Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Opozorilo

na možnost sprožitve večjega talnega plazu nad servisno cesto na območju Zelenice.

Mrzla in precej snežena zima se končuje tudi na spodnjem robu visokogorja. Otoplitev, dežne padavine in zato težak sneg povzročajo pojav talnih plazov, ki so zaradi velike teže lahko rušilni.
Nekateri talni plazovi nas nase opozorijo s svojo začetno fazo - špranjo ali zdrsno ustje oz. napoko, ki se pojavi na pobočju. Taka špranja je bila opažena tudi nad ti. servisno cesto proti Zelenici, zato do konca snežne sezone svetujemo uporabo nekdanje smučarske proge namesto servisne ceste.

Odjuga in dežne padavine so na Zelenici že konec marca premočili snežno odejo do tal. Še posebno na nekaterih strmih prisojnih pobočjih so se že pokazale napoke talnih plazov, ki bodo ob stopnjevanju odjuge z višanjem temperatur in novimi dežnimi padavinami morda zdrsnili proti dolini.

Tak plaz je "v čakanju" tudi nad ti. servisno cesto z Ljubelja proti Zelenici. V začetku aprila se je na sredini travnatega jugovzhodnega pobočja Malega Plota pokazala špranja v snežni odeji. Sneg je pod njo že začel polzeti, saj se špranja počasi povečuje in širi. V zadnjih dneh so se take špranje pokazale še više - po vsej širini vrha travnatega pobočja pod kratko JV steno Malega Plota.

Za tovrstne plazove je značilno, da najprej počasi polzijo (nekaj mm do cm na dan) in špranja se s tem le počasi povečuje, ob namočitvi travnate podlage (odjuga) in povečanju teže snega (dež) pa se polzenje lahko pospeši in preide v hitro sprožitev snežnega plazu.

Na tem pobočju se plazovi zaradi precejšnje naklonine in izrazito prisojne lege sicer prožijo redno - po navadi že tekom zime. V tej sezoni je sicer bilo nekaj sprotnega plazenja, a so bili plazovi manjši in je zato spomladansko odjugo na tem pobočju pričakalo nenavadno veliko snega.

Naravnost v vpadnici nevarnega pobočja poteka ti. servisna cesta. Ocenjujemo, da bi lahko bil ob prehodu počasnega polzenja v snežni plaz del ceste popolnoma zasut, plaz pa bi zaradi velike količine snega lahko skozi gozd dosegel smučišče.

Za večjo varnost obiskovalcem Zelenice svetujemo, da se do konca sezone izogibajo uporabi servisne ceste in naj za vzpon in spust raje uporabijo nekdanjo smučarsko progo. Seveda pa morajo tudi izbiro smeri vzpona in spusta po smučarski progi prilagoditi snežnim razmeram.

Obenem prosimo obiskovalce gorá nad Ljubeljem, da nam s svojimi fotografijami pomagajo spremljati razvoj dogodkov nad servisno cesto, najlažje tako, da nam fotografije posredujejo preko tega spletnega obrazca. Vse prispele fotografije bodo sproti objavljene. Hvala!

Sodelavci projekta NH-WF z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Opozorilo"

Stanko Jus,

Danes se je ta plaz tudi sprožil in moram reči da eni kljub temu še uporabljajo servisno cesto

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti