Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zlobin – Tuhobić - Fužine

PS Bazovica - Darko Mohar: Izlet je organizirala Postaja gorskih vodnikov z Reke

Za organizirano vodenje v gorskih področjih Republike Hrvaške je HPS ustanovil stalno vodniško službo. Organizirana je krajevno, oziroma po županijah so ustanovljene postaje gorskih vodnikov. Naloga postaj je pomagati planinskim društvom pri organizaciji in strokovnemu vodenju izletov, organizaciji šolanja planincev in šolanja vodnikov. Šolanje vodnikov poteka po UIAA standardih. Razen tega posamezne postaje organizirajo izlete ki jih se lahko udeležiko vsi. Taki izleti so tudi priložnost za kontrolirano usposabljanje vodnikov pripravnikov.

Postaja gorskih vodnikov na Reki je za april organizirala izlet Zlobin – Tuhobić – Fužine za katerega se je prijavilo okrog štirideset članov PD 'Strilež' iz Crikvenice ter PD HT in HP 'Učka' in PS 'Bazovica' z Reke. Planinci iz Reke so v Zlobin prispeli z vlakom in tako obudili spomin na čase go se je v gore odhajalo skoraj izključno z tem prevoznim sredstvom. Zlobin je majhno mestece z komaj 290 prebivalci na progi Reka – Zagreb. Na nadmorski višini skoraj osemsto metrov je bolj goransko kot primorsko, čeprav je po vsemu ostalemu navezano na bližnje morje in matično občino Bakar. Pot na Tuhobić z 'morske' strani je lepa, malce zaraščena in pomanjkljivo markirana, zato pa zelo razgledna. Predvsem na travnikih pod vrhom. Tuhobić je visok 1106 metrov in stoji na samem robu Gorskega kotarja. Na vrh se lahko povzpne tudi z Gornjega Jelenja na stari cesti Reka - Zagreb ali z Fužinskega Benkovca. Vzpon ni posebaj naporen je pa v poletnih časih zelo vroč.

Po nekaj več kot dveh urah hoje je velika skupina prispela na vrh. Za presenečenje so poskrbeli istrški planinci iz PD 'Glas Istre' iz Pulja. Nepričakovano srečanje je bilo zelo veselo, predvsem je skupno fotografiranje bilo kar zanimiv dogodek.

Nadaljevanje poti proti Fužinam, lepem turističnem mestecu v Gorskem kotarju je najprej sledilo južnem grebenu, potem pa se je pot strmo spustila proti Lepeniški dolini in po severovzhoni strani gore pripeljala planince na cilj. No ja, še nekaj asfalta je bilo treba prehoditi od Fužinskega Benkovca do Fužin, kar ni nikomur težko padlo saj so se vsi zavedali da jih čaka še vesela vožnja z vlakom proti domu.
Izlet je pokazal da taka organizacija vodniške službe na Hrvaškem ima svoj smisel. Če bi še hrvaški turistični delavci dojeli koliko jim to lahko pomaga pri vsakdanjem delu…

Fotografiral in zapisal: Darko Mohar 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ POH Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti