Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.11.1995

Delo, Šport: ... A. Grmovšek na pogled preplezal Gobo

Vse težke raztezaje je preplezal kot prvi - Goba je dolga in previsna smer
Andrej Grmovšek (T.E.R.R.A šport, AAO Kozjak) je zadnji dan oktobra na pogled preplezal Gobo v Ospu. Goba je dolga šest raztežajev, ki so ocenjeni 6b+, 7b, 6c, 7b+, 7c (IX) in 6b. S pomočjo številnih svedrovcev in drugih tehničnih pripomočkov sta jo prva preplezala Tržačana Luciano Cergol in Roberto Giberna leta 1978. Takrat je veljala za zahtevno in naporno tehnično smer. Srečo Rehberger in Tadej Slabe sta s prvo prosto ponovitvijo leta 1986 pripravila pravo senzacijo. Vse do danes je med več raztežajev dolgimi smermi v Ospu Goba ostala najtežja. Dolga je 130 metrov, prevesi pa se za približno dvajset metrov.

PROSTO PLEZANJE - Grmovšek med treningom v plezališču. Foto: Matjaž R. Kotnik

Prvo slovensko prosto ponovitev na pogled (to pomeni, da smeri od prej ni poznal in da mu je vzpon uspel v prvem poskusu) je pomladi opravil Matej Mejovšek. Vendar pa je najtežji raztežaj plezal kot drugi. Grmovšek je vse težje raztežaje (7b, 7b+, 7c) preplezal kot prvi in tako Mejovškov dosežek še izboljšal. Varoval ga je Igor Čorko (ŠK Univerzum, Varaždin).

(M. P.)

Državni prvaki so K. Štremfelj, A. Česen, M. Šuštar in M. Sova
ŠKOFJA LOKA - Minulo soboto je bila v Škofji Loki zadnja tekma v letošnjem državnem prvenstvu v športnem plezanju za srednje kategorije. Z njo se je tudi v celoti končala domača tekmovalna sezona. Zadnja tekma v Škofji Loki je bila zelo razburljiva, saj je kar v treh kategorijah zmagovalca odločil superfinale. Pred tekmo ni bilo znano samo ime zmagovalca pri kadetih, kjer pa si je naslov priplezal prav z zadnjo zmago Tržičan Matej Sova. V drugih kategorijah pa je bilo zelo zanimivo za mesta in pri tem je veliko vlogo igrala prav škofjeloška tekma. Najboljši fantje in dekleta so v vsej sezoni pokazali odlično kakovost slovenskega mladinskega plezanja, ki se je najlepše pokazala v rezultatih svetovnega prvenstva v Lavalu. Prihodnje leto bo prvič na sporedu evropski mladinski pokal, organiziran na podoben način, kot je bilo lani in letos državno prvenstvo pri nas. Upajmo, da bodo naši plezalci uspešni vsaj tako kot letos.
Rezultati iz Škofje Loke - st. deklice: 1. Štremfelj, 2. B. Klemenčič (obe PK Škofja Loka), 3. Š. Šeliga (Šaleški AO); kadetinje: 1. L. Gradišar (ŠPO Tržič), 2. K. Šturm (AO Matica), 3. R. Poček (ŠPO Radovljica); st. dečki: 1. B. Rant, 2. A. Štremfeli (oba PK Škofja Loka), 3. K. Bečan (ŠPO Tržič); kadeti: 1. M. Sova (ŠPO Tržič), 2. A. Strojan (PK Škofja Loka), 3.T. Jevšnik (Šaleški AO).
Skupna uvrstitev državnega prvenstva - st. deklice: 1. Katarina Štremfelj (PK Škofja Loka), 2. Saša Truden (ŠPO Tržič), 3. Blaža Klemenčič (PK Škofja Loka), 4. Špela Šeliga, 5. Urša Šeliga (obe Šaleški AO); kadetinje: 1. Maja Šuštar (AO Matica), 2. Lenča Gradišar (ŠPO Tržič), 3. Rebeka Poček (ŠPO Radovljica), 4. Katja Šturm (AO Matica), 5. Alenka Krejan (Posavski AK); st. dečki: 1. Aleš Česen, 2. Blaž Rant, 3. Anže Štremfelj (vsi PK Škofja Loka), 4. Klemen Bečan (ŠPO Tržič), 5. Boštjan Potočnik (AO Impol); kadeti: 1. Matej Sova (ŠPO Tržič), 2. Aleš Strojan (PK Škofja Loka), 3. Peter Bračič, 4. Tomaž Jevšnik, 5. Gorazd Hren (vsi Šaleški AO).

TOMO ČESEN

Pesmarica je pošla
Komaj 14 dni nazaj smo poročali o izidu pesmarice Pesmi z gora (100 planinskih pesmi z notnim zapisom), pa moramo že oznaniti tudi, da je že pošla. Vse, ki si jo žele, pa jim je še ni uspel kupiti, PD Bajtar, kot založnik, in Miro Repič, kot avtor, obveščata, da bo kmalu na voljo drugi natis.

(F.S.)

Martina Čufar spet 5. na tekmi SP
BIRMINGHAM - V Birminghamu se je končala 3. tekma letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju. Razplet je bil tudi tokrat zelo uspešen tudi za slovensko reprezentanco, saj je Martina Čufar, tako kot na prejšnji tekmi v Moskvi, tudi v Veliki Britaniji pristala na odličnem 5. mestu. Prvič letos je zmagala lanska zmagovalka svetovnega pokala, Američanka Robin Erbesfield, pred Francozinjama Guyon in Sansoz. V skupnem seštevku svetovnega pokala pri vrhu ni sprememb. Vodi Laurence Guyon pred Erbesfieldovo in Sansoz, naša Martina Čufar pa je napredovala še za eno mesto in je sedaj na 5. mestu. Poleg Čufarjeve sta v Birminghamu nastopili še Metka Lukančič, ki je bila 15., in Maja Šuštar, ki je končala na 21. mestu.
V moški konkurenci sta se med našimi v polfinale uvrstila Vili Guček in Aljoša Grom. Guček je bil na koncu na 23. mestu, Grom pa dve mesti za njim. Tretji naš zastopnik Matej Mejovšek je končal na 42. mestu. Moški finale so končali pozno sinoči.
Rezultati iz Birminghama, ženske: 1. Robin Erbesfield (ZDA), 2. Laurence Guyon, 3. Liv Sansoz, 4. Nathali Richer (vse Fra), 5. Martina Čufar..., 15. Metka Lukančič, 21. Maja Šuštar (vse Slo).

TOMO ČESEN

Slovenski filmski zastopniki so se v Gradcu odlično odrezali
Od 15. do 18. novembra je bil v avstrijskem Gradcu 7. mednarodni filmski festival gorniškega in alpinističnega filma. Poleg Velike nagrade mesta Gradec, ki jo je dobil francoski film Le quatre saisons de berger režiserja Jeana Paula Jauda, so podelili še štiri priznanja. Odlično sta se odrezala dva slovenska predstavnika, in sicer Matjaž Fistravec, ki je za svoj film Brez poleg Badjurove nagrade dobil v Gradcu že četrto mednarodno priznanje, posebna nagrada žirije pa je prišla v roke Gage Stojan in Vesne Arhar - Štih za film Živeti je smrtno nevarno, ki je nastal v produkciji TV Slovenija. Festival je bil po zaslugi organizatorja Roberta Schauerja, sicer nekoč zelo uspešnega himalajca (pri 21 letih je 1975 opravil 1. P Ameriške smeri na Gašerbrum 1 in hkrati 3. pristop na to goro, natanko leto dni kasneje je z avstrijsko odpravo pod vodstvom H. Schella preplezal prvenstveno smer v Rupalski steni Nanga Parbata, bil je prvi Avstrijec na Everestu 1978, z Wojtechom Kurtyko pa je na alpski način opravil izjemen prvenstveni vzpon čez Z steno Gašerbruma IV 1985), zelo dobro pripravljen. Organizatorji pri izbiri filmov seveda niso mogli mimo stoletnice filma in devetdesetletnice gorskega filma in je zato dajala glavni ton vsej prireditvi prav retrospektiva. V tekmovalni konkurenci so bili najbolj prepričljivi filmi o naravi, tisti o plezanju pa so bili ponovno najšibkejši. Kljub temu pa žirija, (v kateri sta bila med drugimi tudi priznan kanadski fotograf in prvi človek, k se je povzpel na vse najvišje vrhove sedmih kontinentov Pat Morrow ter David Breashears, ki je opravil prvi neposreden prenos z vrha Everesta, sicer pa je bil za kamero tudi pri snemanju Cliffhangerja) ni imela ravno najlažjega dela. Podelila je pet nagrad filmom, (poleg že omenjenih so nagrade odšle še v Veliko Britanijo, Kanado in Švico), ki so nastopili v konkurenc 60 prispelih del.

(U.G.)

Kategorizacija
Rok za oddajo vlog za kategorizacijo je 11. december 1995. Vsi, ki bodo letos oddali vloge za kategorizacijo, morajo izpolniti tudi osebni list. Za prvenstvene smeri je treba poslati opis, shemo in sliko za prve proste ponovitve pa shemo smeri, sicer vzpona ne bodo upoštevali.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Jerebica in Kogel
Blaž Stres je oktobra sam pre plezal Spominsko (V/III, IV, 300 m, 1 h) v južni steni Jerebice. V isti steni je dober teden kasneje soliral še Sivi ideal (VI-. 400 m).

Dve nevarni smeri v Možnici
Blaž Stres (Soški AO) je letos poleti in jeseni preplezal dve težki in nevarni prvenstveni smeri v SV steni Prišne glave nad dolino Možnice.
Prvo sta preplezala s Petrom Mežnarjem (Soški AO). Plezala sta po ogromni zajedi oziroma grapi desno od rumenega odloma, ki ga vidimo desno od smeri Klic divjine.
V vodstvu sta se ves čas menjavala in naletela na štiri težke raztežaje.
V smeri je tudi veliko nevarnega plezanja po strmih travah. Smer je krušljiva, zato priporočata morebitnim ponavljalcem (ki jih verjetno ne bo veliko), naj plezajo s čeladami, s staro vrvjo (nove je škoda!) in naj imajo s seboj komplet prve pomoči. Poimenovala sta jo Ne joči, Peter (VII-/VI+, V, 700 m, 6 h).
Stres je drugič prišel pod isto steno oktobra, tokrat z Zlatkom Korenom (AO Nova Gorica). Preplezala sta novo smer Zasanjani zvezdni prah (VII/VI. V+, 700 m, 10 h), ki poteka med Klicom divjine in rumenim odlomom. Tokrat je Stres celo smer plezal kot prvi. Res težki so bili štirje raztežaji, veliko raztežajev pa je v okviru pete in šeste stopnje. Skala je krušljiva in poraščena. Za uspešen vzpon je treba imeti veliko zaupanja v navpične trave, kar pomeni, da tudi ta smer ne bo videla dosti ponavljalcev.

(M. P.)

Vodnik za Mangart
Peter Podgornik je sporočil, da je plezalni vodnik za dolino Belopeških jezer, že skoraj končan. V njem bodo zajete stene Malega Koritniškega Mangarta, Vevnice in vse druge stene nad to dolino. Podgornik prosi vse, ki so kdajkoli v teh stenah preplezali novo smer ali novo varianto kakšne smeri, da se mu oglasijo, saj bi rad izdal čim bolj popolen vodniček. Priporoča se tudi za podatke o zimskih vzponih po grapah nad dolino ter za smučarske spuste nad dolino. Na podatke bo čakal do 10. decembra, potem pa bo moral vodnik oddati v tisk.

(M. P.)

Api - Nampa
Komisija za alpinizem je izdala razpis za udeležbo na odpravi v področje Api - Nampa v zahodnem Nepalu. Vodja odprave bo Stane Belak - Šrauf, v njej pa bo še 10 naših in trije nepalski alpinisti. Odprava ima tri dobre cilje. Južnega raza Apija (7132 m) se bosta lotila dva alpinista s himalajskimi izkušnjami in štirje perspektivni alpinisti. Glede na razmere se bodo odločili za vzpon v alpskem ali v klasičnem stilu. JZ steno Nampe (6795 m) bosta poskusila preplezati dva alpiniste s himalajskimi izkušnjami, vzpon pa bo potekal v alpskem stilu. Z jugozahodno steno Bobaya (6808 m) se bosta spoprijela dva naša in trije nepalski alpinisti. Vse stene so še nepreplezane, Bobaye pa sploh še ni bil osvojen. Alpinisti, ki bodo sodelovali na odpravi, se morajo prijaviti do 10. decembra. V prijavi morajo navesti 10 najboljših vzponov in cilj, ki jih najbolj zanima. Razpis velja tudi za zdravnika.

(M. P.)

Čitalnica na PZS
Od 28. novembra dalje bo vsak torek od 17. do 18. ure v sejni sobi PZS (Dvoržakova 9) delovala čitalnica. Na voljo bo več kot dvajset različnih revij z alpinistično vsebino, ki jih naroča Komisija za alpinizem. Možno bo tudi fotokopiranje posameznih člankov.

(M. P.)

Dve odpravi na Aconcaguo
Danes odhajata v Argentino dve žepni alpinistični odpravi.
Prvo sestavljata Tomaž Klinar in Andrej Zorčič (Akademski AO). Njun cilj je smučarski spust po Direktni varianti Poljske smeri v severovzhodni steni Aconcague (6960 m), najvišjega vrha obeh Amerik. Domov se bosta vrnila okrog Božiča.
Silvo Babič (AO TAM) in Špela Hleb (AAO Kozjak) pa se bosta vrnila šele februarja. Njuna odprava bo sestavljena iz dveh delov. V prvem, alpinističnem, nameravata preplezati eno izmed sten v Aconcagui. Za dokončen cilj se bosta odločila na kraju samem. V drugem delu odprave nameravata opraviti čim boljše prelete z jadralnim padalom - tandemom v Čilu. Ta država je znana po lepih vzletiščih in divjih razmerah za jadralno letenje.

(M. P.)

SP 1996 v Sloveniji
KRANJ - Od 17. do 19. novembra je bil v Kranju sestanek ICCC, izvršnega komiteja za tekmovalno plezanje. Le-ta se je z veseljem odzval povabilu Komisije za športno plezanje pri PZS, da organizira sestanek v Sloveniji. Letos je Komisija za športno plezanje že sodelovala na sestanku v Torinu, vendar brez pravice glasovanja. V Kranju je bil predlog, da naša država dobi enakovredno mesto pri odločanju, soglasno sprejet. Na dnevnem redu zadnjega sestanka v Kranju, kjer so bili prisotni predstavniki 12 držav, je bil tudi koledar svetovnega pokala 1996. Ob tem je seveda najpomembnejša novica, da bo prihodnje leto SP prvič tudi v Sloveniji. Tekma bo v Kranju 23. in 24. novembra. Poleg tega so znani že naslednji datumi: Besancon (F) 15.-16. junij, Ekatrinburg (Rus) 21.-22. september in Birmingham (GB) 29. november -1. december. Za predvideni tekmi v Innsbrucku in Gradcu še ni znanega datuma, prav tako za Nürnberg in eno tekmo v Italiji. Poleg tega je znan že datum prihodnjega evropskega prvenstva, ki bo že od 26. do 28. januarja v Parizu.
Razveseljiva je tudi novica, da bo prihodnje leto uvedeno poskusno tudi evropski mladinski pokal s 6 tekmami (27.-28. april - Bern, 8.-9. junij - Dortmund, 29.-30. junij - Ravenna, 20.-21. julij - nekje v Španiji, 14.-15. september - Kranj in 26.-27. oktober - Praga), medtem ko bo svetovno mladinsko prvenstvo od 16.-17. maja v Moskvi.

TOMO ČESEN


Skrivnostna pesmarica
Glede na pismo, objavljeno v Delu 20. 11. 1995, smo dolžni objaviti opravičilo in pojasnilo v zvezi s pesmarico »100 planinskih pesmi«.
Planinsko društvo Bajtar Velika planina je ob 65-letnici delovanja bajtarjev na Veliki planini resnično izdalo zgoraj navedeno pesmarico z notnimi zapisi in ilustracijami, ki pa ni namenjena le za interno uporabo, kar bi se lahko sklepalo iz navedenega pisma. Dejstvo je le, da nismo pričakovali tako velikega povpraševanja, zato je bila pesmarica izdelana le v manjši nakladi, ki je šla iz rok »kot vroče zemlje«.
Naj ne zveni ta odgovor le kot »posipanje s pepelom«, kajti želimo si dobronamernega razumevanja, saj je delovanje društva odvisno le od »dela entuziastov« brez sredstev za te namene. Verjetno bi morala biti dolžnost za izdajo literature za širše področje usmerjena na drug naslov, žal pa moramo ugotoviti, da tudi naša krovna organizacija, to je Planinska zveza Slovenije, do sedaj še ni pokazala nikakršnega interesa za posredovanje pesmarice širši planinski javnosti.
Tako podpisniku pisma kot drugim interesentom zagotavljamo, da si bodo pesmarico lahko nabavili in bodo tudi zelo dobrodošli na Veliki planini, v veseli družbi in s pesmijo na ustih. S planinskimi pozdravi,

VINKO POLIČNIK, Matije Blejca 6, Kamnik (28/11-95)

  27.11.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti