Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.09.1994

Delo, Šport: ... Hiter vzpon prek severne stene Mt. Assiniboineja

Opravila sta ga Z. Požgaj in K. Mali - Pretežno ledna smer je ocenjena s kompleksno oceno TD
Klemen Mali (AO Kamnik) in Zvonko Požgaj (AO Železničar) sta v začetku julija odpotovala v Severno Ameriko z namenom, da preplezata nekaj smeri v kanadskem Skalnem gorovju, proti koncu turneje pa sta nameravala obiskati še nekaj tamkajšnjih plezališč. Konec julija sta preplezala severno steno Mt. Assiniboineja (3618 m). Vzpon čeznjo sta opravila po edini obstoječi smeri z enostavnim imenom North Face. Mt Assiniboine je izredno lepa gora, tako da ji pravijo tudi kanadski Matterhom.
Dostop pod steno je izredno dolg (31 km in 1000 m višinske razlike). To pot večina plezalcev opravi s helikopterjem ali pa vsaj z gorskim kolesom. Mali in Požgaj pa sta razdaljo premagala kar peš. Za pot sta s težkimi nahrbtniki porabila 11 ur.
Po napornem dostopu sta en dan počivala v bivaku pod steno, naslednji dan pa sta ob dveh zjutraj vstopila v smer. Na vrhu sta stala ob 6,30. Stena je visoka 900 metrov.
Gre za pretežno ledno plezanje z naklonino 50 do 55 stopinj, najstrmejši odstavki pa dosežejo 60 stopinj. Smer je ocenjena z ameriško oceno 5,7. Požgaj meni, da bi zaslužila kompleksno oceno TD.
Razmere so bile dokaj ugodne. V spodnjem delu so se sicer delale cokle, v zgornjem pa sta naletela na idealen trd sneg. Sestopila sta po Severnem grebenu, po katerem gre normalen pristop na vrh. Opravila sta ga brez spustov po vrvi (eno mesto IV-, ostalo II - III). Za sestop do bivaka sta potrebovala dobre 4 ure. Še isti dan sta prehodila tistih 31 kilometrov - nazaj do civilizacije.
Odpravo so finančno oziroma materialno podprli LB Banka Domžale, Kogelnik S.P.-Trek Šport, SCT, Zavarovalnica Triglav, Dia studio Klemene, Ragla, Treking Šport, Rudnik kalcita Kamnik, PTT Ljubljana, AO Kamnik in ŠZ Kamnik.

MIHA PETERNEL

Vanja Furlan in Matjaž Vrtovec na Langshisa Ri '94
V sredo 14. septembra odhaja v nepalsko Himalajo mini od prava, ki jo sestavljata Vanja Furlan in zdravnik ter spremljevalec dr. Matjaž Vrtovec. Cilj Vanje Furlana je v solo vzponu na alpski način preplezati še nedotaknjeno SZ steno Langshise Ri (6427 m). Stena je visoka med 1500 in 1700 metrov in jo sestavljata spodnji, pretežno skalnat in objektivno precej nevaren del ter zgornji del, kjer prevladuje strm led. V primeru, da bo stena prezahtevna za soliranje v alpskem stilu, bo Furlan v njej na najtežjih mestih napel fiksne vrvi na in tako skušal preplezati steno. Na to goro, ki leži v skupini Langtang severno od Katmanduja, so se po JV steni prvi povzpeli Japonci v klasičnem stilu šele leta 1982. Po tej smeri naj bi Furlan po končanem vzponu tudi sestopil.
Vso organizacijo odprave je Vanja Furlan, seveda ob pomoč prijateljev in PZS, izpeljal sam. Na pomoč so mu priskočili na slednji sponzorji: SCT d.d. Ljubljana, Mobitel d.d. Ljubljana Vodnogospodarsko podjetje p.o Novo mesto, Abanka d.d. Ljubljana, materialno pa so poma gali še Kolinska, Žito, Gorenjka, Mercator Slosad, Lek in Dietetika d.o.o.

(U. G.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Tri tedne v Arcu
Miha Homar, Rudi Lončarič, Boštjan Potočnik in Luka Zorko (vsi AO Impol) so avgusta kar tri tedne preživeli v Arcu v Italiji. Največ so plezali v plezališču Massone, ki je bilo po tretji uri popoldne popolnoma v senci. V tem plezališču je več kot 100 smeri, težkih od 5+ do 8b+, ki od plezalca zahtevajo predvsem dovolj vzdržljivosti. Boštjan Potočnik (13 let) je na pogled preplezal več smeri z oceno 7a+, po enem dnevu študija pa je uspel tudi v smeri z oceno 7c. Lončarič je v plezališču San Siro zmogel smer z oceno 8a. Homar in Zorko sta na pogled plezala do 7a, prvi pa je z rdečo piko preplezal tudi dve 7b+. Obisk italijanskih plezališč jim je omogočil generalni sponzor Map trade ter donatorja Oljarna Gea in Pinus Rače.

Nedotaknjen vrh sredi Julijcev?
Milenko Arnejšek-Prle in Mare Dobrave (oba Akademski AO) sta se 23. 8. povzpela na vrh, ki stoji vzhodno od Malega Oltarja in je od njega nižji kakih 40 metrov. Iz Martuljka sta se povzpela do kotla pod Grlom, nato pa po vzhodni strani in po izpostavljenem grebenu na vrh. V zadnjem delu vzpona sta preplezala dva raztežaja, težka III - IV. Na vrhu nista našla nobenih sledov predhodnikov, sama pa sta na njem pustila klin. Ker sta imela dovolj časa, sta splezala še zajedo v SZ steni (V - VI, 55 m), ki ju je presenetila z dobro skalo. Z vrha sta sestopila s tremi 50 metrskimi spusti po vrvi. Prvi klin zanje tiči nekaj metrov pod vrhom.
Le dobri poznavalci martuljških gora lahko ocenijo, če je bil vrh vse do letos res deviški. Če sta Arnejšek in Dobrave opravila prvi pristop na vrh, predlagata zanj tudi ime - Oltarček.

(M.P.)

Spominski tabor na Korošici
AO Trbovlje prireja v soboto, 17. 9. in nedeljo, 18.9. alpinistični tabor na Korošici. Posvečen bo spominu na njihovega člana Bojana Pajka, ki se je letos poleti ponesrečil v Mojstrovki. Vabljeni so vsi alpinisti, še posebej tisti, ki so ga poznali in z njim plezali. Zbor udeležencev je 17. 9. ob 9. uri v Kocbekovem domu na Korošici. Podrobnejše informacije lahko dobite pri Dušanu Koširju, tel. (0601) 25-720.

(M. P.)

Nadaljevalni tečaj športnega plezanja
Alpinistični odsek Ljubljana-Matica bo letos organiziral nadaljevalni tečaj športnega plezanja. Začetek tečaja bo v sredo 14. 9. ob 18,30 v društvenih prostorih na Trdinovi 8.

(M. P.)

Družinske plezalne počitnice
Družina Česen je dva tedna v avgustu preživela v okolici Aoste v Italiji in v dolini reke Durance (okolica Briancona), kjer je znano področje za plezanje v poletnem času. Obiskali so deset plezališč in ves čas namenili plezanju na pogled.
Tomo (Iskra Commerce trgovina) je na pogled preplezal smer Tequilapof v plezališču St. Crepin v Franciji, ki je ocenjena z 7c+ (IX+) in dolga skoraj 30 metrov. Aleš (PK Škofja Loka) je na pogled preplezal 47 smeri do ocene 6b+ (VII+), 11 smeri med ocenama 6c in 6c+, dva posebej dobra vzpona na pogled pa sta imela oceno 7b (VIII+/IX-). To sta bili smer Un parti con gli amici v plezališču Morgex pri Aosti in smer brez imena v plezališču Barachin v dolini Briancona. Tudi Nejc Česen (PK Škofja Loka) je preplezal precej smeri, njegov najboljši vzpon na pogled pa je bil v smeri Pimf v Mont Dauphin Fort (Francija) z oceno 6c (VII+/VIII-).

(U.G.)

Vzponi koroških alpinistov
Miro Kaker in Grega Lačen (oba AO Črna) sta v Prvem stolpu nad prelazom Sella v Dolomitih prosto ponovila Tissijevo (VI+, 180 m). V Piz Ciavazes sta se lotila Zenijeve zajede, ki jo je Lačen preplezal na pogled (VII+, VIII-, 170 m). Smer še ni popolnoma opremljena, tako da sta morala varovanje izboljševati z zatiči, frendi in klini. Zadnji dan plezanja v Dolomitih sta prosto ponovila Rumeni raz (VI, 330 m) v Mali Cini. V Raduhi sta ponovila smer Brenini jožki (VI+, A3, 200 m), ki poteka čez najdaljši strehast odlom v tej steni.
Grega Lačen in Iztok Mihev (AO Ravne) sta v Štruci ponovila Smer treh svedrovcev (VI, A3,170 m). Nad Vršičem sta preplezala Stelutis (6c, 100 m). Lačnu je uspel vzpon na pogled. Preplezala sta tudi Čopov steber v Triglavu, v katerem ju je ujela nevihta s točo in snegom. Tri ure sta morala vedriti, tako da sta šele v temi prišla na rob stene.

(M. P.)

Skalno plezanje v Švici
Vlado Jurekovič in Miha Peternel (oba Akademski AO) sta avgusta plezala v Švici. Najprej sta obiskala prelaz Sanetsch (2200 m). V dveh 200 metrov visokih stenah je v odličnem apnencu več kot 70 smeri, ki so večinoma dolge od 5 do 8 raztežajev in težke od 5c do 7b. 5 minut nad cesto in 20 minut pod steno je sijajen prostor za taborjenje, tako da je vse skupaj še najbolj podobno Paklenici. Preplezala sta tri smeri.
Potem sta odšla v Wenden; kjer so verjetno ta čas najtežje skalne smeri v Švici. Dostopa do stene je za dobro uro in pol. Smeri so dolge od 10 do 20 raztežajev, težke pa so od 6b do 8a in spet potekajo v odličnem apnencu. Zaključijo se skoraj 3000 m visoko. Čez smeri so urejena sidrišča za spuste po vrvi. Ponovila sta najlažjo smer v ostenju Aureus (6b, 250 m).
Za konec sta obiskala še 500 metrov visoko granitno steno Eldorado pod prelazom Grimsel. V njej prevladuje plezanje na trenje po položnih ploščah. Preplezala sta Motorhead (VI+), v katerem je precej opornih poči.
V vseh stenah, ki sta jih obiskala, so smeri opremljene s svedrovci, ki pa so ponekod kar precej narazen. Včasih se da varovanje izboljševati z zatiči in frendi.

Športne smeri v Julijcih
Miklavž Eiselt in Matevž Gradišek (oba AO Lj. - Matica) sta v Šitah ponovila Das ist nicht kar tako (IX-). Najtežji raztezaj sta preplezala z rdečo piko, vse ostalo pa na pogled. Najtežji raztezaj je kot prvi plezal Gradišek. Za smer sta porabila 4 ure. Spusti pa smeri so urejeni tako, da je možen spust z enojno 60 metrsko vrvjo.
Gašper Eiselt (AO Lj. - Matica) in Matevž Gradišek sta v Rušiti na pogled preplezala Ali Babo (VII+ / VIII-).

(M.P.)

Smučali z Mt. Blanca
Mladinski odsek PD Ptuj je organiziral izlet na Mt. Blanc. Udeležilo se ga je 8 članov. Na vrh so prišli vsi. Sandi Kelnerič in Primož Trop sta smučala z vrha mimo bivaka Vallot do koče Gouter. Izlet so omogočili Talum Kidričevo, Pekarne in slaščičarne Mercator, KK Perutnina, občina Ptuj in drugi.

(M. P.)

Cilj Mariborčanov je Anapurna III
9. septembra je odpotovala v Nepal prva mariborska himalajska odprava. Vodja odprave je Boris Strmšek, njegov namestnik Samo Žnidaršič, zdravnik pa Bojan Šparaš. Člani odprave so Silvo Babič, Beno Dolinšek, Peter Ferk, Vlado Fras, Špela Hleb, Miroslav Kokol, Mitja Plohl, Miro Potisk in Miran Zemljič, pridružil pa se jim je še alpinist iz Nemčije Josef Gartner. Njihov cilj je Anapurna III (7555 m). V njenem južnem ostenju bodo skušali v ekspedicijskem stilu, s postavljanjem višinskih taborov in napenjanjem fiksnih vrvi, preplezati novo smer. Silvo Babič ima v načrtu tudi polet z vrha z jadralnim padalom. Če mu bo polet uspel, bo z njim izboljšal slovenski višinski rekord vzleta z jadralnim padalom. Ta rekord imata že od leta 1987 Vlasta Kunaver in Sandi Marinčič, ko sta letela z 7125 metrov visokega Trisula. Odprava se bo vrnila v domovino 15. novembra.

(M. P.)

V Švici in Dolomitih
Alenka Jerala in Janja Merlak (obe AO Kranj) sta v dolomitski skupini Sella preplezali tri smeri. V Prvem stolpu sta ponovili Zahodni (Stegerjev) raz z varianto (V / IV, III, 180 m) in Trenkerjevo poč (V-/ III, IV, 180 m), v Piz Ciavazes pa Vinatzerja (V+, A0, 240 m).
Suzana Gorjup in Viktor Relja (oba AO Kranj) sta avgusta plezala v Švici. Najprej sta obiskala Ueschenen nad krajem Kandersteg. To področje ponuja 5 do 7 raztežajev dolge smeri v apnencu, ki ne presegajo šeste težavnostne stopnje. Preplezala sta Flascheleerer (V+, A0,150 m), Hasefuess (VI, 200 m) in Familienrute (V-, 150 m). Plezala sta tudi pod prelazom Grimsel. Tam je veliko granitnih sten, prevladuje pa plezanje na trenje po položnih ploščah. Nad akumulacijskim jezerom Raterichboden sta splezala Aqualineo (VI, 500 m), v steni Mittagfluh pa Heidi mir wei di (VI-, 380 m). Vse smeri, ki sta jih plezala v Švici, so bile opremljene s svedrovci.

(M. P.)

Ponovitve klasičnih smeri v Julijcih
Miran Martinjak in Tone Rakar sta preplezala Helbo s Čopom v Triglavu in Cozzolinovo zajedo v Malem Koritniškem Mangartu. Monika Kambič in Marjan Kovač sta ponovila Ljubljansko v Triglavu. Zajedo v Šitah sta ponovili navezi Miran Martinjak - Andrej Nastran - Tone Rakar in Dušan Cerar - Monika Kambič. Vsi do sedaj omenjeni plezalci so člani AO Mengeš, razen Dušana Cerarja, ki je član AO Domžale.
Raz mojstranških veveric z dostopom po Prusik - Szalayu sta ponovila Monika Kambič in Miran Martinjak. Dare Božič je s soplezalcem preplezal Mansardo v Planji. Dani Tič in Simon Unuk sta splezala Zajedo Travnika.
Matej Kranjc in Franci Markič sta splezala Centralno v Rjavini. Andrej Prinčič in Tomaž Strupi sta ponovila Poldačevo v Frdamanih policah, Alenka Jerala in Janja Merlak pa Bohinjsko v Triglavu.

(M. P.)

Vzponi Boruta Kavzarja
Borut Kavzar (AO Trbolje) je letos pomladi in poleti opravil več vzponov z oceno 8a in 8a+. V Libojah je preplezal CSN (8a+), v Retovjah Brdavsa (8a/a+) in Pokraculjo (8a), v Mišji Peči pa Sonce v očeh (8a+). Med pomladanskim obiskom južne Francije je v Bouxu splezal Joe Wider's Rock Principle (8a). Septembra in oktobra bo Kavzar plezal v ...

Naši mladi plezalci odlični
PRAGA - V Pragi je bilo od 3. do 5. septembra mednarodno tekmovanje v športnem plezanju z mlade plezalce. Tekmovanja, ki je bilo celo v koledarju UIAA, se je udeležilo preko 150 plezalcev iz 7 evropskih držav. Naša reprezentanca, ki jo sestavljalo 16 plezalcev in plezalk se je proslavila z izredno dobrimi rezultati. V skupno desetih kategorijah so pobrali 4 zlate kolajne, dve sta bili srebrni, štiri pa bronaste.
Najmočnejša je bila konkurenca pri fantih v skupini D (letnik 78 in 79), prav tako pa pri fantih v skupini B (letnik 82 in 83), kjer sta se z našimi tremi predstavniki enakovredno kosala še reprezentanta Ukrajine in Nizozemske. Ta peterica je zadnji dan imela sploh veliko dela, saj so vsi splezali finalno smer, prav tako vsi še superfinalno, potem pa so jih poslali še v smer, ki so jo imeli za finalno najstarejši fantje. Dvorana je bila ob njihovem plezanju na nogah, saj so za seboj pustili marsikaterega starejšega kolega, Blaž Rant pa bi bil s svojim rezultatom celo peti v absolutni konkurenci.
Vodstvo reprezentance bi se rado zahvalilo vsem sponzorjem (Prizma commerce Renta car Ljubljana, Nil d.o.o. Ljubljana, Primož Turizem Ljubljana, Janson Rent a car, Mojster Janez d.o. o. Ljubljana in Rudnik Kalcita iz Kamnika), ki so pomagali, da so se mladi reprezentanti lahko udeležili tega tekmovanja.
Rezultati - skupina A (letnik 84 in mlajši), fantje: 1. Nejc Česen (Slo), 2. Peter Solansky, 3. Jan Zbarabek (oba Češ); dekleta: 1. Petra Melicharova, 2. Lucie Rajfova (obe Češ), 3. Žana Jereb (Slo), 5. Eva Finžgar (Slo); skupina B (letnik 82 in 83), fantje: 1. Blaž Rant (Slo), 2. Kiril Sevčenko (Ukrajina), 3. Anže Štremfelj (Slo), 5. Aleš Česen (Slo), dekleta: 1. Šarka Obadalova, 2. Martina Kadlecova (obe Češ), 3. Špela Žula (Slo); skupina C (letnik 80 in 81), fantje: 1. Jakub Čermak (Češ), 2. Uroš Grilc, 3. Boštjan Potočnik (oba Slo), dekleta: 1. Katarina Štremfelj (Slo), 2. Marina Trufakina (Ukrajina), 3. Klara Hunkova (Češ); skupina D (letnik 78 in 79), fantje: 1. Maxim Petrenko (Ukrajina), 2. Daniel Kadlec, 3. Jiri Lank (oba Češ), 8. Aleš Strojan, 13. Peter Bračič (oba Slo), dekleta: 1. Veronika Hunkova (Češ), 2. Maja Šuštar (Slo), 3. Kathrin Sedlmayer (Nem), 4. Rebeka Poček (Slo); skupina E (letnik 76 in 77), fantje: 1. Andréas Jorg (Nem), 2. Marek Repčik (Slovaška), 3. Karel Černy (Češ), 4. Urh Čehovin (Slo), dekleta: 1. Martina Čufar (Slo), 2. Romana Karešova (Češ), 3. Romy Gramer (Nem).

TOMO ČESEN

12.09.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti