov vso zimsko sezono, letošnjo zimo od 15. novembra dalje.
V konkretnem primeru (za konec tedna med 10. in 12. decembrom) je bilo v opozorilu napisano:
»Jutri, v petek, se bo v višinah še otoplilo, zato se bo prehodno nevarnost plazov v visokogorju krajevno povišala na 3. V noči na soboto bo snežilo. Meja sneženja bo sprva na 1500 m, kasneje se bo spustila pod 1000, vendar ne bo segla do nižin. V Julijcih lahko zapade tudi 30, 40 cm snega na 1500 m in višje, zato se bodo tam lavinske razmere poslabšale. Pihali bodo močni jugozahodni do zahodni vetrovi, ki bodo gradili zamete in opasti. V nedeljo bo suho in hladneje.«
Glede na nepopolni opis nesreče v severnem ostenju Raduhe, ki nam je na voljo, se je naša napoved tam povsem uresničila. Pri tej nesreči ni šlo za splošno spontano proženje plazov, temveč prav za sprožitev posameznih klož (zametov), ki je bila za planinca v severnem ostenju Raduhe usodna. To označuje napovedana 3. stopnja nevarnosti proženja plazov. Takšne razmere so po gorah v zimi, kakršna je letošnja, z obilo obilnih sneženj najbolj pogoste. Obiskovalci zimskih gora naj bi bili toliko vešči ocenjevati konkretne razmere na posameznih pobočjih, da bi se znali nevarnim predelom izogniti in izbrati varno pot.
Glede obveščanja: HMZ izda svoje poročilo oz. opozorilo in ga da na voljo javnim občilom prek svojega informacijskega servisa (skupaj z informacijami o vremenu, vodah, onesnaženju ipd.). Tekst je torej na voljo vsem zainteresiranim časopisom, radiu, televiziji, STA. Uredništvo vsakega občila prosto presoja, ali naše opozorilo objavi ali pa tudi ne. HMZ nima možnosti sam objavljati svojih opozoril, razen prek elektronske pošte in svojega informacijskega servisa. V konkretnem primeru je bilo opozorilo objavljeno na drugem programu Radia Slovenija v petek, 10. decembra, in na teletekstu TVS. Pritožba g. Zupančiča naj bi bila torej namenjena tistim javnim občilom, ki opozorila niso objavila, in ne Hidrometeorološkemu zavodu RS. Tudi po nesreči na Raduhi večina občil ne objavlja redno izdajanih opozoril pred nevarnostjo proženja snežnih plazov in poročil o stanju snežne odeje.

As. dr. Tomaž Vrhovec, Andrej Velkavrh, HMZ RS
 

03.01.1994

Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti