Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razstava 120 let SPD

PZS v Trstu in 59. občni zbor Slovenskega planinskega društva Trst

Odbor je v petek, 22. marca 2013, sklical zbor članstva, in sicer že 59. Občni zbor SPD Trst, ki se ga je udeležilo veliko število planincev in gostov, predstavnikov sorodnih društev.

Iz podanih poročil je razvidno, da je društveno delo v minuli sezoni v glavnem potekalo po ustaljenih tirih. Dejstvo je, da je bila prvenstvena glavna dejavnost, ki jo predstavljajo izleti, okrnjena zaradi neugodnih vremenskih razmer, saj se je v primerjavi z letom prej raznih napovedanih pohodov in izletov, od 32 načrtovanih, od katerih je 6 odpadlo, udeležilo kar 300 izletnikov manj. Deset članov SPDT se je udeležilo simbolne akcije KDP Bazovica z Reke ob dnevu državnosti v Sloveniji in Hrvaški z istočasnimi vzponi na Triglav, Dinaro in Učko. Osrednji podvig lanske sezone SPDT-jevcev pa je bil, skupaj z ljubljanskimi Integralovci, enajstdnevno potepanje po Bolgariji, z vzponom na 2925 metrov visoko Musalo, najvišji vrh v gorovju Rile. Omeniti je še treba, da so tržaški odborniki gostili skupine planincev iz Slovenije in Italije in jih vodili po naših zgodovinsko in krajinsko pomembnih krajih, italijanske goste pa pospremili na Triglav.

Smučarski odsek je imel težave s suho zimo. Zelo delaven je mladinski odsek, zlasti v skrbi za pomladitev društvenega članstva, pri čemer si zelo prizadeva pri vsakoletni organizaciji Planinske šole za najmlajše na Planini pri Jezeru in pri uspešni izvedbi orientacijskega teka po kraških gmajnah za šole vseh stopenj, izredne pobude, katere se je lani udeležilo 400 mladih tekmovalcev. Pomembna je raziskovalna dejavnost jamarskega odseka, ki je nadaljeval s tradicionalno dejavnostjo in v lanskem letu opravil kar 250 ekskurzij. Jamarji so raziskovali okrog sto jam in krakih pojavov v tržaški pokrajini in nad 150 jam na slovenskem Krasu. Pestro je delovanje alpinističnega odseka. Alpinisti si zelo prizadevajo za lastno usposabljanje pri Društvu Plezalcev Koper, kjer polagajo izpite za naziv inštruktorja športnega plezanja. Po postavitvi umetne plezalne stene v Bazoviški telovadni uspešno prirejajo tečaje plezanja za najmlajše in začetnike. Razvejana je bila lani tudi društvena predavateljska dejavnosti. Zvrstilo se je šest predavanj na razno tematiko, alpinistično, fotografsko, meteorološko, zgodovinsko in potovalno.

V skladu z društvenim kulturnim poslanstvom in navezanostjo na vrednote planinstva vzdržuje tržaško društvo tesne stike s številnimi sorodnimi društvi, predvsem pa s Planinsko Zvezo Slovenije, ki je 27. februarja v Ljubljani slavnostno obeležila 120-letnico organiziranega planinstva na Slovenskem in neprekinjene dejavnosti z občuteno prireditvijo in sintetično zgodovinsko, in slikovno tematsko razstavo 120 let SPD/PZS. Po razstavi v Cankarjevem domu in Državnem zboru v Ljubljani jo je prvemu posredovala Slovenskemu planinskemu društvu Trst in odprtje je bilo pred petkovim občnim zborom v Gregorčičevi dvorani. Razstava bo odprta do konca meseca.

Lojze Abram 
Foto Igor Lakovič 

...03.2013


28.03.2013
 


 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti