Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski alpinist brez nog

Dnevnik - Matjaž Kranjec: ... Mirko Lebar je le na poti na najvišjo evropsko goro Lebar naskakuje Mont Blanc

Konec tedna naj bi prišel na vrh in dosegel tisto, kar ni uspelo nobenemu invalidu

LJUBLJANA, 19. - Mirko Lebar, alpinist invalid iz Ložnice, ta hip že naskakuje najvišjo evropsko goro Mont Blanc, visoko nekaj manj kot pet tisoč metrov (4807 metrov). Mirko Lebar je v spremstvu članov Zgornjesavinjskega alpinističnega kluba v petek odpotoval v Chamonix, odkoder je v nedeljo začel podvig, ki mu v alpinističnem svetu ni primere. Konec tedna, v četrtek ali petek, naj bi dosegel vrh Mont Blanca.
Posebnost njegovega podviga je seveda, daje 38-letni Lebar brez obeh nog in da praktično pleza samo z rokama. Resda je v navezi med drugimi alpinisti, ki pa mu pomenijo samo zavarovanje, vendar pleza povsem sam, tako kot ostali člani odprave. Njegovo gibanje je specifično in za tak podvig potrebuje približno trikrat več časa in moči.

Toda Lebar se je na podvig resno in dolgo pripravljal, tako da je letos že preplezal številne slovenske zahtevne vrhove. Da ne gre za kakšno propagandno in neuresničljivo željo posameznika, priča tudi dejstvo, da je lani splezal na 3798 metrov visoki Grossglockner.
»Nekaj dni pred tem smo bili v Chamonixu in se seznanili z razmerami. Mislim, da na poti ne bom imel posebnih težav, in računam, da bi ob primernem vremenu, ki ga za ta čas tudi napovedujejo, v štirih dneh dosegel vrh. Pripravljal sem se dobro, tudi opremili smo se dobro, tako da nismo ničesar prepustili naključju. Podvig je tako zahteven, da terja dejansko natančne in dolgotrajne priprave. S temi smo končali in zdaj nas čaka samo še štiri dni plezanja. Prepričan sem, da nam bo uspelo,« nam je ob odhodu povedal Mirko Lebar.
Pogumnega invalida-alpinista je podprl tudi Dnevnik in po koncu akcije vam bomo njegov podvig predstavili v posebni, ekskluzivni reportaži v Nedeljskem dnevniku.

Matjaž Kranjec
Dnevnik, 07-94

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti