Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci gradijo plezalno steno

Aplenca - A. Žalar: Planinsko društvo Komenda, ki je pred poldrugim desetletjem stopilo na samostojno pot, pred tem pa je bilo sekcija Planinskega društva Kamnik, ima danes okrog 300 članov.

Zoran Sodnik, ki predseduje društvu šest let, ugotavlja, da se število članstva pravzaprav bistveno ne spreminja.

»Iz leta v leto nas je okrog 300 članov. Spreminjajo pa se aktivnosti, ki se odražajo v delu sekcij
V društvu je na primer zelo aktivna sekcija Škrjančki s poznano skupino Bosonogi. Zelo delavni skupaj s starši so mladi na taborih. Vsako leto opravljajo pomembno delo markacisti. Še posebej je poznana Komendska planinska pot, ki jo imajo na skrbi markacisti z Markom Jurkovičem z Brega. Vzdržujejo pa tudi sicer prek 50 kilometrov planinskih poti, ki so v registru kategoriziranih planinskih poti. Sicer pa imajo na skrbi označevanje celotnega južnega dela Krvavca. In tako so lani prenovili planinsko transverzalo Komenda – vrh Korena (Krvavca) in nazaj na Tunjice.

Lani, v razpravah pred sprejemanjem občinskega proračuna, pa je bilo precej govora o pomembnem projektu planinskega društva Komenda in sicer planinski plezalni steni v planinskem domu na Podborštu. Člani društva, kakšnih 25 jih je, imajo svojo plezalno sekcijo in sami, v lastni režiji, delajo zelo zahtevno plezalno steno pod strokovnim vodstvom Marka Pogačarja.

»V društvu jim pomagamo pri nabavi materiala. V mansardi planinskega doma pa že nekaj časa nastaja zanimiva, in rekel bi, izvirna plezalna stena, kakršnih doslej pravzaprav skoraj ne poznamo ali pa so zelo redke. V izmeri 110 kvadratnih metrov je ocenjena na 35 tisoč evrov. Cilj je, da jo letos dokončamo, jo odpremo in oddamo v plezanje in vadbo ter trening mladim in ostalim članom. Pri tem projektu pa nam pomaga tudi občina, ki ima letos v proračunu 10 tisoč namenskih sredstev za ta projekt.«
Da gre res za zanimiv in nedvomno projekt, ki bo, ko bo zgrajen, tudi velik izziv mladim in plezalcem nasploh od septembra do začetka maja, smo se prepričali tudi med ogledom nastajajoče plezalne stene v mansardi planinskega doma na Podborštu.

A. Žalar

 
Aplenca, januar 2013 (PDF)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti