Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.12.1995

Delo, Šport: ... Zlati cepin

V kraju Autrans v Franciji sta organizacija Groupe de Haute Montagne in revija Montagne podelili peti Zlati cepin. To priznanje podelijo vsako leto alpinistu ali navezi za izreden alpinističen dosežek. Pred petimi leti sta to priznanje prejela naša alpinista Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za prvenstveno smer po južnem grebenu Južnega vrha Kangčendzenge (8476 m).
Letos je bilo za nagrado nominiranih 11 alpinistov oziroma navez, med njimi pa sta bila tudi Prezelj in Štremfelj za prvenstveno smer v Severnem stolpu Paine. Nagrado je prejel Avstrijec Andy Ogler, ki je na Aljaski preplezal že kakih deset zahtevnih skalnih smeri. Samo lansko leto je s soplezalci preplezal tri velike prvenstvene smeri. Vse tri so višje od 1000 metrov, za vsako pa so porabili dva do tri dni. Preplezal so jih zelo hitro, v čistem alpskem stilu in to večinoma prosto. Ponekod so si pomagali tudi s tehniko, vendar niso nikjer uporabljali svedrovcev.

Najvišja planinska priznanja najzaslužnejšim
LAŠKO - Planinska zveza Slovenije je s svojimi najvišjimi priznanji - slovesno listino in plaketo - letos nagradila 22 posameznikov. Listino PZS so na prireditvi v gradu Tabor nad Laškim dobili Jaka Čop (PD Jesenice) za življenjsko delo v planinski organizaciji, Stanko Dežman (PD Gorje) za življenjsko delo v društvu. Jože Dobnik (PD PTT Ljubljana) za življenjsko delo in prispevek k razvoju planinske organizacije, Zoran Jerin (PD Ljubljana-Matica) za življenjsko delo in prispevek na področju publicistike, Andrej Karničar (PD Jezersko) za življenjsko delo in izreden prispevek na področju društvene in gospodarske dejavnosti. Lojze Motore (PD Lisca Sevnica-Krško) za življenjsko delo in izreden prispevek v društvu in planinski organizaciji ter Vida Heric (PD Železničar Maribor) za življenjsko delo v društvu.

PRAZNIK V LAŠKEM - Planinska zveza Slovenije je nagradila svoje najzaslužnejše s slovesnimi listinami, ki jo je za življenjsko delo na področju publicistike prejel iz rok predsednika PZS Andreja Brvarja (levo) tudi Zoran Jerin (Foto: Sherpa).

Ob življenjskih jubilejih so dobitniki spominskih plaket Viktor Drnovšek (PD Zagorje), Dušan Feldin, Janez Hribernik (oba PD Kranj), Nada Jelenko (PD Bohor), Boris Kapus, Pepca Kuprivec (oba PD Rašica), Franc Plešec, Matevž Jensterle (oba PD Železniki), Vojko Pohar (PD Radeče), Rudolf Slatinek (PD TAM Maribor), Anton Srebrnič (PD Nova Gorica), Mirko Šušel (PD Mežica), Marija Veble (PD Brežice), Angela Hodnik (PD Srednja vas, Bohinj) in Jože Robič (PD Gozd Martuljek).

(Ž. Z.)

Najuspešnejši športni plezalci
Zaslužena priznanja so prejeli Čufarjeva, Lukančičeva, Guček, Lukič, Mejovšek in Grom

V PRAVIH ROKAH - Martina Čufar prejema zasluženo priznanje iz rok predsednika PZS Andreja Brvarja in direktorja reprezentanc Vita Čehovina. (Foto: Tina Deu)

Leto, ki se izteka, je bilo za slovenske športne plezalce do sedaj najuspešnejše. V poslovni stavbi Leka so v četrtek 18. decembra razglasili najuspešnejše med njimi. Priznanja jim je podelil predsednik Planinske zveze Slovenije Andrej Brvar.
Priznanja za vrhunske dosežke sta prejeli dve plezalki, Martina Čufar in Metka Lukančič, in štirje plezalci: Vili Guček, Marko Lukič, Matej Mejovšek in Aljoša Grom.
Martina Čufar, 19-letna študentka Fakultete za šport, je bila kar dvakrat finalistka svetovnega pokala, na mladinskem svetovnem prvenstvu je osvojila bronasto kolajno, zmagala je na državnem prvenstvu, poleg tega pa je v Bohinjski Beli preplezala Love Story (8a+/b oz. X-/X), kar je doslej najtežja slovenska ženska smer v naravni skali. Največji letošnji uspeh Metke Lukančič je bilo 2. mesto na balvanski tekmi v Sheffieldu v Angliji, v plezališču Massone v Italiji pa je opravila naš najtežji ženski vzpon na pogled z oceno 7c (IX).
Vili Guček je na balvanski tekmi v Sheffieldu osvojil odlično peto mesto, bil pa je tudi najbolje uvrščen med našimi plezalci na svetovnem prvenstvu v Ženevi (22. mesto). Marko Lukič je v avstrijskem plezališču Karlstein ponovil smer Shogun (8c oz. X+/XI-). To je najboljši slovenski vzpon v tujini in hkrati prva slovenska ponovitev tako težke smeri s potrjeno oceno. Letošnji državni prvak Matej Mejovšek je v Kotečniku na pogled preplezal smer Specialist za življenje (8a+ oz. X), kar je trenutno naš najboljši dosežek. Priznanje je prejel še Aljoša Grom, ki se je na svetovnem prvenstvu uvrstil na 27. mesto.
Še posebej je razveseljivo, da ima Slovenija zelo močno mladinsko vrsto. V četrtek so dobili priznanja tudi mladinci, ki so se uvrstili v finale mladinskega svetovnega prvenstva v Lavalu. Katarina Štremfelj je osvojila srebrno kolajno, Aleš Strojan bronasto, Špela Šeliga je osvojila 4. mesto, njena sestra Urša je bila 6., enako uvrstitev pa je dosegla tudi Maja Šuštar.
Priznanja so prejeli še mladi plezalci Aleš Česen, Boštjan Potočnik, Blaž Rant, Saša Truden in Anže Štremfelj, ki jim je poleg dobrih rezultatov na tekmovanjih uspelo preplezati tudi zahtevne smeri v naravni skali.
Naši najboljši plezalci že mislijo na naslednjo sezono. Začela se bo že januarja z evropskim prvenstvom v Parizu, do konca leta pa se bo zvrstilo še osem tekem svetovnega pokala. Na mednarodnih tekmah največ pričakujemo od Martine Čufar, ki je na svetovni računalniški lestvici sedaj na 7. mestu. Razveseljivo je tudi, da bo prihodnje leto Sloveniji prvič zaupana organizacij a tekme za svetovni pokal, ki bo od 23. do 24. novembra v Kranju. Svetovno mladinsko prvenstvo, na katerem so bili naši letos zelo uspešni, bo 16.-17. maja v Moskvi.

MIHA PETERNEL

Logarska dolina - Solčavsko
Podjetje Logarska dolina d.o.o. je založnik najnovejše planinske fotomonografije »Krajinski park Logarska dolina - Solčavsko«, ki ji je z izborom odličnih fotografij dal pečat znani fotograf in naravovarstvenik Matevž Lenarčič (EPSI), tekst pa je prispevala domačinka, učiteljica Marta Orešnik. Delo vsestransko predstavlja celoten krajinski park. Ne manjkata prevoda v nemščino in angleščino, zato bodo po njej z veseljem segali tudi tujci. Nadvse poučen je tudi stvaren opis fotografij na koncu, ob črnobelih miniaturah in barvni karti z lokacijami.
Uvod je napisal direktor TNP Janez Bizjak, ki že vrsto let sodeluje pri oživljanju tudi njihovega krajinskega parka. Knjiga pa je razdeljena na pet vsebinskih sklopov: Logarsko dolino, Solčavo, Robanov kot, Matkov kot in Podolševo. Fotografij je 205, natisnjene pa so na kvalitetnem umetniškem papirju, tako da pridejo do izraza tudi izjemne barvne kombinacije, kakršne nudi narava le v izjemnih prilikah. Posnetki, katerih razporeditev ni podrejena tekstu, predstavljajo tudi naravne in kulturne zanimivosti Solčavskega. Avtorica teksta pa je svoj del zasnovala prostorsko tako, kot doživlja Solčavsko obiskovalec, ki potuje od kmetije do kmetije. Opisala je zlasti značilnosti njihovega življenja (le še 590 jih je!), ne manjka pa tudi različnih zanimivosti.
Logarska dolina, ena izmed najlepših alpskih dolin, ki je postala krajinski park 1987, istoimensko organizacijo za njeno ohranitev in skladen razvoj pa so domačini ustanovili pred tremi leti, je dobila še eno - izredno uspelo - upodobitev.

FRANCI SAVENC

Planinske postojanke
Med novoletnimi prazniki bodo planinci našli odprta vrata naslednjih postojank: Dom Pristava na Javorniškem Rovtu, Valvazorjev dom pod Stolom (mobitel 0609/628-648), Roblekov dom na Begunjščici (mob. 0609/623-402), Planinski dom na Zelenici in Dom na Kofcah (tel. dopoldan Ivo Bergant 064/56-108 ali PD 064/53-362), Koča pod Olševo (063/846-012), Dom na Peci (mladinska koča - mob. 0609/611-364), Koča na Pikovem, Zavetišče pri Pucu v Koprivni, Koča na Naravskih ledinah (tel. 0602/21-001), Dom na Uršlji gori (mob. 0602/612-586) in Poštarski dom pod Plešivcem (tel. 0602/21-055). Na Pohorju pa obratujejo: Štuhecov dom pri Treh kraljih (062/834-110), Mariborska koča (062/603-273), Koča na Pesku (tel. v hotelu Planja), Ruška koča pri Arehu (062/603-264). Ribniška koča (0602/60-264), Planinska koča na Pesniku, Koča pod Kremžarjevim vrhom (0602/44-883), Koča na Žavcarjevem vrhu (062/670-024), Planinski dom Kozjak (062/656-332), Planinski dom Košenjak, Dom na Paškem Kozjaku (063/855-210), Dom na Boču (062/825-390) in Rudijev dom na Donački gori.

Tekma Lagrandu, naslov Petiju
AIX LES BAINS - Z moškim finalom, predstavo, ki si jo lahko samo želimo za tekme svetovnega pokala, se je v Aix les Bainsu končal letošnji svetovni pokal v športnem plezanju. O vrstnem redu žensk, kjer je naša Martina Čufar v skupnem seštevku pristala na odličnem 7. mestu, smo že poročali. Pri fantih se od naših tokrat letos prvič nihče ni uvrstil v polfinale. Pri vrhu za uvrstitev v finale kakšnih večjih presenečenj ni bilo, presenetil je edino David Caude, domačin, ki je bil prvič v karieri med najboljšimi. Tako je bilo v finalu 7 Francozov ter Japonec in Švicar. Pravzaprav je bilo zelo napeto že v kvalifikacijah, saj se je Legrand uvrstil v nadaljnje tekmovanje dobesedno za las. Tudi polfinale je minil napeto. Francois Petit je plezal precej živčno. Vedel je namreč, da mu za osvojitev naslova zmagovalca letošnjega pokala zadostuje že uvrstitev v finale. To pa je bilo najbolj gotovo tako, da bo splezal smer do vrha. Po nesproščenem začetku je moral v drugi polovici zelo pametno porazdeliti svoje moči in ob navdušenju polne dvorane je zadnji komplet vpel 15 sekund pred iztekom časa. Letošnji svetovni pokal, prvič v njegovi karieri, je bil njegov.
Napetost v finalu se je dvigala od tekmovalca do tekmovalca, Legrand in Lombard sta na polovici smeri našla idealen prostor za počivanje. Drugo polovico pa je Legrand odplezal brez napake in splezal smer do konca. Med oba se je z neverjetno borbenostjo vrinil še Arnaud Petit, ki se je zadnjega oprimka le dotaknil. Pogled na končno uvrstitev, tako zadnje tekme kot tudi seštevka svetovnega pokala, kaže zelo veliko premoč francoskih plezalcev. In prav težko je verjeti, da bi se to razmerje v kratkem lahko spremenilo.
Rezultati finala v Aix les Bainsu: 1. Legrand, 2. A. Petit, 3. Lombard (vsi F), 4. Chevieux (Švi), 5. F. Petit (F), 6. Hirayama (J), 7. Coffy, 8. Tribout, 9. Caude (vsi F), 29.-36. Golob, 37.- 40 Guček, 53. Grom, 57.-61 Židan in Šanca (vsi Slo); svetovni pokal skupno: 1. F. Petit, 2. Legrand, 3. A. Petit (vsi F), 4. Chevieux (Švi), 5. Lombard, 6. Tribout (oba F), 7. Hirayama (J), 8. Coffy (F), 9. Brenna, 10. Core (oba I), 40. Grom, 41. Guček, 56. Golob (vsi Slo).

TOMO ČESEN

Sonce v očeh
Šestnajstletni škofjeloški plezalec Aleš Strojan (Pletilstvo Strojan, Friko) je v levem delu Mišje peči, ki ga plezalci imenujejo Hladilnik, preplezal smer Sonce v očeh. Ocenjena je s francosko oceno 8a+, ki je enakovredna oceni X- po UIAA lestvici.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Tekmovanje v lednem plezanju
V soboto, 30. t. m., bo v Bohinju 4. tekmovanje v lednem plezanju. Tako kot zadnja tri leta bo tudi tokrat tekmovanje potekalo na zaledenelem slapu Pod Skalco. Predtekmovanje se bo začelo ob 10. uri, finale pa ob 16. uri. Če bo dovolj prijavljenih, bo letos tekmovanje prvič potekalo tudi v ženski konkurenci. Za gledalce bodo še posebno zanimivi finalni obračuni, saj se bo 8 finalistov pomerilo v paralelnem hitrostnem plezanju. Prijave zbira AO Bohinj na telefonih (064) 78 980 (Martin Šolar), (064) 721 216 (Andrej Pikon) in (064) 723 407 (Boštjan Repinc).

(M. P.)

V južni Franciji
Uroš Perko (AO Kamnik, Čevljarstvo Tomašič) je obiskal plezališča v južni Franciji. V Volxu je na pogled preplezal smeri Hueco (7b+) in Charles de Goal (7b), na fleš pa smer 0% de materie grisse (7c+). V istem plezališču je z rdečo piko preplezal še Shaoshing (8a oz. IX+/X-). Vzpon mu je uspel v tretjem poskusu. V plezališču Chateauvertu mu je na fleš uspelo v Granytioue (7c+ oz. IX+).
Veliko vzponov je opravil tudi v naših plezališčih. V Mišji Peči je z rdečo piko preplezal Truplojedko (8a/a+), Zajčka (8a/a+), Giljotino (7c+/8a, v 2. poskusu) in JSFK (7c+). V Kotečniku je bil uspešen v Impulzu (8a/a+) in Dream Teamu (7c+).

(M. P.)

  18.12.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti