Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.09.1995

Delo, Šport: ... Dobri vzponi v osapskih stenah

Aljoša Grom je na pogled preplezal 7c+/8a - Pikova dama se imenuje nova smer v Mišji peči
Nekaj zelo dobrih vzponov na pogled je v pripravljalnem obdobju na jesenske tekme opravil Aljoša Grom (Red Bull, Veritas). V Babni nad Ospom je na takšen način opravil s smerjo Fantasic Voyage, ki je ocenjena s 7c+/8a. Smer je previsna, dolga okoli 20 metrov in čeprav v njej prevladujejo umetni oprimki, še kar lepa. Poleg te smeri je Aljoša preplezal na pogled še VR6 (7b+/c) in smer z imenom Hugo (7c), obe v Mišji peči.

PRIPRAVLJEN NA JESEN - Aljoša Grom

To plezališče je bogatejše še za eno težavno smer. Igor Kalan je desno od Ptičje perspektive preplezal 32 metrov dolg projekt, ki ga je opremil že pred tremi leti in novo smer poimenoval Pikova dama. Sestavljena je iz treh delov, saj se začne s ploščo (ocena okoli 7c/c+), po počitku sledi srednji del, zgornja tretjina pa je veliki finale z najtežjim mestom v smeri. Kalan je Pikovo damo, katere potek je popolnoma naraven in brez umetnih oprimkov, sprva ocenil z 8a+, vendar se je sčasoma izkazalo, da bi bila ocena 8b primernejša. Kakorkoli že, smer predstavlja izrazit vzdržljivostni problem. Poleg še enega vzpona v »Miški«, uspel je v Mrtvaškem plesu (8b), je Igor plezal tudi v Arcu in v plezališču pri Selli Nevei ter na pogled preplezal 30 smeri z ocenami od 7a+ do 7c.
Stanko Židan (AO Lj. Matica) je v Mišji peči preplezal eno najdaljših tamkajšnjih smeri, Ptičjo perspektivo, ki jo je opremil in prvi splezal Srečo Rehberger, kasneje pa v njej ni bilo prav veliko ponovitev. Med njimi vsekakor izstopa vzpon na pogled, ki je uspel Francozu Robertu Cortijoju. Židan meni, da je ocena smeri (8a) prenizka za takšne težave in jo je treba povišati. Prav tako se tudi on ne strinja z oceno 8a za Giljotino v istem plezališču, o kateri se je že nekaj časa šušljalo, da je ocenjena previsoko. Po uspešnem vzponu v smeri predlaga oceno 7c+.To smer je preplezal v drugem poskusu tudi Aljoša Grom, ki se strinja z novo oceno.
V avgustu je bil v Mišji peči dejaven tudi Jure Golob (AO Rašica) in tam preplezal tri smeri desete stopnje. Najprej je preplezal Highlanderja (8a+/8b), ki se mu v celoti (ključno mesto je na samem začetku smeri, zgoraj pa je lažje) ni zdel tako težak, še posebej v primerjavi z Mrtvaškim plesom (8b), v katerem je bil uspešen kasneje. Tretji Juretov vzpon je bil v Pingvinu (8a+), kjer je ključno mesto pod samim vrhom. Vse omenjene smeri je Jure Golob uspel preplezati v četrtem poskusu po dveh do treh dneh študija.

URBAN GOLOB

Nemec Alex Huber je prosto preplezal Salathe
Alex, ki je bil v ZDA prvič, si je na vrhu El Capa postavil šotor, da je nemoteno naštudiral smer

Letošnjo pomlad ni bilo v Yosemitih vreme nič kaj prida. Ves čas so se pojavljale nevihte in El Cap je dolgo ostal zasnežen. Toda vse to ni kdo ve kako motilo Nemca Alexa Huberja, znanega prevsem po štirih vzponih v smereh z oceno XI- in več, ki jih je opravil v enem letu in v katerih so si ob poskusu ponovitve polomili zobe tudi najboljši svetovni plezalci.
Tokrat je Alex prišel v Yosemite, da bi prosto ponovil 35 raztežajev dolgo smer Salathe v El Capu. Najprej je s prijateljem omenjeno smer preplezal tehnično, z enim samim ciljem - da bi jo bolje spoznal. Stena je bila takrat zelo mokra, z vršnega dela pa so padali še veliki kosi ledu. Kmalu po vrnitvi v Camp 4 Alexa ni bilo več na spregled. Na vrhu El Capa si je namreč postavil šotor in napel vrvi čez zgornji, najtežji del stene. Tako je lahko izkoristil vsako prekinitev slabega vremena in sam študiral težke vršne poči (od IX+ do X-), ki sodijo po mnenju poznavalcev med najtežje v ZDA.
Zanimivo je, da raztežaja pri El Cap Towerju ni plezal tam, kjer sta ob prvi prosti ponovitvi plezala Skinner in Piana (poč z oceno 5.13), ampak je po kratki prečnici (5.12a) prišel v vzporedno poč, kjer je naletel na težave samo okoli 5.10a. Ko se je znova prikazal v dolini, si je vzel nekaj dni počitka in nato napel vrvi v spodnjem delu stene do »Hart Ledges«. Naslednjič pa je šlo zares. Nemški junak je smer prosto preplezal v dveh dneh, malce se mu je ponesrečilo samo enkrat, ko je v vrhnjem, najtežjem delu stene, padel. Končni uspeh pa je pomenil vsekakor nov plezalni podvig. Alex je namreč opravil drugo prosto ponovitev smeri Salathe in prvo ponovitev z rdečo piko. Zanimivo je tudi, da je v težkih počeh, ki res zahtevajo specifično plezanje, brez večjih težav uspel. Evropejci v glavnem tako specifičnega plezanja niso vajeni, še dodatno priznanje pa velja Alexu tudi zato, ker je bil v Ameriki tokrat šele prvič.

URBAN GOLOB

Državno prvenstvo se nadaljuje
SLOVENSKA BISTRICA - Po poletnih počitnicah, ki so jih slovenski plezalci bolj ali manj izkoristili za plezanje v naravnih stenah, se je 10. septembra začela druga polovica državnega prvenstva v športnem plezanju. Začeli so ga dekleta in fantje s 4. tekmo srednjih kategorij in sicer na novi plezalni steni v Slovenski Bistrici. Člani AO Impol so vložili veliko truda, ki se je obrestoval. Tako je tudi ta del Slovenije dobil sodoben objekt. Nova plezalna stena je povezana z že prej obstoječo steno v eno celoto in bo sedaj primerna na samo za mladinska tekmovanja pač pa tudi za članska. Otvoritvena tekma je pokazala, da najboljši plezalci v teh kategorijah čez poletje niso prav nič počivali in gledalci so lahko uživali v plezanju najboljših slovenskih mladih plezalcih.
Rezultati - st. dečki: 1. Klemen Bečan (ŠPO Tržič), 2. - 3. Aleš Česen in Blaž Rant (oba ŠK Šk. Loka); st. deklice: 1. Katarina Štremfelj (PK Šk. Loka), 2. Saša Truden (ŠPO Tržič), 3. Blaža Klemenčič (PK Šk. Loka); kadeti: 1. Peter Bračič (Šaleški AO) in Matej Sova (ŠPO Tržič), 3. Aleš Strojan (PK Šk. Loka); kadetinje: 1. Maja Šuštar (AO Kamnik), 2. Rebeka Poček (SPO Radovljica), 3. - 4. Lenča Gradišar (ŠPO Tržič) in Katja Šturm (AO Lj.-Matica).

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Prvenstvena A5 v Devills Towerju
Člana koroške alpinistične odprave v Yosemite Iztok Mihev (AO Ravne) in Gregor Lačen (AO Črna) sta že na poti v »Meko« tehničnega plezanja opravila, po oceni sodeč, imeniten vzpon. V Devills Towerju, ki stoji v zvezni državi Wyoming, sta preplezala novo, 250 metrov visoko smer. Preplezana smer obeh naših fantov je lep podvig, kajti prav tu so že nekajkrat brez uspeha poskušali ameriški plezalci. Izredno težko tehnično plezanje sta ocenila z A5, novo smer pa imenovala Twilight zone. Več o samem vzponu in o primerjavi prvenstvene smeri z najtežjimi v Yosemitih pa takrat, ko se bo odprava vrnila v Slovenijo.

(U. G.)

Razpis za najboljšo alpinistično fotografijo
Komisija za alpinizem objavlja razpis za najboljšo alpinistično fotografijo v sezoni 1994/95. Avtorji, ki morajo biti člani alpinističnega kolektiva in se ne smejo profesionalno ukvarjati s fotografijo, lahko na razpis pošljejo diapozitive in sicer v treh kategorijah: 1. alpinistična akcijska fotografija (človek pri alpinističnem dejanju), 2. gorniška fotografija (gore, fauna in flora, ljudje in ostali motivi, kakorkoli povezani z alpinistično dejavnostjo in okoljem, v katerem se alpinizem odvija in ne sodijo v alpinistično akcijsko fotografijo) in 3. aktualna alpinistična fotografija (v to kategorijo sodijo črno bele, barvne fotografije 10x15 cm, diapozitivi ali njihove kopije, ki so tematsko vezane na letošnjo alpinistično sezono - tj. posnetki sten, vzponov, stene z vrisano smerjo itd.). Avtorji najboljših treh fotografij v 1. in 2. kategoriji bodo dobili denarne oziroma praktične nagrade (s plezalsko ali fotografsko vsebino), medtem ko bodo trije izžrebani fotografi v 3. kategoriji v prihodnjem letu prejemali brezplačno Alpinistične razglede. Podrobnejše informacije bodo alpinistični odseki in plezalni klubi dobili po pošti, rok oddaje fotografij pa je 15. november 1995.

(U. G.)

Novo plezališče v Logarski dolini
Ob vhodu v Logarsko dolino so letos poleti uredili novo plezališče, ki se nahaja nad igriščem počitniškega doma MORS, najlažje pa se do njega pride, če tik pred plačilno postajo pred Logarsko dolino zavijete desno. V plezališču je enajst smeri, večino izmed njih pa so opremili Tone Pavlič, Sašo Lekič, Robi Supin in Andrej Grudnik. Stena je v glavnem navpična, težave (smeri so ocenjene od V do VIII-) pa ponujajo možnost plezanja tudi začetnikom. Najtežjo smer je v plezališču opremil Jure Golob in jo ocenil s VIII+/IX- (7b). Možnosti so še za opremljanje novih, predvsem zahtevnejših smeri, po mnenju Goloba tudi za težje od 7c.
Opremljanje novega plezališča je financirala Logarska dolina d.o.o. in s tem dodatno popestrila svojo ponudbo športnih dejavnosti.

(U. G.)

Dve novi karti PZ
Planinska založba je predstavila dve novi karti, planinsko Karavanke - osrednji del in planinsko-izletniško Ljubljana - okolica; obe v merilu 1:50.000. Karta Karavanke je povsem nova, v najnovejši maniri planinskih kart, ki nudi dovolj jasne informacije in je tudi na oko bolj dopadljiva je kot so bile nekdanje. »Problematičen« je pravzaprav le naslov, saj ob (osrednjem) delu Karavank prikazuje še kar precejšen kos Julijcev ter Kamniških in Savinjskih Alp. Območje, ki ga karta predstavlja, sega na severu do Bistriškega in Boroveljskega jezera, na zahodu do Karavanškega predora, na vzhodu do Logarske doline, na jugu pa do Jelovice (z Nomenjem v dolini Save Bohinjke) in Krvavca. Preostali del Karavank je bil že predstavljen na karti Julijske Alpe - vzhodni del in Kamniške ter Savinjske Alpe. Karta Ljubljana - okolica pa je le nova (popravljena) izdaja, ki ima vse nekdanje značilnosti. Spada bolj v serijo (od 18 načrtovanih so jih doslej izdali 13) izletniških kart Geodetskega zavoda, pokriva pa Polhograjske dolomite. Posavje in Barje z okolico. Primerna je zlasti za izletnike, tudi take, ki gredo na pot z avtobusi mestnega potniškega prometa.
Obe zemljevida je pripravil Geodetski zavod Slovenije, oz. njegov Kartografski oddelek, natisnili pa so ju (v nakladi 7000 izvodov) v Tiskani Delo. Prodajna cena enega kot drugega je 950 SIT.

(F. S.)

Po ameriških plezališčih ...
... sta se mesec in pol potepala Andrej Kokalj in Miha Peternel (oba Akademski AO). Na območju narodnega parka Yosemite sta v Capitanu preplezala East Butres (5.10b/5.9, 400 m), v Tolumne Mea dows (planota v omenjenem parku pa sta ponovila West Country (5.7, 200 m) v Stately Pleasure Dome, West Crack (5.9, 200 m) v Daff Dome, v Fairview Dome pa Regular route (5.9, 300 m). Za ta predel je značilno zelo lepo okolje, varovanje z zatiči, vrhovi sten pa so večkrat že na višini 3000 metrov. Nato sta odšla v Devils Tower, kjer sta ponovila štiri smeri do ocene 5.10a. Tudi tam prevladuje lepo plezanje v počeh, varovanje pa si je treba urediti z zatiči in s friendi. Obiskala sta tudi Red Rocks v Nevadi, kjer sta preplezala eno daljših in po mnenju mnogih tudi eno najlepših smeri, Prince of Darkness (5.10c/5.10a). Smer je sicer navrtana, a ne ravno gosto in po njunem mnenju je prišel kakšen zatič še kako prav.
Plezala sta še v dveh plezališčih v apnencu, ki sta po njunih besedah evropsko urejena. Bila sta v American Forku in v Wild Irisu. To je najlepše plezališče, ki sta ga obiskala in leži 3000 metrov visoko. Všeč jima je bila tudi množica granitnih balvanov, ki sestavljajo City of Rocks. Za Owens River George, v katerem je vulkanska kamenina podobna granitu, pa pravita, da je samo plezanje sicer lepo, okolica pa precej grda (ruševine podrte elektrarne).
Na ameriškem izletu sta plezala samo na pogled in »na fleš« in na ta dva načina preplezala veliko smeri z oceno 5.lib in manj. Najtežjo, Licence to Thrill (5.11c), je na pogled preplezal Kokalj v American Forku.
Andrej in Miha se ob tej priložnosti zahvaljujeta trgovini Turne iz Ljubljane, ki jima je pomagala s plezalno opremo.

(U. G)

Tudi Atlanta ima steno
Uroš Kepic, član AO Vertikala, ki seje moral tik pred odhodom odprave odpovedati obisku Tien Šana, ker je dobil štipendijo na R. C. Goizueta Business Shool of Emory University v ameriški Atlanti, je že sporočil, da s pridom koristi »home page PZS« na INTERnetu. Sicer pa soporoča, da je z vsem dobro oskrbljen. Še posebno zadovoljen je, ker se je takoj lahko vključil tudi v nekakšen akademski alpinistični klub. Imajo ogromno plezalno steno, kjer lahko plezajo zastonj, navdušujoč pa je celoten športni kompleks, pa knjižnica, najnovejša računalniška oprema ... Za vsestranskega športnika kot je Uroš, torej vse kot nalašč!

(F. S.)

Planinski domovi
PD Ljubljana-matica sporoča, da bo kočo pri Triglavskih jezerih zaprlo že danes, medtem ko je koča pri Savici že zaprta. Triglavski dom na Kredarici pa bo zasilno oskrbovan tudi do prihodnje letne sezone.

  25.09.1995


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti