Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezalni vikend v Ospu

Komisija za alpinizem PZS je imela v programu tudi zimski plezalni tabor za perspektivne alpiniste. Žal se je ta zaradi logistike, časa in vremenskih razmer letos izmuznil. Smo pa za perspektivce minuli vikend,

... na hitro, organizirali plezalni vikend v Ospu.

Udeleženci: Klemen Žumer (AO Radovljica), Matevž Mrak (AO Radovljica), Nejc Klemenčič (AO Tržič), Janez Svoljšak (AO Kranj), Nejc Kurinčič (Soški AO), Rok Kurinčič (Soški AO), Blaž Krznar Kramer (AAO), Rok Benkovič (AO Domžale), Marko Mavhar (AO Celje - Matica), Tadej Kračun (AO Celje - Matica), Miha Šosterič (AO Kozjak Maribor) in Miha Habjan (načelnik KA, AAO). Nekaj fantov zaradi obveznosti ni prišlo.

Namen plezalnega vikenda je bil plezanje v osapskih stenah, predstavitev aktivnosti za perspektivne alpiniste v organizaciji KA PZS v 2013 (alpinistični tabori), strokovno predavanje in seveda druženje mladih alpinistov.

Zato smo na plezalni vikend povabili tudi člane SMAR. Udeleženci: Martin Žumer (AO Radovljica), Tadej Krišelj (AO Kamnik), Luka Stražar (AAO), Luka Lindič (AO Celje - Matica), Luka Krajnc (AO Celje - Matica) in Marko Prezelj (vodja SMAR, AO Kamnik).

V soboto smo plezali v Babni in v Mišji peči ter se po 16. uri dobili pri Silvu Karu v Ospu (kjer smo tudi prespali). Sledilo je sproščeno sončno sobotno popoldne. Fantom sem predstavil alpinistične tabore v 2013 (na sporedu so trije: tabor Tamar, poletni nekje v Alpah in jesenski v Chamonixu) in pomen statusa (naziva) alpinist.
Sledila je večerja, nato pa strokovno predavanje dr. Nade Rotovnik Kozjek o prehrani športnikov s poudarkom na prehrani alpinistov. Slišali smo vlogo prehranjevanja (vrhunskih) športnikov pri treningu, plezanju (s poudarkom na višini) in vsakodnevnem življenju. Odlično predavanje, ki je marsikomu dalo misliti o prehranskih navadah, napakah in pravih poteh.
Sledil je sproščeni večer s klasičnimi alpinističnimi temami, tokrat s poudarkom (v znamenju večernega predavanja) na polnjenju glikogenskih rezerv za nedeljski plezalni dan.

Ker je bila vremenska napoved za nedeljo v gorah relativno ugodna je nekaj fantov odšlo domov, ostali smo prespali in v nedeljo odšli plezat v Babno, naveza tudi v veliko osapsko steno.

Vikend oz. tabor je bil tokrat namenjen predvsem druženju mladih alpinistov, morda kot uvod v nadaljnjo alpinistično sezono 2013, naslednji tabori bodo že s konkretnimi alpinističnimi cilji. Perspektivcem smo tekom večera predstavili tudi idejo in delovaje SMAR ter se pogovarjali o plezalnih ciljih in planih. Ostaja zaveza KA PZS za naslednje leto, ko bomo poskusili izpeljati zimski tabor v naših gorah.
Ideja o druženju mladih perspektivnih alpinistov in članov SMAR je po moji oceni v celoti uspela. Močno upam in želim, da nam bo obe skupini uspelo ponovno združiti na plezalnem poletnem taboru.

Miha Habjan,
načelnik KA PZS

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti