Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.12.1994

Delo, Šport: ... Srednješolci v plezalni steni

V četrtek, 8. t.m. je bilo na novi umetni steni v telovadnici Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu srednješolsko prvenstvo Slovenije v športnem plezanju. Zbralo se je 69 plezalk in plezalcev iz 31 srednjih šol. Poleg naših najboljših mladincev, ki imajo že veliko izkušenj iz tekem državnega prvenstva, nekateri med njimi so bili tudi že na svetovnem pokalu, se je tekme udeležilo tudi precej tistih, ki so tekmovali prvič. Dekleta in fantje so tekmovali v dveh starostnih kategorijah in sicer najprej v kvalifikacijah, najboljši absolutno pa so se uvrstili v finalni del.

OBETAVNI PLEZALCI - Peter Bračič, velenjski dijak, je bil najboljši med ml. mladinci. (Foto: Igor Modic)

Rezultati, mladinke (letnik 76-77): 1. Martina Čufar (Gimnazija Jesenice), 2. Katarina Strojan (Sr. mlekarska Kranj), 3. Maja Hrovat (Gimnazija Šentvid), 4.-5. Nuša Tominšek (Gimnazija Celje) in Amrek Zalokar (Gimnazija Bežigrad); mladinke (78-79): 1. Lenča Gradišar, 2. Katja Špehar (obe Gimnazija Kranj), 3. Rebeka Poček (Gimnazija Šiška), 4. Katja Jezernik (Gimnazija Celje), 5. Katja Šturm (Sr. gradb.-ekonom. Ljubljana); mladinci (76-77):
1. Urh Čehovin (Gimnazija Šiška), 2. Anže Šanca (Sr. oblikovna Ljubljana), 3. David Stepanjan (Sr. trgovska Kranj), 4. Mitja Zorko (SP-TSPŠ Celje), 5. Uro Perko (Gimnazija Šiška); mladinci (78-79): 1. Peter Bračič (Sr. šola Velenje), 2. Jaka Prijatelj (Sr. gradb.-ekonom. Ljubljana). 3. Matej Sova (Gimnazija Kranj), 4.-5. Sašo Koželj (SKCPŠ Škofja Loka) in Aleš Strojan (Sr. elektro Kranj).

(T. Č.)

Uspešna sezona Marka Lukiča
Vsestranski mariborski plezalec Marko Lukič bo tudi letošnjo plezalsko sezono zaključil z lepo bero težkih vzponov. Po uspešni vrnitvi iz Patagonije, kjer je sodeloval pri prvenstveni smeri v Cerro Torreju, se je bolj posvetil plezališčem. Najprej je v Ospu ponovil Highlanderja (8a+/b) in opravil še drugi vzpon v Mrtvaškem plesu (8b). Potem je več časa posvetil smeri Nostalgija v Kotečniku, za katero pa pravi, da spomladi še ni imel dovolj vzdržljivosti. V poletnem času je v Kotečniku ponovil Impulz (8a/a+) in v Bohinjski Beli prvi splezal projekt, ki je že dolgo časa čakal. Moški za naslado, kot je imenoval svojo smer, ima težave 8b.
Jesen je bila precej bolj uspešna, saj je v štirih tednih splezal tri smeri z oceno 8b+ (X+). Najprej je bila to Nostalgija v Kotečniku, potem še Umazana igra v istem plezališču in za konec še Missing Link v Mišji peči.
A Lukič, ki ga v svetu najbolj poznajo po ponovitvah smeri Punks in the gym v Avstraliji in La rage de vivre (obe 8b+) v Franciji, bi bil še bolj zadovoljen, če bi mu uspel glavni načrt. To je smer Šogun v Nemčiji z oceno 8e (X+/XI-). Dvakrat je padel iz zadnjega oprimka. V zimskem času je za ponoven poizkus seveda premrzlo in Lukič, ki sta ga kot običajno pri njegovih načrtih podprla SKB nepremičnine in INNTAL iz Petrovč, pravi: »Pa drugo leto.«

(T. Č.)

M. Vošank: »Na poteh med gorami«
Radovljiška založba Didakta nas je konec preteklega meseca presenetila še z enim planinskim delom - Vošankovo zbirko krajših pripovednih besedil »Na poteh med gorami«, ozaljšano z reprodukcijami njegovih umetniških slik. Že na prvi pogled, oblikovno je marsičem svojska. Ima trde platnice z avtorjevo reprodukcijo, kar je pri naših tovrstnih delih redkost in - moder tisk. V enakem tonu so tudi vse reprodukcije. Besedila so v pretežni meri opremljena tudi s podnaslovi...
Milan Vošank je bil rojen v Slovenj Gradcu, kjer je preživel tudi mladost. Tam se je 1974 tudi srečal z alpinizmom. Po poklicni metalurški šoli na Ravnah, je študiral je v Ljubljani in na Pedagoški akademiji dvakrat diplomiral, iz likovne vzgoje ter iz zgodovine in knjižničarstva. Sedaj pa je kot učitelj likovne vzgoje zaposlen na osnovni šoli v Cerknici, kjer tudi živi.
O odnosu do tistega dela njegovih aktivnosti, ki jih v prvi vrsti predstavlja v knjigi, je v uvodu zapisal: »Slikanje je zame kakor vzpon na goro; je lahko trpljenje in boj s pobesnelo naravo, lahko je lepota, čudovito veselje v duši ob barvah, ob soncu, ob svetlobi, ob razgledih in tihoti na gori, ob plesu v skalah nad prepadi ... Mojo knjigo je napisalo moje življenje med gorami, življenje v naravi!«
Kam nas Milan z besedo (s sliko je ostal v domačih logih) v svoji knjigi vse popelje, dovolj jasno govori podnaslov knjige: Od Uršlje gore do Mont Blanca in Snežnika, statistika pa dostavlja: 57 besedil na prek 180 straneh.

(F. S.)

ALPINISTIČNE NOVICE

V ameriških in domačih plezališčih
Borut Kavzar ( AO Trbovlje) in Uroš Perko ( AO Kamnik, Čevljarstvo Tomašič) sta jesen preživela v plezališčih po ZDA. Obiskala sta Rifle, American Fork, Red Rocks, Owens River Gorge, Yosemite in Smith Rocks. Kavzar je na pogled preplezal pet smeri z oceno 5.12b (7b) in eno 5.12c (7b+). Perko je na pogled uspel v osmih smereh ocenjenih 5.12b in treh 5.12c. Dve smeri z oceno 5.12c je preplezal na »fleš«, kar pomeni, da je sicer uspel v prvem poskusu, vendar je o smeri že imel nekaj informacij. Po predhodnem študiranju sta oba preplezala Rude Boys 5.13b (8a) v Smith Rocks, Perko pa je bil uspešen še v enako težki smeri Oxygen.
Seveda sta veliko plezala tudi pri nas. Kavzar je pred odhodom v Ameriko med drugim preplezal CSN (8a+) v Kotečniku, Brdavsa (8a/a+) v Retovjah in Sonce v očeh (8a+) v Mišji Peči. Perko je v Bohinjski Beli z rdečo piko preplezal Love Story (8a+/b). V istem plezališču je na pogled uspel v Plesu komarjev (7b+). V Traumpfeilerju pod prelazom Sella v Dolomitih je prav tako na pogled preplezal tri raztežaje dolgo smer Benny Hill (7a+). Po vrnitvi iz Amerike je v Mišji Peči najprej splezal Oktoberfest (8a). Po približno šestih dneh študiranja pa mu je uspelo preplezati še Mrtvaški ples, ki je njegova prva smer z oceno 8b.
Ameriško turnejo so finančno in materialno podprli številni sponzorji. Kavzarju so pomagali Samps, EFS in EOS iz Trbovelj, Oria in In Tact iz Zagorja, Bogo šport, Zavarovalnica Triglav ter PD in občina Trbovlje. Perku so pomagali Pavo, Klub Drama, Nakup, Polonca, Herba, Alp šport, Kameleon, Kam bus, kamnoseštvo Vettorazzi ter AO in ŠZ Kamnik. Oba se zahvaljujeta tudi trgovini Iglu.

(M. P.)

Smrt pod Kančem
Sredi oktobra je pod Kangčendzengo (8585 m) izgubilo življenje troje alpinistov, udeležencev bolgarsko-beloruske odprave. Umrla je Jekaterina Ivanova iz Irkutska, ki se je povzpela že na tri osemtisočake, njenega soplezalca Sergeja Žvirela je odnesel plaz, na ledeniku pa je v smrt zdrsnila znana bolgarska alpinistka Jordanka Dimitrova.

(F. S.)

Druga ponovitev Marjetice
Vili Guček je po treh dneh študiranja in poskušanja uspel preplezati Marjetico ( 8b/b+ oz. X/X+). Smer poteka v levem delu Mišje Peči, ki mu plezalci pravijo tudi Hladilnik. Prvi vzpon v njej je opravil Tadej Slabe, Guček pa je sedaj opravil drugi vzpon. Smer je kratka, vendar so posamezni gibi izredno težki. Guček jo je najprej brez uspeha poskušal preplezati tako kot je to uspelo Slabetu, nato pa je našel drugo, zanj ustreznejšo kombinacijo gibov. Tako je preplezal svojo deveto letošnjo smer, ocenjeno vsaj 8b.

(M. P.)

Gorski vodniki na skupščini ZGVS
25. in 26. novembra sta se Bojan Pograjc in Marko Štremfelj kot predstavnika Zveze gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS) udeležila Tehnične komisije in letne skupščine UIAGM (Mednarodna zveza združenj gorskih vodnikov). Na lanskoletni skupščini je ZGVS oddala prošnjo za polnopravno članstvo, letos pa sta Pograjc m Štremfelj predstavila opravljeno delo ter se s svojimi pokrovitelji, gorskimi vodniki Južne Tirolske, dogovorila za nadaljnje sodelovanje. Naši gorski vodniki bodo kot opazovalci sodelovali pri njihovi selekciji kandidatov za GV, turnosmučarskem in ledeniškem seminarju ter vseh pripadajočih izpitih. Junija 1995 bo pri nas tudi zasedanje Tehnične komisije, ob katerem bodo lahko mednarodni delegati ocenili delo s kandidati za GV pri nas. Seveda bo vse to zahtevalo veliko organizacijskih naporov ter finančnih sredstev. Vendar le tako lahko v Sloveniji dobimo gorske vodnike z znakom UIAGM, ki je edini mednarodno priznani znak gorskega vodnika.

(M. P.)

Vzponi mladih plezalcev AO Matica
Mlade plezalce AO Ljubljana-Matica vodi trener Matjaž Tršek. Jeseni so plezali predvsem v plezališčih nad Ospom. Štirinajstletni Matjaž Jeran je na pogled Ospomaniaka, Demolition party (obe 7a+) in El diablo (7a) v Babni. Z rdečo piko je bil uspešen v Tortugi (7b) v Mišji Peči. Leto dni mlajši Marko Zadravec je na pogled splezal Ospomaniaka, z rdečo piko pa Reksija (7a+/b), Tortugo in Jumba (7a/a+) v Mišji Peči. Katja Šturm (16 let) je na pogled uspela v Termientu (6c/c+) in v Le tapis volant (6b+), z rdečo piko pa v II castigo (6c) v Babni. Vsi trije so preplezali še vrsto lažjih smeri.

(M. P.)

12.12.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti