Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.10.1995

Delo, Šport: ... Konec tedna v Lavato za naslove svetovnih prvakov

Na svetovno mladinsko prvenstvo v športnem plezanju, ki bo od 6. do 8. t. m. v Franciji, odhaja tudi 21 slovenskih plezalcev - Morda kolajna
KRANJ - Pojutrišnjem bo odpotovala v Francijo slovenska, mladinska reprezentanca, tam pa jo od 6. do 8. oktobra čaka letošnja najpomembnejša tekma - SP. Naša ekipa šteje 21 plezalcev (9 deklet in 12 fantov), ki bodo nastopili v treh starostnih kategorijah.
Prav okoli slednjih je bilo še na začetku leta veliko slabe volje. Pravzaprav so bile težave že za lansko svetovno prvenstvo. Nikakor se na mednarodni komisiji za tekmovalno plezanje niso uspeli dokončno dogovoriti o posameznih kategorijah in zmeda je bila velika. To se je še posebej kazalo na letošnjih mednarodnih tekmah, kjer so bile starostne meje vsakič drugačne. Zlasti so pri tem najbolj trpeli mladi plezalci. Na junijskem sestanku v Torinu, kjer je sodelovala tudi slovenska delegacija, so zdaj dokončno oblikovali kategorije za uradna mednarodna tekmovanja. Tako bodo poslej tri, in sicer 14-15 let, 16-17 let in 18-19 let.
Slovenska mladinska reprezentanca pa je imela v letošnjih mednarodnih nastopih zares odlične rezultate. Na mednarodnem prvenstvu Slovaške, na Mastru v Linzu, na tekmi v Ravenni in v L'Argentiere la Bessu, kjer so tekmovali najmlajši, se je naša ekipa vedno vrnila s kopico odličij. Svetovno prvenstvo je sicer nekaj drugega, toda treba je vedeti, da so na teh tekmah nekateri naši premagovali tudi lanske mladinske svetovne prvake. Trenutno konkurenco v Evropi (razen morda reprezentance Francije) naši reprezentantje dovolj dobro poznajo. Druge ekipe, v katerih imajo prav gotovo tudi dobre plezalce, pa bolj ali manj ostajajo neznanke. Slovenska reprezentanca je bila izbrana na osnovi tekem za DP, letošnjih mednarodnih tekem in tekem za trening. Tako je bilo mogoče strokovni ekipi mladinske reprezentance kar najbolj objektivno izbrati najboljše. Tako v Lava potujejo naslednji:
Skupina A (letnik 80 in 81) dekleta: Urša in Špela Šeliga, Katarina Štremfelj in Saša Truden; fantje: Uroš Grilc, Matjaž Jeran, Boštjan Potočnik in Primož Žitnik.
Skupino B (letnik 78 in 79) dekleta: Lenča Gradišar, Rebeka Poček, Maja Šuštar in Katja Šturm fantje: Peter Bračič, Tomaž Jevšnik, Matej Sova in Aleš Strojan.
Skupina C (letnik 76 in 77) -dekleta: Martina Čufar; fantje: Urh Čehovin, Uroš Perko, David Stepanjan in Anže Šanca.
Kvalifikacije bodo v Lavalu na sporedu v petek, sobota je rezervirana za polfinale ter za nastope v hitrostnem plezanju, v nedeljo pa bomo videli finalni razplet, od katerega si po letošnjih rezultatih lahko nekaj obeta tudi naša reprezentanca.

TOMO ČESEN

Še ena A-5 Lačna in Miheva v ZDA
EL CAP - Potem, ko sta pred tremi tedni Grega Lačen (AO Črna) in Iztok Mihev (AO Ravne) v Devils Towerju (Wyoming) preplezala ekstremno težko A-5 smer in jo poimenovala Twilight Zone, sta ta svoj uspeh ponovila in potrdila tudi v Yosemitskem parku, v steni El Capitan. Opravila sta namreč prvo ponovitev ekstremno težke 1000 m dolge smeri Winds ob Change. Po oceni strokovnjakov (ekipe reševalcev iz El Capa) gre za najbolj nevarno in eno najtežjih smeri v tej sloviti steni.
Za smer sta porabila šest dni. Ključ smeri je prvi raztežaj, ki smeri daje tudi celoten pečat in je ocenjen s čisto A-5 oceno. Že najmanjša napaka v tem raztežaju bi pomenila tragičen padec. Smer je bila preplezana 1991 leta in je od tega leta naprej v njej poizkušalo kar precej navez, a vse brez uspeha. Po prvem raztežaju se smer nadaljuje z raztežajem A4+, tremi raztežaji A4, nato z raztežajem A5, s tremi raztežaji A3, vmes med navedenimi raztežaji pa je 5-6 raztežajev A2. Izstop iz smeri (en raztežaj) pa je potrebno preplezati prosto VI+ (5.10 a).
Lačen in Mihev ocenjujeta, da njuna smer v Devils Towerju v povprečju ni nič lažja od navedene smeri, kar je potrditev, da je ta njuna prvenstvena smer realno ocenjena (A5), kar brez dvoma predstavlja lep uspeh slovenskega alpinizma.

(M. S.) (De, 29/9-95)

Zgodovinska ponovitev K. Malija in M. PrezIja
Zahtevna smer v Mojstrovki je kar deset let čakala na prvo ponovitev - Nevihta v Dolomitih

KRANJSKA GORA - Kljub slabemu vremenu, ki je letos poleti vladalo v naših krajih, je Marko Prezelj z različnimi soplezalci opravil nekaj spoštovanja vrednih vzponov.
Dvakrat je plezal v Dolomitih. Prvič sta z Matjažem Jamnikom v enem dnevu preplezala tri smeri, in sicer Directa Dimai (VII), Finlandia (VII) in Columbus (7a+/b)) v Cinque Torri. Prvi dve sta splezala na pogled, zadnjo pa z rdečo piko.
Drugič je prišel v Dolomite z Mirkom Kranjcem. V enem dnevu sta na pogled preplezala 3 smeri v Traumpfeilerju (skupina Sella). Smeri so opremljene s svedrovci, težke pa so do 7a+. Potem sta odšla pod južno steno Marmolade, ki spada med večje dolomitske stene. V njej sta po 9 urah ponovila Moderne čase (VII+ / V - VI+, 800 m). Vmes ju je dvakrat namočil dež. Proti vrhu pa se je razdivjala prava nevihta, zato sta zadnje tri raztežaje splezala po smeri Gogna. Prezelj je vzpon opravil z rdečo piko, Kranjc pa si je malo pomagal s klini. Povedala sta še, da stane prenočišče v koči Falier pod steno z veljavno izkaznico PZS le 11.000 ITL, tako da se ne splača prenočevati v spalnih vrečah …
Konec avgusta sta Klemen Mali in Marko Prezelj opravila 1. ponovitev Krvavega potu v Mojstrovki. 500 metrov dolgo smer sta prva preplezala Silvo Karo in Franček Knez leta 1986 in najtežje mesto ocenila VIII+. Prva ponavljalca sta si morala na tem mestu zaradi mokre skale pomagati s tehniko. Prezelj pravi, da težave drugje ne presežejo VII-. V prvem raztežaju sta splezala tudi novo varianto ( VII-), saj je bil original (VI+) moker. Varovanje se da - kar je za naše stene precej nenavadno - urediti predvsem z metulji.
Prezelj je z Janezom Skokom ponovil tudi Četrt stoletja (VII, 8,30 h) v Šitah. Oba sta plezala prosto in na pogled. To je šele druga prosta ponovitev smeri, sicer pa bržčas peta. Smer je lepa in po mnenju ponavljalcev lahko sčasoma postane moderna klasika v Šitah.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Devet jih je bilo na Čo Oju
Vodja hrvaške himalajske odprave Čo Oju '95 Darko Berljak je iz daljnega Tibeta poklical po satelitskem telefonu (na razpolago jim ga je dal pokrovitelj Suma electronic z Reke) in povedal nekaj razveseljivih novic. 25. septembra sta se na Čo Oju (8201 m) povzpela Branko Puzak (39) in Branko Šeparovič (48), ki je potem z njega tudi smučal - do T2 (6850 m). Dva dni kasneje pa jih je bilo na vrhu kar pet: Ljubljančan Stojan Burnik, oba udeleženca z Bavarske Seiler in Stiler, eden od Šerp in Zagrebčan Danko Petrin (ki žal ni dočakal vremenskih pogojev, da bi z vrha poletel s padalom). 28. septembra pa sta bila na vrhu še zakonca Andrej in Marija Štremfelj; povzpela sta se po Normalni smeri, potem ko sta ugotovila, da za njun načrtovani prvenstveni vzpon ni primernih razmer. Te so v Himalaji letošnjo jesen izredno slabe in čeprav je na tibetanski strani Čo Oja kar šest ali sedem odprav (Polno šotorov, nihče točne ne ve od koga vse), druge še zdaleč niso tako uspešne. Odpravi, ki so jo izvedli ob 120-letnici organiziranega planinstva na Hrvaškem, se očitno pozna, da so jo temeljito pripravili in aklimatizacijo opravili že v Nepalu. Ker so finalni del opravili hitreje kot so načrtovali, bodo predvidoma že jutri lahko zapustili bazni tabor.

(F. S.)

Leta res niso ovira
Alpinizem je aktivnost za vsa starostna obdobja, treba je le prav skrbeti za kondicijo in seveda cilje prilagajati letom. Po aklimatizacijskem vzponu v Andih je Ceneta Griljca (62) diareja tako izčrpala, da se je moral odpovedati nadaljnjim vzponom. Toda kmalu po povratku domov je bil spet v gorah in za preskus opravil solo ponovitev Virensove smeri v Koglu; seveda z varovanjem na ključnih mestih.

(F.S.)

Odličen vzpon B. Ranta
Mladi Blaž Rant (letos bo dopolnil šele 12 let) je v plezališču Pod Sušo nad Železniki preplezal smer Gož (8a+ oz. X-). Smer je več mesecev študiral z varovanjem z vrha. Potem se je lotil smeri varovan od spodaj, saj je ponovitev smeri veljavna le, Če je plezalec varovan na ta način. Uspelo mu je v drugem poskusu.
Čeprav velja, da je najtežji gib v smeri pri zadnjem svedrovcu, mu je največ preglavic povzročal spodnji del, kjer je potrebno plezati samo po podprijemih. Zgornji del smeri poteka po gladki plošči z zelo majhnimi oprimki. Plezanje v tem deluje tehnično zelo zahtevno.
Rant je poleti plezal tudi v okolici Briancona v Franciji ter v avstrijskem plezališču Chinesische Mauer (Kitajski zid). Posvetil se je predvsem plezanju na pogled in na ta način preplezal 30 smeri, težkih do 6c+.
Z Gožem je preplezal najvišje ocenjeno smer med našimi mladimi plezalci. O dobrih vzponih bratov Česen ter Anžeta in Katarine Štremfelj smo letos že poročali. Vse to dokazuje, da pri nas raste generacija odličnih plezalcev in lahko upamo, da bodo ti fantje in dekleta čez nekaj let krojili svetovni vrh športnega plezanja.

(M. P.)

Dobri vzponi mladih
Mladi plezalci AO Lj.-Matica so v letošnji sezoni opravili več vzponov 9. težavnostne stopnje. Matjaž Jeran (letnik 1980) je na pogled preplezal Ples komarjev (7b+ oz. IX-) v Bohinjski Beli. Smeri W. cat (7c) v Retovju ter Mozaik (7c) in Preobrazbo (7c/c+) v Mišji Peči je moral najprej preučiti, nato pa jih je preplezal z rdečo piko. Marko Zadravec (1. 1981) je z rdečo piko preplezal W. cat in Jazz (7b+) v Retovju ter Runa (7b+) v Mišji Peči. Katja Šturm (l.1978) je z rdečo piko uspela v Topli solzi (7b+) v Bohinjski Beli ter v Reksiju (7a+/b) v Mišji Peči.

(M. P.)

Alpinistični šoli
AO Kranj bo začel letošnjo alpinistično šolo 5. t. m. ob 18. v prostorih PD Kranj. Vodja šole bo Viktor Relja.
Alpinistična šola AO Mengeš pa bo štartala 4. t. m. ob 20. uri v kletnih prostorih Kolodvorske 2 v Mengšu. Vodja šole bo Marjan Kovač. Vabljeni!

(M. P.)

Obvestilo
Z današnjim dnem Miha Peternel zopet prevzema pisanje člankov in novičk za Alpinistične novice. Vsa obvestila, poročila, pripombe ipd. mu lahko pošljete na naslov Miha Peternel, Cesta na Brdo 11, 61111 Ljubljana, oziroma se oglasite po telefonu (061) 267-169.

Predavanje v Velenju
Celjski alpinist Frenk Horvat bo v petek 6. t. m. ob 19. uri v Domu kulture v Velenju predstavil multivizijo z originalno južnoameriško glasbo z naslovom »Gore in ljudje pod Južnim križem«, v kateri govori o potovanju po Peruju in Boliviji. Vabljeni!

(M. P.)

Plezalna šola
Plezalna šola Andreja Kokalja vabi stare in nove člane, da se ji pridružijo tudi letos. Redna vadba se bo pričela 2. oktobra ob 17. uri na OŠ Valentina Vodnika v Zgornji Šiški. Vadba je namenjena predvsem predšolski in osnovnošolski mladini, v primeru zadostnega števila zainteresiranih pa bo plezanje možno tudi za srednješolce.

(M. P.)

Nogomet na najvišji ravni
V nedeljo 8. t. m. bodo člani AO Kamnik na Korošico spet prinesli nogometno žogo in piščalko, da bi lahko odigrali tradicionalno tekmo »na najvišji ravni«. Začetek bo točno opoldan. Vabijo alpiniste iz vse Slovenije.

Popotovanja po kontinentih
V torek je bila v razstavnih prostorih Knjižnice Prežihov Voranc na Tržaški 47a v Ljubljani otvoritev razstave fotografij Staneta Klemenca »Moja popotovanja po kontinentih«. Uvodno predstavitev je imel France Zupan, nakar so si udeleženci še dolgo ogledovali prečudovito zbirko barvnih fotografij, ki jih je avtor prinesel s tako rekoč vseh kontinentov sveta (izjema je le Antarktika). Obisk razstave toplo priporočamo vsem, ne le ljubiteljem planinske fotografije. Odprta je vsak dan med 8. in 19. uro, ob sobotah do 12.

(F.S.)

Novi Alpinistični razgledi
Izšla je 51. številka Alpinističnih razgledov. V njej najdemo stalne rubrike Zgodovina alpinizma, Kronika smrtnih nesreč, Tehnika in tehnologija in Iz kartoteke prvenstvenih vzponov (tokrat je objavljenih kar nekaj skic), približno tretjino številke pa zapolnita tehnični poročili dveh odprav in en spis o Himalaji. Komisija za alpinizem je izvedla anketo za najlepšo alpinistično turo. Alpinisti si lahko ogledajo rezultate in jih primerjajo s svojo osebno lestvico najlepših smeri. Bine Mlač napoveduje izdajo dveh knjig, ki bosta govorili o opremi in prehrani v gorah. Omenimo še, da je na PZS na voljo še omejeno število Slovenskega alpinizma, posebne izdaje AR, v kateri so opisani skoraj vsi prvenstveni vzponi, ki so jih lani opravili naši alpinisti.

(M. P.)

Novo v Kužlju
Kranjčani so v južni steni Kužlja potegnili dve novi smeri. Smer Vatikanska kontracepcijska družba (V+ / III - IV, 100 m) so splezali Borut Čadež, Igor Mlinar in Janez Velikanje. Suzana Gorjup in Viktor Relja pa sta splezala Modras (VI- / III -V. 100 m).

(M. P.)

Iz Kamniških Alp
Suzana Gorjup in Viktor Relja (oba AO Kranj) sta v Velikem grebenu preplezala smer Cik - cak (VI/III-V, 290 m, verjetno 1. PP).
Matjaž Ocepek in Dušan Polenik (oba AO Rašica) sta v Raduhi prosto ponovila DD (VII-/V+, 150 m) in Marjanovo (VII-/V+, 150 m).
Bojan Kurinčič in Matej Zorko (oba Posavski AK) sta v Ojstrici ponovila Zmaja. Slednji je s Petrom Sotelškom preplezal tudi Kamniško v Koglu.

(M.P.)

  02.10.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti